Reprezentanti kašavského Valachbajk Teamu letos plánují obhájit prvenství v soutěži družstev v celoročním seriálu Běhy Zlín

Valachbajk Team je silný sportovní klub z Kašavy. V jeho historii jeho reprezentanti vybojovali spoustu úspěchů. Tím posledním a velmi cenným bylo prvenství v hodnocení družstev v běžeckém seriálu Běhy Zlín 2019. Nositelé barev Valachbajk Teamu však nezávodí jenom v krosových a silničních bězích. Na dobré výsledky dosahují i v závodech horských kol, triatlonu, duatlonu a klasickém lyžování. Navíc jsou pořadateli oblíbeného říjnového závodu Kašavský kros. Letošní 5. ročník se uskuteční v sobotu 10. října. Jsou také spoluzakladateli závodu horských kol Kašavský bajkap. Ten se letos pojede 13. září.

"V roce 2019 jsme se zúčastnili celkem 93 různých závodů. V součtu to bylo celkem 249 startů. V závodech v běhu měli v loňské sezoně naši reprezentanti 185 startů, v podnicích horských kol 42 startů, v triatlonu 9, v klasickém lyžování 7 a v duatlonu 6," prozradil jeden z členů týmu Tomáš Minařík.

Nejúspěšnějším reprezentantem týmu byla nová posila Veronika Brázdová, která v první sezoně v kašavském dresu absolvovala 29 závodů a v nich vybojovala 17 pódiových umístění. Michal Krejčí získal 12 medailí a Tomáš Minařík se raduje se zisku 9 medailových příček. Tahounem byl také Martin Hečko, který i bez pořádného tréninku dokázal v seriálu Běhy Zlín v absolutním pořadí mezi muži skončit na čtvrtém místě. V hlavní mužské kategorii do 39 let Hečko dokonce obsadil stříbrnou pozici.

Valachbajk Team se v loňské sezoně zaměřil hlavně na závody v seriálu Běhy Zlín. V něm se do soutěže družstev počítalo pět nejlepších výkonů v každém závodu. "V seriálu Běhy Zlín jsme chtěli vyhrát týmovou soutěž. To se nám také podařilo. Ovšem mě osobně těší vítězství v kategorii dvojic v červencovém Nočním dvanáctihodinovém běhu na Rusavě. Tento závod jsem ovládl společně s Ondřejem Minaříkem. Společně s Ondřejem Minaříkem si cením i zisku druhého místa v kategorii dvojic v červnovém překážkovém běhu v Hradci nad Moravicí," upozornil na cenné týmové výsledky v roce 2019 Tomáš Minařík. Ten se v loňském seriálu Běhy Zlín z 15 závodů postavil na start 14. Všechny absolvovali Martin Hečko a Petr Bečica. 

A kdo jsou dalšími oporami Valachbajk Teamu? "Václav Zbranek se většinou umisťuje v popředí výsledkových listin překážkových závodů. Ondřej Minařík když se rozhodne připravit na nějaký závod, tak v něm podá velmi dobrý výkon. Důkazem toho je zářijové vítězství v osmnáctikilometrovém horském běhu Valachiarun v Janové u Vsetína a druhé místo v říjnovém Kašavském krosu. Michalovi Krejčímu se dařilo v závodech horských kol, ale výrazně se zlepšil i v běžeckých podnicích. Pro Petra Bečicu byl loni největším zážitkem zisk druhého místa s bratrem Janem v závodu dvojic v Hostýnské osmě," chválil Tomáš Minařík. 

Na úspěších kašavského týmu se ještě podíleli i předseda klubu Zdeněk Zbranek, dále Leopold Polanský, Zdeněk Langer, Miroslav Janota, Daniel Kögler, Michal Kaška, Radim Pavlík, Miroslav Dubovský, Jaromír Vyvlečka a Stanislav Javora. Do týmu patří i Lucie Barbořáková, jež momentálně plní mateřské povinnosti. Novou tváří je Milana Michalíková. Ta se zatím zúčastnila jenom závodů v Kašavě. Ale pokud jí zápal pro sport vydrží, tak brzy bude startovat i v závodech v okolí. V dobrých výsledcích chce Valachbajk Team samozřejmě pokračovat i letos. "Pokusíme se obhájit první příčku v soutěži družstev v seriálu Běhy Zlín. Ovšem naší hlavní prioritou je, že i v sezoně 2020 budeme sportovat pro radost a chceme zlepšovat naše výsledky," plánuje Tomáš Minařík. 

1. Valachbajk Team - 13 310,80 bodu
2. Sykora running - 10 632,87 bodu
3. Zvonek Sport Valašské Klobouky - 10 484,55 bodu
4. Mattoni Freerun Zlín - 9 719,64 bodu
5. Jisva Zlín - 9 552,46 bodu
6. SP Malenovice - 8 293,34 bodu
7. Titan Trilife Zlín - 7 461,32 bodu
8. Kesbuk Team Otrokovice - 5 685,64 bodu
9. Slavex Runners - 5 239,05 bodu
10. Sri Cinmoy Marathon Team Zlín - 2 964,85 bodu.

Lubomír Hotař