Ve Zlíně se poběží lesní hodinovka a budou se vyhlašovat výsledky seriálu za rok 2020

V krajském městě se ve středu 14. července koná 39. ročník Zlínské lesní hodinovky. Start hodnotně dotovaného závodu určeného pro širokou sportovní veřejnost, který bude probíhat na trati na Lesní čtvrti, je u Altánu U Spáleného dubu v 18 hodin. Prezentce podniku, jenž se započítává do celoroční soutěže Běhy Zlín, začíná ve společenské místnosti hvězdárny ve Zlíně v16.30 hodin.

Startovné při online registraci do 13. července je 150 Kč, na místě pak 250 Kč. Všichni běžci mají zajištěné občerstvení a to iontový nápoj, ovoce, čaj a polévku po závodě. Po skončení hlavního závodu jsou ještě připravené dětské běhy v délce podle věku od 100 metrů. Ty se konají na hřišti 100 metrů od zlínské Hvězdárny. 

Tradičního krosového podniku se mohou zúčastnit muži i ženy bez rozdílu věku. Pořadatelé vypsali 4 kategorie mužů, 3 kategorie žen, dále pak kategorii juniorů a kategorii juniorek. Vítězové všech seniorských kategorií a všichni medailisté mezi nimi budou finančně odměněni. ,,Běhat se bude v příjemném lesním prostředí na kilometrovém okruhu na trati s rovinatým profilem,“ vybízí všechny zájemce ke sportování ředitel závodu Jiří Prokop. Ten na startu očekává kolem 200 vyznavačů hodinového běhu.

Středeční program na Lesní čtvrti bude hodně nabitý. Po ukončení Zlínské lesní hodinovky se totiž ještě budou vyhlašovat výsledy seriálu Běhy Zlín za rok 2020. Po tomto ceremoniálu se ještě budou opékat špekáčky.

Rekord lesní hodinovky ve Zlíně drží už z roku 1996 reprezentant SKOB Zlín Martin Sadílek, který před 25 lety za hodinu čistého času uběhl 17 980 metrů. Mezi ženami je rekordmankou z roku 2018 Helena Kotopulu z Moraviamanu Otrokovice, jež uběhla 14 780 metrů. 

Loni se závod kvůli koronaviru nekonal. V roce 2019 se ho zúčastnilo 132 běžců a běžkyň. Prvenství v mužích získal domácí Svatopluk Janečka, který za hodinu uběhl 16 600 metrů. Závod žen vyhrála Jana Žaludková ze Zlína, jež se blýskla výkonem 13 990 metrů.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - Ilustrační foto z Lesní hodinovky 2018