Favority Festivalového půlmaratonu ve Zlíně jsou Vojtěch Sklenář a Filip Vabroušek

V neděli 12. září se koná kvůli koronavirovým opatřením z června odložený 6. ročník Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2021. Ten připravili organizátoři Zlín Film Festivalu společnost FILMFEST s. r. o. společně se sdružením Běhy Zlín.

Start hlavního 21,1 kilometru dlouhého závodu, jehož startérem bude prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura, je nově u Kongresového centra ve Zlíně, v 15 hodin. 

Pořadatelé, kteří vypsali 5 mužských a stejný počet ženských kategorií, očekávají účast zhruba 400 půlmaratonců. 

"Letošní ročník Festivalového půlmaratonu se poběží na nové trati. Ta po startu u Kongresového centra vede přes Štefánikovou ulici na Dlouhou a poté ulicí Rašínovou na centrální zlínské náměstí. Dále už po známé trase přes Benešovo nábřeží, Podvesnou na Čepkov, Rybníky, přes bývalý Baťovský areál zpět na náměstí Míru, kde bude cíl půlmaratonu i čtvrtmaratonu. Trasa Festivalového VIVA rodinného běhu zůstává v porovnání s minulými ročníky beze změny. Start i cíl tohoto závodu je na náměstí Míru,“ informuje Kateřina Martykánová, tisková mluvčí Zlín Film Festivalu.

O vytrvalce bude letos pečlivě postaráno. 

"Běžce budou masírovat slabozrací maséři ze společnosti Tecum. Masáže se budou provádět aktivačně před půlmaratonem i relaxačně po něm,“ prozradila Martykánová. 

Favorité by měli být půlmaratonci ze Zlínského kraje. 

"V mužích by o přední příčky měli zabojovat Vojtěch Sklenář z Kostelce u Holešova, Filip Vabroušek z Malenovic, Milan Zvonek z Valašských Klobouk a Milan Šimek z otrokovického KESBUK Teamu. Čas vítěze očekávám mezi 1 hodinou 15 minutami a 1 hodinou 16 minutami. Mezi ženami na prvenství zaútočí medailisty z loňského roku valašskokloboucká vytrvalkyně Silvie Zvonková a Adéla Stavinohová ze Zlína. Na první příčku myslí i Petra Poučová z Olomouce. Nejlepší žena by mohla atakovat čas 1 hodina 24 minut až 1 hodina 26 minut. Nicméně v obou kategoriích může překvapit někdo další., kdo se přihlásí na poslední chvíli až těsně před závodem,“ typuje další z pořadatelů Bob Komín ze sdružení Běhy Zlín..       

Součástí sportovního dne ve Zlíně jsou i další závody. Již v 11 hodin odstartuje výkonný ředitel a předseda představenstva Kovárny VIVA František Červenka Festivalový VIVA rodinný běh na 1400 metrů. Tohoto měření sil se mohou zúčastnit junioři, rodiny s dětmi, nebo každý, kdo si netroufá na delší trasu. Připravený je i závod čtyřčlenných štafet na 4x5 kilometrů, běh na 10,5 kilometru (čtvrtmaraton) a závod dvojic (tandemů). 

Zazávodit v centru krajského města si tak může ještě dalších 600 až 700 vyznavačů a příznivců atletiky a běhání. 

Tím, že je nedělní půlmaraton ve Zlíně přímou součástí 61. ročníku Zlín Film Festivalu, bude ho celý den v krajském městě doprovázet plnohodnotný doprovodný program v kině i ve všech festivalových zónách. 

"Takže doprovod běžců i rodinní příslušníci závodníků si mohou kromě sportu užít také pravou festivalovou atmosféru,“ upozornila Kateřina Martykánová.

Pořadatelé Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2021 letos mají nového charitativního partnera – Korunka pomáhá. Organizátoři za každý uběhnutý kilometr v rámci všech závodů věnují 1 Kč rodině malého Jiříka, který trpí mukopolysacharidózou 4. typu.    

Loňský Festivalový půlmaraton ve Zlíně vyhrál Jiří Šacl z Nového Města na Moravě, který se v centru Zlína blýskl časem 1:11:27. Z běžců ze Zlínského kraje skončil na nejlepší pozici Vojtěch Sklenář. Vytrvalec z Kostelce u Holešova vybojoval za čas 1:16:20 čtvrté místo. Závod žen ovládla v čase 1:21:57 Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava). Stříbrná doběhla Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 1:29:21). 

Mužský traťový rekord drží z roku 2018 Jiří Čípa (Salomon Suunto/Běhej Brno), který před třemi lety zaběhl čas 1:09:59. Mezi ženami je traťovou rekordmankou z loňského roku díky času 1:21:57 Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava).

PROGRAM FESTIVALOVÉHO PŮLMARATONU VE ZLÍNĚ 2021:

SOBOTA 11. ZÁŘÍ 2021

  • 10:00 – 18:00 Prezence na Festivalový VIVA rodinný běh (tělocvična 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici vedle Kongresového centra).
  • 10:00 – 18:00 Prezence na půlmaraton, čtvrtmaraton, tandemy a štafety (tělocvična 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici vedle Kongresového centra).
  • 10:00 – 18:00 Expo – partneři (venku vedle tělocvičny 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici).

NEDĚLE 12. ZÁŘÍ 2021:

  • 9:00 – 10:00 Prezence na Festivalový VIVA rodinný běh (náměstí Míru). 
  • 10:00 – 14:00 Prezence na půlmaraton, čtvrtmaraton, tandemy a štafety (tělocvična 1. ZŠ Emila Zátopka v Univerzitní ulici vedle Kongresového centra).
  • 10:00 – 18:00 Expo partneři (náměstí Míru).
  • 11:00 Start Festivalového VIVA rodinného běhu (před radnicí na náměstí Míru).
  • 13:00 – 14:30 Vyzvedávání štafetových kolíků (ve stánku MONET a na náměstí Míru).
  • 14:15 Sraz vodičů před radnicí v místě startu (před Kongresovým centrem Zlín).
  • 14:30 Otevření koridorů pro řazení závodníků v půlmaratonu, čtvrtmaratonu, tandemů a štafet (před Kongresovým centrem Zlín).
  • 15:00 Hromadný start všech kategorií v půlmaratonu, čtvrtmaratonu, tandemů a štafet (před Kongresovým centrem Zlín).
  • 15:35 První závodník v cíli čtvrtmaratonu (před radnicí na náměstí Míru).
  • 16:10 První závodník v cíli půlmaratonu (před radnicí na náměstí Míru).
  • 16:45 Květinový ceremoniál vítězů Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín 2021 (náměstí Míru).
  • 18:00 Slavnostní vyhlášení vítězů všech kategorií Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín 2021 (náměstí Míru).
  • 18:45 Ukončení 6. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET + Zlín 2021 (náměstí Míru).

Lubomír Hotař