Zlínskou lesní hodinovku vyhráli malenovický vytrvalec Matěj Beníček a Eva Kučerová z Lukova

Matěj Beníček (KESBUK) zvítězil ve 40. ročníku Zlínské lesní hodinovky. Malenovický vytrvalec v krajském městě uběhl za 60 minut čistého času 16 710 metrů. Stříbrný v pořadí Svatopluk Janečka (TJ Ski – Turist Velké Karlovice) dosáhl na výkon 16 540 metrů, bronzovou příčku vybojoval Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 16 510 metrů). Jaroslav Vicher z Míškovic (KESBUK, 16 140 metrů) skončil čtvrtý, zlínský vytrvalec Šimon Černý byl díky výkonu 15 490 metrů pátý, Jan Kábela (SP Malenovice, 15 310 metrů) obsadil šestou pozici, Ironman Petr Vabroušek z Malenovic (Titan Trilife Zlín, 15 190 metrů) si zaknihoval zisk sedmého místa, Ondřej Minařík z Držkové (Valachbajk Team) bral za výkon 15 140 metrů osmou příčku, Jan Maděrič z Uherského Hradiště (15 100 metrů) skončil devátý a Jan Bečica (Valachbajk Team, 14 990 metrů) desátý.

Závodu se konal v sobotu 9. dubna. Zúčastnilo se ho 84 mužů.

"V pondělí jsem po nedokončeném maratonu v Bratislavě nemohl kvůli zranění ani pořádně chodit. Proto jsem start ve Zlínské lesní hodinovce neměl v plánu,“ přiznal Matěj Beníček.

Fyzioterapeutka Věra Vystrčilová se však postarala o zázrak a s její pomocí malenovický vytrvalec zranění vyléčil.

"Proto jsem ve čtvrtek o startu v hodinovém závodu ve Zlíně začal uvažovat,“ děkoval Beníček za pomoc.

Počasí mu vyhovovalo. "Bylo příjemné běžecké. V lese na Lesní čtvrti nefoukal vítr. Trať ale byla v porovnání s loňským rokem rozbahněná. A to zhoršovalo podmínky,“ upozornil reprezentant otrokovického KESBUK Teamu, který na začátku závodu zvolil volnější tempo.

"Úvodní 3 kilometry jsem běžel ve skupince s Andrejem Višněvským, Filipem Vabrouškem, Svatoplukem Janečkou a Jaroslavem Vicherem. Po třetím kole jsem se ovšem probojoval do čela a pak jsem se snažil na první pozici pořád navyšovat náskok. Svaťa Janečka mě však měl neustále na dohled. Proto jsem byl trochu nervózní. Bylo neskutečné, v jaké je čerstvý padesátník pořád ve formě,“ uznal Matěj Beníček kvality největšího soupeře. 

Pobyt na prvním místě však uhájil. 

"Dokonce jsem do cíle doběhl v osobním rekordu na trati Zlínské lesní hodinovky,“ potěšilo sedmadvacetiletého Beníčka.  

Závod žen vyhrála Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín), která se blýskla výkonem 13 790 metrů. Stříbrnou pozici v konkurenci 14 žen vybojovala Gabriela Dunajská (ELJAM RUN, 13 070 metrů), zisk třetího místa potěšil Markétu Fussovou (Mattoni Freerun Zlín, 12 150 metrů). Luisa Linda Radecká (SKP Zlín, 11 500 metrů) brala čtvrtou příčku, Veronika Smyčková (NAPARIDERS, 11 470 metrů) skončila pátá. 

"Připravuji se na můj první silniční maraton v kariéře. Ten poběžím za necelý měsíc v Praze. Proto byla Zlínská lesní hodinovka pro mě velmi dobrým rychlostním tréninkem,“ vysvětlovala Eva Kučerová. 

Vytrvalkyně z Lukova byla ale ráda, že se nesplnila předpověď počasí, která na sobotní dopoledne slibovala vydatný déšť.

"Závod se běžel v chladnu. To mě ale vyhovovalo. Ovšem na trati bylo v některých úsecích bahno a místy to také klouzalo. Přesto se mi v porovnání s loňským rokem podařilo o 310 metrů zlepšit můj výkon,“ potěšilo Kučerovou. 

Ta se mezi ženami na první pozici probojovala až ve třetím kole.

"Na Lesní čtvrti se mi však po celý průběh závodu běželo velmi dobře a hodina mi rychle uběhla,“ pochvalovala si v cíli Eva Kučerová. 

Za předvedený výkon se hned po vyhlášení výsledků také patřičně odměnila.

"V cukrárně jsem si pochutnala na několika zákuskách. Ovšem už další den v neděli jsem s manželem Honzou absolvovala vytrvalostní trénink,“ prozradila ještě běžkyně z Lukova.      

Čtyřicátý ročník Zlínské lesní hodinovky se vydařil. Závod se konal na trati na Lesní čtvrti. Běžel se na kilometrovém rovinatém okruhu.

"Trochu mě však mrzí, že po pátečním dešti byla trať rozbahněná. Podmínky v některých ročnících byly ale ještě horší,“ upozornil Jiří Prokop, ředitel závodu. 

Ten v týdnu před závodem z trati odstraňoval překážející kameny a natíral vystouplé kořeny.

"Šlo mi o to, aby byly podmínky pro běžce co nejbezpečnější,“ vysvětloval Prokop. 

Ten se Zlínské lesní hodinovky také aktivně zúčastnil. V kategorii mužů nad 60 let vybojoval výkonem 10 840 metrů páté místo.

"Byl to můj 997 závod v kariéře. Ten s pořadovým číslem 1000 poběžím na konci května při Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně,“ plánuje Jiří Prokop   

Dalším podnikem ze seriálu Běhy Zlín bude závod miomoveRun ve Slavičíně. Ten se uskuteční v sobotu 4. června. Už nyní je možné se do něho přihlásit na webových stránkách Spolku Běhy Zlín.      

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ VE ZLÍNSKÉ LESNÍ HODINOVCE 2022:

  • Muži do 39 let: Matěj Beníček (KESBUK) 16 710 metrů.
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 15 310 metrů.
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ Ski-Turist Velké Karlovice) 16 540 metrů.
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Sykora Run) 13 550 metrů.
  • Junioři: Ondřej Hubáček (KESBUK) 13 390 metrů. 
  • Ženy do 39 let: Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín) 13 790 metrů.
  • Ženy do 49 let: Luisa Linda Radecká (SKP Zlín) 11 500 metrů.
  • Ženy nad 50 let: Jitka Bařinková (Zlín) 11 050 metrů.
  • Juniorky: Julie Kvasničková (Triatlon Brusné) 11 410 metrů.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 40. Zlínská lesní hodinovka / Milan Mikšík