Ve Slopenské desítce triumfovali Andrej Višněvský a Silvie Zvonková

Spousta kvalitních běžců se postavilo na start 18. ročníku Slopenské desítky. Vítězství ve Slopném v 10kilometrovém závodu s převýšením 380 metrů, vybojoval Andrej Višněvský ze Zlína. Reprezentant klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín v něm zaběhl čas 38:52. Stříbrnou příčku obsadil se sedmnáctisekundovou ztrátou Svatopluk Janečka (TJ SKI TURIST Velké Karlovice), třetí místo vybojoval Martin Holub (Kolumbus, 40:20). Přemysl Žaludek (Cyklogat Malenovice, 40:50) skončil čtvrtý, pátý byl otrokovický vytrvalec Filip Bukovjan (KESBUK, 41:15).

"Na startu závodu jsem vůbec netušil, jak se mi bude ve Slopném dařit. V nohách jsem měl dvoumílový závod v Přílukách a nedokázal jsem odhadnout, jak se mi poběží na mokré trati,“ přiznal Andrej Višněvský. 

Zlínského vytrvalce proto překvapilo, že se hned na začátku probojoval na první místo a na čele měl brzy slušný náskok.

"V průběhu 5. kilometru na vrcholu prvního kopce se však na mě začal dotahovat Svatopluk Janečka. Jeho ataky jsem ale v závěrečném stoupání definitivně odrazil,“ prozradil běžec ze Zlína. 

Ve Slopném ovšem chybělo několik favoritů. Višněvský si však za předvedený výkon první příčku zasloužil.

"Na Valašsku jsem dokázal prodat letní tréninky v kopcích v okolí Zlína,“ pochvaloval si Andrej Višněvský. 

Ten si pobyt ve Slopném užíval. Zejména, když po doběhu do cíle viděl ve Sluníčkovém běhu pro nejmenší poprvé závodit svého 2letého synovce Adama.           

Závod žen vyhrála Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky), jež se na Valašsku blýskla časem 49:51. Druhé místo vybojovala zlínská běžkyně Jana Žaludková. Ta byla v cíli o 19 sekund pomalejší. Bronz si pověsila na krk Mária Sýkorová (Sykora running, 50:20). Petra Petrasová brala za čas 52:18 čtvrté místo, pátá skončila Veronika Šmotková (53:49). 

"Pro účast ve Slopném jsem se rozhodla ráno před závodem. Sice pršelo, ale v závodu mi déšť nevadí,“ tvrdí Silvie Zvonková.

Ta je také varhanicí ve valašskoklobouckém kostele. V neděli stihla ještě odehrát ranní mši, poté doma poobědvala, dala si kafé a vyrazila směr Slopné. Tam si po dlouhé době zazávodila v blátivých podmínkách. 

"Do závodu jsem šla bez očekávání. V dusném počasí jsem v létě moc neběhala, jezdila jsem víc na kole. Navíc mě trochu trápí břicho, tak i na tom pracuji s fyzioterapeutkou. A také jsem trochu přibrala na váze,“ svěřila se Zvonková. 

Nicméně závod vyhrála stylem start-cíl.

"Výsledný čas jsem si představovala lepší, ale běžela jsem, na co momentálně mám. Protože se mi běželo dobře, přestože mě trochu zlobilo břicho, tak mě to ve Slopném nakoplo k dalším tréninkům,“ plánuje vytrvalkyně z Valašských Klobouk.       

18. ročník Slopenské desítky, který pořádal vytrvalec Miroslav Švihel se svojí rodinou, byl zařazený do Českého poháru v běhu do vrchu 2022. Závod byl také součástí letošního seriálu Běhy Zlín.  

Do cíle hlavního desetikilometrového závodu doběhlo celkem 120 běžců a běžkyň.

Dalším závodem ze seriálu Běhy Zlín bude Strojařská desítka ve Zlíně. Ta se koná v sobotu 17. září. Registrovat se do ní je možné online na www.behyzlin.cz.      

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII VE SLOPENSKÉ DESÍTCE 2022:

  • Muži do 39 let: Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín) 38:52  
  • Muži do 49 let: Přemysl Žaludek (Cyklogat Malenovice) 40:50
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI TURIST Velké Karlovice) 39:09 
  • Muži do 69 let: Josef Gargulák (Sykora run) 48:33
  • Muži nad 70 let: Stanislav Sviták (MK Seitl Ostrava) 56:21 
  • Junioři: Ondřej Pavelka (Slopné) 41:58
  • Ženy do 34 let: Veronika Šmotková 53:49
  • Ženy do 44 let: Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 49:51
  • Ženy do 54 let: Jana Žaludková (Zlín) 50:10
  • Ženy do 64 let: Marie Tomanová (X-Trail Orlová) 1:07:38
  • Juniorky: Barbora Likusová (Adrien Elixir Team) 59:20

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 18. Slopenská 10 / František a Zbyněk Raška