Ve Zlíně se bude při Zážitkovém happeningu na počest Emila Zátopka také běhat

Celý letošní rok město Zlín slaví 700. výročí od první písemné zmínky. V rámci oslav se v parku Komenského na třídě Tomáše Bati v neděli 24. dubna uskuteční Zážitkový happening na počest Emila Zátopka. V Komenského parku se návštěvníci mohou těšit na vystoupení známých zlínských kapel, kreativní dílny, sportovní stanoviště a možná se potkají i se samotným Emilem Zátopkem.

CÍLEM JE NETRADIČNÍM ZPŮSOBEM PŘISPĚT NA DOBROU VĚC

Cílem akce je v parku zdolat také připravenou běžeckou trať netradičním způsobem a přispět svým startovným na dobrou věc. Odkaz legendárního zlínského běžce, pracovníka firmy Baťa a držitele čtyř olympijských medailí Emila Zátopka, který by oslavil v září 100. narozeniny, přijdou ocenit například Ironmanka Helena Kotopulu, aerobička Vanda Šimková, nebo trenérka mažoretek Alena Krčmářová.

EMILA ZÁTOPKA ZTVÁRNÍ HEREC PAVEL VACEK 

Celý den bude moderovat Emil Zátopek, kterého ztvární herec Městského divadla Zlín Pavel Vacek. Do netradičního běžeckého klání se může přihlásit každý bez ohledu na běžecké schopnosti. Závodit se bude ve třech kategoriích. O nejkreativnější kostým, nejoriginálnější styl běhu a o nejrychlejší zdolání trati. 

ZÁJEMCI SI MŮŽOU ZABĚHAT NA DVOU TRATÍCH

Akce bude probíhat od 10 do 18 hodin. Trať bude vyznačená. Zájemci si můžou vybrat délku 700 metů, nebo 1400 metrů. Časy na trati se budou měřit čipovou časomírou. Online registrovat se je možné do čtvrtku 21. dubna. Přihlásit se je možné také na místě v neděli 24. dubna. Kapacita je 700 účastníků. Každý přihlášený účastník obdrží startovní číslo a startovní balíček. Registrace je na webu www.behyzlin.cz.

PŘIPRAVENÉ BUDOU I DALŠÍ AKTIVITY A WORKSHOPY 

"Na místě budou připravené další aktivity a workshopy, včetně možnosti vyzkoušet si pod vedením profesionálů běžecké techniky Emila Zátopka. Mezi sportovní stanoviště patří například akrobatická jóga, kangoo jumping, slackline, nebo retro olympiáda. Během dne vystoupí mažoretky ze Sdružení dechového orchestru mladých Zlín a zahrají kapely Pro Tebe, Apoaché, F – dur Jazzband a o dobrou náladu se postarají také žáci ZUŠ Zlín," zve do Zlína Jana Kubáčová, hlavní manažerka oslav 700. výročí města.

KAŽDÝ SE MŮŽE VYFOTIT VE FOTOKOUTKU 

Vzpomínku ze zážitkového happeningu si bude každý moct pořídit ve veřejném fotokoutku se spoustou zajímavých rekvizit.

VÝTĚŽEK ZE STARTOVNÉHO POPUTUJE DO AZYLOVÉHO DOMU 

Výtěžek z dobrovolného startovného poputuje ve prospěch Azylového domu pro ženy a matky s dětmi. 

Zážitkový happening na počest Emila Zátopka je součástí Dnů otevřených sportovišť. Ty se konají v pátek 22. dubna a v sobotu 23. dubna na různých sportovištích ve Zlíně.

Nedělní zážitkový happening, který zaštiťuje primátor Jiří Korec, pořádá město Zlín a organizačně ho zajišťuje kulturní a kreativní centrum Živý Zlín. Na organizaci se podílí také Spolek běhy Zlín.

Lubomír Hotař