Štěpánský běh ve Zlíně ovládli triatlonisté Filip Václavík a Helena Kotopulu

Velmi kvalitní konkurence se sešla na startu 32. ročníku Štěpánského běhu ve Zlíně. Tradičního silničního hlavního 10 kilometrů dlouhého závodu se na okraji krajského města v Přílukách zúčastnilo 110 mužů a 31 žen. Letos ho však doprovázelo poměrně chladné počasí. Teploměr ukazoval -5 °C.

"Kromě toho si na 3,3 kilometrové trati zazávodilo dalších 28 běžců a běžkyň. Takže to byl náš další početně obsazený závod,“ usmíval se spokojený Jiří Prokop, jeden z pořadatelů ze sdružení Běhy Zlín.

V mužích se z vítězství radoval triatlonista Filip Václavík. Reprezentant klubu Titan Trilife Zlín, letošní mistr republiky v triatlonu, duatlonu a aquatlonu, se v okolí příluckého fotbalového hřiště, na trati rozložené do tří okruhů, prezentoval časem 33:16. Druhý byl malenovický vytrvalec Matěj Beníček (KESBUK). Ten byl v cíli o čtrnáct sekund pomalejší. Bronzovou pozici vybojoval za čas 33:52 další člen Titan Trilife Zlín Pavel Hradil.

"Hned po startu se vpředu vytvořila čtyřčlenná skupina. První dva kilometry byly rychlé, pak se na čele tempo zvolnilo. Na začátku sedmého kilometru jsem však nastoupil a probojoval se na první místo. Na něm jsem pak zůstal až do cíle,“ upozornil Filip Václavík na rozhodující momenty letošního zlínského Štěpánského běhu.

Šestadvacetiletý vytrvalec ze Zlína v posledních třech kilometrech tempo dokonce vystupňoval.

"První příčka mě potěšila. Ale víc jsem spokojený s výkonem na zledovatělém povrchu trati, který mě utvrdil v tom, že moje příprava na příští triatlonovou sezonu jde správným směrem,“ pochvaloval si Václavík. 

Formu na závod v Přílukách vůbec nevylaďoval.

"Ve vánočním období jsem se připravoval v domácím pohodlí na gauči. S nohama na stole, se spoustou dobrot a sledováním pohádek a filmů,“ přiznal zlínský triatlonista, který hned po závodě odjel na rodinnou sešlost. 

"Tam jsem výhru v Přílukách oslavil s mými nejbližšími. Znovu při tom nechybělo spoustu jídla,“ užíval si Filip Václavík letošní vánoční svátky umocněné povedeným sportovním výsledkem. 

V mužské společnosti se do první desítky výsledkové listiny ještě vešli další kvalitní běžci. Jaroslav Vicher z Míškovic (KESBUK, 34:54) doběhl do cíle čtvrtý, Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running, 34:59) skončil pátý, zlínský matador Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice, 35:07) šestý, Jiří Červenka (SP Malenovice, 35:13) sedmý, Jiří Klement z Lubné (Dressme.cz, 35:57) osmý, Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 36:03) devátý a Vojtěch Šanda (Titan Trilife Zlín, 36:07) desátý.    

Mezi ženami vybojovala zlatou příčku Ironmanka Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín), jež se blýskla velmi dobrým časem 39:36. Na stříbrné pozici doběhla její klubová kolegyně Lucie Miklišová, která byla o 1 minutu a 52 sekund pomalejší. Třetí místo brala Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 41:53). Jarmila Hastíková (Veselí nad Moravou 42:42) byla čtvrtá a Gabriela Dunajská (ELJAM Run, 43:02) skončila pátá.

"Po posezonním volnu to byl můj první závod a ten se od začátku vyvíjel pohodově. V úvodních kilometrech jsem zvolila volnější tempo, a jak jsem se rozehřívala, tak jsem přidávala,“ prozradila Helena Kotopulu. 

První pozici měla od startu pod kontrolou. 

"Pálení žáhy mi ale připomínalo páteční návštěvu rodičů, kde nechyběl poctivý bramborový salát, chlebíčky ani zákusky,“ svěřila se Kotopulu s úsměvem. 

Ani ženská vítězka se na závod v okolí příluckého fotbalového hřiště nijak speciálně nepřipravovala.

"V tomto období jsem v objemové přípravě na další triatlonovou sezonu. Takže se věnuji klasickému lyžování a se syny běhám dlouhé běžecké úseky. Na rychlostní tréninky je ještě čas. Ovšem výsledný čas v Přílukách mě mile překvapil,“ potěšilo Ironmanku ze Zlína.

Ve Štěpánském běhu ve Zlíně jí udělali radost také její synové. Starší Mikis vyhrál 3,3 kilometrový závod. Mladší Nikos v něm mezi juniory skončil pátý. 

"S oběma jsem se šla po závodech vyplavat do zlínských lázní. Poté jsme si zašli s rodinou na oběd a při něm jsme oslavili jejich úspěchy. Doma jsme pak ještě vytočili nohy při spinningu a potom už odpočívali v sauně,“ svěřila se velmi dobře vánočně naladěná Helena Kotopulu.      

V Přílukách se konal také 3,3 kilometru dlouhý závod. V mužích ho ovládl časem 11:45 Mikis Kotopulos (Titan Trilife Zlín). Mezi ženami se ze zisku prvního místa radovala Monika Železníková z Babic, která dosáhla času 13:13.   

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V HLAVNÍM ZÁVODU VE ŠTĚPÁNSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2021: 

  • Muži do 39 let: Filip Václavík (Titan Trilife Zlín) 33:16.  
  • Muži do 49 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 35:07.
  • Muži do 59 let: František Dosoudil (Fénix sport) 37:33.
  • Muži nad 60 let: Miroslav Švihel (BS Slopné) 48:11.
  • Junioři: Adam Janas (SK Praga) 41:59.
  • Ženy do 39 let: Lucie Miklišová (Titan Trilife Zlín) 41:28.
  • Ženy do 49 let: Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 39:36.
  • Ženy nad 50 let: Marie Tomanová (X – trail Orlová) 53:27.
  • Juniorky: Markéta Laciková (Staříč) 42:54.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 32. Štěpánský běh / Milan Mikšík