První závod sezony Běhy Zlín provázelo slunce

Běžecký seriál pro širokou veřejnost Běhy Zlín začal tradiční první akcí – 30. ročníkem Běhu Jižními Svahy. Na upravené trase, v novém zázemí a s netradičním místem startu se úspěšně popasovalo 110 běžců na trati dlouhé 9 kilometrů a 28 běžců na čtyřkilometrové. Účastníkům akce navíc přálo počasí. Trasa byla zcela suchá a po celou dobu na ni svítilo slunce.

Společný start všech běžců byl v deset hodin na začátku Valachova žlebu, pod zlínským sídlištěm Jižní Svahy. Tento téměř kilometrový kopec běžce na úvod závod řádně prověřil a rozehřál. Trasa čtyřkilometrového běhu měla obrátku pod vodárnou na Kocandě. Devítikilometrový závod pak až na konci cyklostezky u Rackové. Všichni běžci měli cíl u přístřešku na Kocandě na začátku cyklostezky.

Vítězem hlavního závodu se stal rodák z Kudlova Jiří Petr, jeden z nejlepší českých ultratrailových běžců. Na startu se objevila i jeho žena Katarina, která zvítězila ve své věkové kategorii na kratší trase. V kategorii nejzkušenějších běžců pak čtvrté místo obsadil Jiří Petr starší, který patří už desítky let k pravidelných účastníkům závodů Běhy Zlín.

Druhý doběhl z minutovým odstupem Matěj Beníček z Kesbuk týmu, třetí pak o další minutu zpět Filip Vabroušek (Sýkora running).

Mezi ženami uspěla vítězka loňského ročníku Barbora Macurová (2bWinner), mistryně ČR ve Skyrace z minulého roku. Druhá žena, triatlonistka Helena Kotopulu (Titan Trilife) doběhla o půl minuty později a jen pár desítek metrů za ní se na třetím místě umístila Silvie Zvonková (Zvonek sport Valašské Klobouky).  

Po skončení závodu na všechny čekala výborná bramborová polévka od Restaurace Maxima z Otrokovic. Potěšující bylo, že na dětské běhy dorazilo téměř třicet dětí!

Další akci seriálu bude v neděli 6. března půlmaraton pořádaný SriChinmoy maraton týmem a 19. března pak tradiční Josefský běh pro Dětské centrum Zlín. Už nyní je možné se na oba závody přihlásit.

Fotogalerie - 30. Běh jižními Svahy ve Zlíně / Milan Mikšík