Favority Festivalového půlmaratonu ve Zlíně jsou domácí Filip Vabroušek a Petra Pastorová z Ostravy

V sobotu 12. září se koná kvůli koronaviru z června odložený 5. ročník Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2020. Ten připravili organizátoři Zlínského filmového festivalu společnost FILMFEST s. r. o. společně se sdružením Běhy Zlín.

Start hlavního 21,1 kilometru dlouhého závodu, jehož startérem bude prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura, je v 16 hodin na náměstí Míru ve Zlíně. Pořadatelé, kteří vypsali 5 mužských a stejný počet ženských kategorií, očekávají účast zhruba 500 půlmaratonců. 

"Trať je rozložená do dvou rovinatých okruhů a povede směrem na Benešovo nábřeží, Podvesnou, Čepkov, Rybníky, bývalý Baťovský areál a zpět na náměstí Míru,“ informuje tisková mluvčí Zlínského filmového festivalu Kateřina Martykánová. Ta v mužích za hlavního favorita považuje Filipa Vabrouška. "Dvacetiletý syn Ironmana Petra Vabrouška si dlouhodobě udržuje dobrou výkonnost. Ve Festivalovém půlmaratonu startoval už třikrát. V roce 2017 skončil sedmý, v sezoně 2018 pátý a loni vybojoval osmé místo. Jeho největším soupeřem by měl být vítěz seriálu Běhy Zlín v roce 2019 Milan Zvonek z Valašských Klobouk. Na poslední chvíli se však může přihlásit ještě několik dalších kvalitních vytrvalců. Letos však ve Zlíně budou chybět silní běžci z Ukrajiny, kteří drží největší počet vítězství v krajském městě,“ typuje Martykánová. 

Tisková mluvčí nezapomíná ani na favoritky mezi ženami. "Mezi něžným pohlavím na prvenství určitě zaútočí jedna z nejlepších českých maratonkyň a vítězka zlínského Festivalového půlmaratonu v roce 2018 Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Na předních pozicích by mohly doběhnout ještě Silvie Zvonková z Valašských Klobouk, zlínská Jana Žaludková a Mária Sýkorová z Vizovic. Překvapit jich ale může spousta dalších,“ předpokládá Kateřina Martykánová. 

Součástí sportovního dne ve Zlíně jsou i další závody. Již v 11 hodin odstartuje výkonný ředitel a předseda představenstva Kovárny Viva František Červenka Festivalový rodinný běh na 1400 metrů. Tohoto měření sil se mohou zúčastnit junioři, rodiny s dětmi, nebo každý, kdo si netroufá na delší trasu. Připravený je i závod čtyřčlenných štafet na 4x5 kilometrů a běh na 10,5 kilometru (čtvrtmaraton). Zazávodit v centru krajského města si tak může ještě dalších 1000 vyznavačů atletiky a běhání. 

Loňský Festivalový půlmaraton ve Zlíně vyhráli favorité z Ukrajiny. V mužích zvítězil časem 1:10:24 Pavlo Veretskyi. Závod žen ovládla v čase 1:34:22 Valentyna Kiliarská. Z běžců ze Zlínského kraje skončil na nejlepší pozici Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouk), který vybojoval za čas 1:18:00 čtvrté místo. Mezi ženami doběhla stříbrná Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 1:36:41), třetí byla Jana Žaludková ze Zlína (1:38:03).

Program Festivalového půlmaratonu ve Zlíně najdete zde: https://www.zlinskypulmaraton.cz/casovy-harmonogram

Lubomír Hotař