Ohlédnutí za sezónou 2020

Rok 2020 a s ním 37. ročník zlínského běžeckého seriálu začal slibně 15. února tradičním Během Jižními Svahy už za jarního počasí. Ještě 1. března jsme odběhli půlmaraton, ale pár dní po něm sportovní a celospolečenské dění nejen v ČR zastavily opatření proti koronaviru.

Museli jsme jen několik dnů před termínem zrušit premiérové slavnostní vyhlášení pořadí za rok 2019 naplánované sebevědomě na pátek 13. března. Stejně tak musely být zrušeny jarní závody (Josefský běh, Hodinovka, Běh olympijského dne), které jsme se snažili zachovat přesunutím na podzim. Dle vývoje situace se plány průběžně měnily a termínovka aktualizovala.

Po uvolnění opatření byl pro restart závodní sezóny operativně zorganizován 6. června Jarní běh Zlínem a následně 17. června Zlínská 5 na dráze. Dle původní termínovky se mezi těmito novinkami 13. června uskutečnil miomoveRUN. Strojařskou 10 jsme si po rošádě v termínovce, kde se na podzim nahromadilo moc závodů, odběhli netypicky už o prázdninách 15. července. O prázdninách se ještě 19. srpna běžel přesunutý charitativní Josefský běh, po němž následovalo odložené vyhlášení za rok 2019. 

V tradičním termínu koncem srpna se uskutečnila Slopenská desítka a v září jsme ještě stihli také přesunutý Běh olympijského dne. 

Po další podzimní vlně koronaviru byly postupně zrušeny Kotáry - Běh Zlínem, Hodinovka, podzimní půlmaratón, Kovářská 5 a Kašavský kros. Minutu před pověstnou 12 si naštěstí polepšil index PES a mohli jste si tak odběhnout 2. charitativní závod - Mikulášský běh. Hromadný start sice musel být nahrazen novinkou – intervalovým startem s rozestupy 5 vteřin mezi závodníky, ale nakonec z toho byla celkem vítaná změna. Pak se situace ale opět zhoršila a poslední dva prosincové závody – Štěpánský a Silvestrovský běh musely být zrušeny.

A  teď pár čísel:

  • z celkových 17 závodů upravené termínovky se podařilo uspořádat 10 závodů
  • na nich startovalo 458 žen a 1102 mužů, tj. celkem 1560 účastníků
  • průměrná účast 156 účastníků / závod
  • podíl žen stále stoupá : z 13,1 % v roce 2008 až na 29,4 % v roce 2020
  • celkem jsme spolu uběhli na 14 065 závodních kilometrů
  • všech 10-ti závodů se zúčastnilo jen 5 závodníků viz. následující odstavec

Jan Kábela (SP Malenovice), Filip Zeman (Mattoni FreeRun Zlín), Leopold Polanský (Valachbajk team), Jirka Prokop (Běhy Zlín) a Iveta Víceníková (Zlín - Louky).

Body se stejně jako od roku 2018 počítaly z celkového pořadí. Do soutěže jednotlivců se původně mělo počítat 10 nejlepších výsledků ze 17 závodů, po redukci závodů byl počet započítávaných závodů snížen na 8.

Do týmové soutěže se od roku 2020 počítají body 5-ti nejlepších členů týmu, do konečného pořadí se jako vždy započítávaly všechny závody seriálu.

V celkovém pořadí juniorek Renáta Flašarová (Biatlon Halenkovice) svou kategorii vedla od prvního závodu, průběžné vedení si jako jediná udržela po celý rok a podruhé v řadě zvítězila. Brzy se průběžného vedení ujali lídři i v některých dalších kategoriích : Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín) v ženách do 39 let a Iveta Víceníková (Zlín - Louky) v ženách 50 a více let od 2. závodu. V mužích to byli od 3. závodu Jan Kábela (SP Malenovice)  - muži do 49 let a František Dosoudil (Fénix sport) – muži do 59 let.

V kategorii muži 60 a více po prvním závodě vedl obhájce Miroslav Švihel, od 3. závodu jej sice vystřídal Jirka Prokop, ale po započtení jen 8 nejlepších výsledků se do čela vrátil Miroslav Švihel (BS Slopné).

V kategorii muži do 39 let byl v čele po prvních třech závodech pokaždé jiný lídr : od 4.-7. závodu pak Ondřej Dominec (SP Malenovice) a od 8. závodu se na první místo prosadil Ondřej Minařík (Valachbajk team). Kategorii juniorů první 4 závody vedl Štěpán Karásek (Kvasice), od 5. závodu jej vystřídal konečný vítěz Ondřej Hubáček (Biatlon Halenkovice).

V ženách do 50 let vedla Helena Kotopulu (Titan Trilife), od 6. závodu se do čela dostala obhájkyně Mária Sýkorová (Sykora running).

Na putovních pohárech pro nejlepší ženu a muže přibudou nová jména:

  • Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín)
  • Jan Kábela (SP Malenovice)

Oba svou soutěž vedli po třetím závodě.

Týmovou soutěž po 1. závodě vedl KES BUK Team, po 2. závodě vedli obhájci z Valachbajk teamu. Po vložené novince, 3. závodě se do čela dostal tým SP Malenovice a vedení udržel až do konce. Jejich tým zvítězil ve 2 závodech, stejně jako tým KES BUK Team a Zvonek Sport Valašské Klobouky. Jedno vítězství si připsal tým Titan Trilife, nejvíce – celkem 3x vyhrál Valachbajk team.