Olympijský běh ve Zlíně ovládli ve skvělých časech Filip Václavík a Adéla Stavinohová

Filip Václavík zvítězil ve 36. ročníku Běhu olympijského dne ve Zlíně. Reprezentant Titan Trilife Zlín se v závodu dlouhém 5 kilometrů na tartanové dráze na Stadionu Mládeže, prezentoval časem 15:46. Druhou pozici vybojoval malenovický vytrvalec Matěj Beníček (KESBUK). Ten měl v cíli ztrátu 31 sekund.  Na bronzové příčce skončil Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice, 16:49). Čtvrté místo bral za čas 16:56 Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 16:56), pátý byl Jiří Červenka (SP Malenovice, 17:22). 

Filip Václavík se o závodu dozvěděl náhodou. 

"Těsně před ním jsem měl na Stadionu Mládeže v plánu v trénincích běhat běžecké úseky na dráze. Kolem 16.30 hodin jsem se ale dozvěděl, že se tam od 18 hodin koná Běh olympijského dne. Proto jsem si vzal věci s tím, že se na místě rozhodnu, jestli se ho zúčastním," vysvětloval Václavík. 

Ten na oválu od začátku běžel ideální tempo 3:05 na kilometr.

"Dlouho jsme na čele běželi společně s Matějem Beníčkem. V polovině závodu jsem se však i bez zrychlení vpředu osamostatnil a na prvním místě už jsem zůstal. Posledních 400 jsem si dokonce mohl dovolit tempo zvolnit," přiznal reprezentant Titan Trilife Zlín.

Závod absolvoval z plného tréninku. 

"V současném období se připravuji na mistrovství republiky v olympijském triatlonu, které se koná v sobotu 2. července v Příbrami. Proto jsem v rámci Běhu olympijského dne ve Zlíně využil poslední příležitost k ostřejšímu tréninku. Od pátku 24. června jsem začal superkompenzaci," prozradil ještě Filip Václavík.      

Žen se v krajském městě sešlo třiadvacet. Mezi nimi v rychlém závodu zvítězila domácí Adéla Stavinohová, jež vybojovala první místo za čas 18:59. Stříbrná byla s devatenáctisekundovou ztrátou Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky), třetí příčku brala za čas 19:44 Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín). 

"Do závodu jsem šla bez očekávání, protože jsem před 4 dny startovala v Olomouckém půlmaratonu a pociťovala jsem únavu. Na Běh olympijského dne jsem se však těšila, protože se konal na domácím ovále. Šla jsem do něho s dobrou náladou a úsměvem," svěřila se Adéla Stavinohová. 

Do čela mezi ženami se probojovala po 1,5 kilometru. 

"Náskok na první pozici jsem pak navyšovala až do cíle. Navíc, když jsem na 4. kilometru zjistila, že běžím na úrovni 19 minut, tak jsem ještě zrychlila. A v cíli z toho byl výsledný čas 18:59. Bylo to nejen o 40 sekund překonání tři týdny starého osobního rekordu na pětikilometrové trati z Uherského Hradiště, ale hlavně vysněný čas pod 19 minut," potěšil Stavinohovou výkon i cílový čas ve Zlíně.

Tomu nechtěl uvěřit ani její trenér Zbyněk Kalužík.

"Ráno po závodě mi volal, jestli jsem se nespletla a neběžela jsem na Stadionu Mládeže o kolo míň," užívala si Adéla Stavinohová letošní zlínský Běh olympijského dne.

Letošního zlínského Běhu olympijského dne, který se konal ve středu 22. června, se zúčastnilo 101 vytrvalců. Z toho bylo 78 mužů a 23 žen.  

Závod byl zařazený do celoročního seriálu Běhy Zlín 2022. Dalším závodem bude Slopenská desítka ve Slopném. Ta se uskuteční v neděli 4. září.  Online přihlásit se do něho je možné na stránkách spolku Běhy Zlín, nebo na místě v den startu závodu na fotbalovém hřišti ve Slopném.         

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ BĚHU OLYMPIJSKÉHO DNE VE ZLÍNĚ 2022:

  • Muži do 39 let: Filip Václavík (Titan Trilife Zlín) 15:46. 
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 17:39.
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 16:49. 
  • Muži nad 60 let: Jiří Petr (Zlín – Kudlov) 22:25.
  • Junioři: Mikis Kotopulos (Titan Trilife Zlín) 17:27.
  • Ženy do 39 let: Adéla Stavinohová (Zlín) 18:59.
  • Ženy do 49 let: Marcela Paveláková (Zlín) 24:22.
  • Ženy nad 50 let: Jitka Bařinková (Zlín) 22:15.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 36. Běh olympijského dne / Milan Mikšík