Ve Zlíně se už po pětatřicáté koná Josefský běh. Závod se poběží v okolí Burešova

Spolek Běhy Zlín pořádá v sobotu 19. března 35. ročník Josefského běhu. "Závod se uskuteční v okolí Burešova. Start hlavního desetikilometrového tradičního krosového podniku v krajském městě, rozloženého do dvou okruhů, je na nádvoří Čiperovy vily. Z tohoto areálu trať povede zahrádkářskou osadou. Poté po lesní cestě směrem na Štákovy paseky. Po kilometru následuje stoupání Štákovými pasekami až na lesní šotolinovou cestu nad Příluky. Tam se odbočí doleva a potom se po zpravené cestě poběží zpět do cíle na nádvoří Čiperovy vily. Vytrvalci tento okruh absolvují dvakrát. Trať ale není uzavřená. Běžci během závodu musí dodržovat pravidla silničního provozu,“ informuje Bob Komín, jeden z pořadatelů.

"Pro běžce jsme připravili také pětikilometrový závod. Ten se běží střídavě po lesní a šotolinové cestě,“ prozradil dále Komín. 

Jeho organizační tým vypsal 5 mužských a 4 ženské kategorie. V okolí Burešova si zazávodí i junioři a juniorky. Na kratších tratích můžou poměřit síly i děti.

Prezentace třetího letošního závodu ze seriálu Běhy Zlín bude probíhat v místě startu od 8.30 do 9.45 hodin. Startovné při online registraci do 17. března je 300 Kč. Na místě pak 400 Kč. V místě prezentace ale není možné parkovat. K dispozici bude parkoviště před Kauflandem na Vršavě.

"Výtěžek z letošního Josefského běhu bude věnován Dětskému centru Zlín, které sídlí právě v Čiperově vile. Dětské centrum se ho rozhodlo věnovat organizaci pomáhající ohroženým dětem přímo na Ukrajině,“ upozornil Bob Komín. 

Ten očekává, že se závodu zúčastní zhruba 250 vyznavačů krosového běhu. 

Loni v desetikilometrovém Josefském běhu ve Zlíně, který se kvůli jarním koronavirovým opatřením konal až 30. května, závod mužů vyhrál díky času 35:00 domácí reprezentant týmu Edhouse.cz Jan Kolárik. V ženách zvítězila Ironmanka Helena Kotopulu (Titan Trilem Zlín, 43:55). 

Po skončení letošního Josefského běhu se ještě uskuteční vyhlášení výsledků celoroční soutěže Běhy Zlín za rok 2021. Vyhlašovat se budou první tři běžci v 5 mužských a 4 ženských kategoriích. Odměněni budou také nejlepší 3 týmy. Putovní pohár převezme nejlepší muž Jiří Červenka (SP Malenovice) a nejlepší žena Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín).  

PROGRAM JOSEFSKÉHO BĚHU 2022:

  • 8:30 – 9.45 prezentace a registrace běžců.
  • 10:00 start závodu na 10 kilometrů a na 5 kilometrů
  • 11:15 start dětských závodů
  • 11:30 vyhlášení vítězů Josefského běhu 2021
  • 11:45 vyhlášení vítězů seriálu Běhy Zlín 2021

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 34. Josefský běh pro Dětské centrum Zlín / Milan Mikšík