Ve Zlíně se už po čtyřicáté poběží lesní hodinovka. Závod se uskuteční na trati na Lesní čtvrti

V krajském městě se v sobotu 9. dubna koná jubilejní 40. ročník Zlínské lesní hodinovky. Start hodnotně dotovaného běžeckého závodu určeného pro širokou sportovní veřejnost, který bude probíhat na trati na Lesní čtvrti, je u Altánu U Spáleného dubu, v 10 hodin. 

Prezentace podniku, jenž se započítává do celoroční soutěže Běhy Zlín 2022, začíná ve společenské místnosti hvězdárny ve Zlíně v 8.30 hodin. Skončí v 9.40 hodin.

Startovné při online registraci je do čtvrtku 7. dubna 150 Kč, na místě v den závodu pak 250 Kč.  

Všichni běžci mají zajištěné občerstvení a to iontový nápoj, ovoce, čaj a polévku po závodě.

Po skončení hlavního závodu jsou ještě připravené dětské běhy v délce podle věku od 100 metrů. Ty se konají na hřišti 100 metrů od zlínské Hvězdárny. 

Tradičního krosového podniku se mohou zúčastnit muži i ženy bez rozdílu věku. Pořadatelé vypsali 4 kategorie mužů, 3 kategorie žen, dále pak kategorii juniorů a kategorii juniorek. Vítězové všech seniorských kategorií a všichni medailisté mezi nimi budou finančně odměněni.

"Běhat se bude v příjemném lesním prostředí na kilometrovém okruhu na trati s rovinatým profilem,“ vybízí všechny zájemce ke sportování Jiří Prokop, ředitel závodu.

Ten na startu jediné hodinovky v Česku, která se běhá v lese, očekává kolem 200 vyznavačů krosového běhu.

Rekord lesní hodinovky ve Zlíně drží už z roku 1996 reprezentant SKOB Zlín Martin Sadílek, který před 26 lety ještě na starém trati v okolí Vršavy v tropických červnových podmínkách za hodinu čistého času uběhl 17 980 metrů. Mezi ženami je rekordmankou z roku 2018 Helena Kotopulu z Moraviamanu Otrokovice, jež před 4 lety uběhla 14 780 metrů. 

V roce 2021 se Zlínská lesní hodinovka kvůli jarním koronavirovým omezením konala až ve středu 14. července. Zúčastnilo se jí 63 mužů a 21 žen.

První příčku v mužích vybojoval malenovický vytrvalec Matěj Beníček. Reprezentant KESBUK Teamu za hodinu čistého času uběhl 16 360 metrů. Závod žen ovládla Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running), jež se blýskla výkonem 13 510 metrů.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 39. Zlínská Lesní hodinovka