Prvenství ve Strojařské desítce ve Zlíně obhájili Filip Vabroušek a Silvie Zvonková

Třiadvacetiletý Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running) ovládl 39. ročník zlínské Strojařské desítky. V obrátkovém silničním desetikilometrovém běhu, s převýšením 153 metrů, na certifikované trati, mezi zlínským Majákem, rozcestím U Boudy, Salaší a zpět, se prezentoval časem 34:04. Druhé místo obsadil s padesátisekundovým mankem Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín), třetí pozici bral za čas 35:17 Václav Waloszek (Atletika Havířov 1965).

FILIP VYBROUŠEK ŠEL PO ZÁVODU DO ŠKOLY 

"Na začátku týdne jsem ladil formu při volnějším běhu v lese, poté jsem si naordinoval volno a v pátek jsem se byl rozklusat na rovinkách na atletickém Stadionu Mládeže ve Zlíně,“ prozradil, jak se připravoval těsně před sobotním závodem Filip Vabroušek.

Strojařská desítka je jeho domácí závod. Koná se v lesním prostředí blízko jeho bydliště. V okolí Majáku také často trénuje. Proto se ji pravidelně každý rok zúčastňuje. 

"Letos jsem v ní chtěl obhájit prvenství z loňského roku. To se mi podařilo,“ plánoval mladý malenovický vytrvalec.

Nakonec vyhrál stylem start – cíl.

"Už po 500 metrech jsem se probojoval na první příčku a potom jsem si pobyt na zlaté pozici bez problémů pohlídal. Ke konci závodu už jsem sice pociťoval únavu, ale nebylo to nic zásadního,“ přiznal Vabroušek. 

V cíli byl pochopitelně spokojený s umístěním, ale také s výkonem a výsledným časem.

"Na trati Strojařské desítky jsem si vylepšil o 49 sekund osobní rekord,“ upozornil. 

Po závodu moc ale neodpočíval. 

"Byl jsem se vyplavat v bazénu ve Zlínských lázních a odpoledne jsem měl výuku ve škole na Jižních Svazích na Fakultě aplikované informatiky UTB,“ měl i ve zbytku soboty o pestrý program postaráno Filip Vabroušek. 

ZVIDITELNILI SE TAKÉ DALŠÍ REGIONÁLNÍ VYTRVALCI 

Na dalších předních pozicích se umístili pouze vytrvalci ze Zlínského kraje. Radoslav Šíbl z Fryštáku (Ekodrill Zlín, 36:11) skončil čtvrtý, Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice, 36:13) byl pátý, Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team, 36:50) šestý, Přemysl Žaludek (Cyklogat Malenovice, 37:08) sedmý, Jiří Klement z Lubné (Dressme.cz, 37:25) osmý, Petr Vabroušek (Titan Trilife Zlín, 37:47) devátý a Jan Kábela (SP Malenovice, 37:48) doběhl desátý.

SILVII ZVONKOVÉ SE VRACÍ FORMA

Závod žen vyhrála Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky), jež první příčku brala za čas 43:21. Druhé místo vybojovala Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 44:21), zisk bronzu potěšil Evu Kučerovou z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 44:45). Zlínská Jana Žaludková skončila díky času 48:49 čtvrtá, další běžkyně z krajského města Jitka Bařinková (48:40) obsadila pátou pozici. 

Silvie Zvonková ve Strojařské desítce také obhájila první místo z loňského roku.

"Protože jsem byla nachlazená, tak to na začátku týdne nevypadalo, že budu ve Zlíně startovat. Můj zdravotní stav se ovšem rychle zlepšoval, tak jsem do závodu přihlásila,“ vysvětlovala Zvonková.

"Počasí bylo studené, ale pro běh po horkém létě ideální. Proto se mi po dlouhé době běželo dobře,“ užívala si zlínský závod vytrvalkyně z Valašských Klobouk. 

Mezi ženami byla suverénní. Na první místo se probojovala hned po zaznění startovního výstřelu. 

"Jenom na obrátce na Salaši jsem si zkontrolovala, jak jsou na tom ostatní soupeřky,“ prozradila.

"Strojařská desítka ale není jednoduchý závod. Umí dost potrápit, zejména když se její druhá polovina téměř celá běží do mírného kopce. A i když jsem měla v okolí Majáku o 30 sekund horši čas než v loňském roce, tak jsem se svým výkonem spokojená. Forma mi jde v tomto období nahoru a navíc se postupně zbavuji 2 kg nadváhy,“ pochvaluje si šestatřicetiletá Silvie Zvonková.

Z PRVENSTVÍ NA PĚTIKILOMETROVÉ TRATI SE RADOVALI JIŘÍ KOLAŘÍK A HEDVIKA BLÁHOVÁ

V rámci letošní Strojařské desítky se konal také 5kilometrový závod. V něm mezi muži první příčku vybojoval Jiří Kolařík (SK Slopné, 19:31). Mezi ženami se z prvenství radovala Hedvika Bláhová (BTT Libochovice, 24:54).

V OKOLÍ MAJÁKU SI ZAZÁVODILO 99 BĚŽCŮ

V letošní Strojařské desítce zařazené do seriálu Běhy Zlín 2022 si v hlavním závodu zazávodilo 81 vytrvalců. Na pětikilometrové trati poměřilo síly dalších 18 běžců. Svoje závody měly na krátkých tratích i děti. Běželo se za ideálních podmínek. Teplota byla kolem 12 stupňů.

DALŠÍM ZÁVODEM BUDE KAŠAVSKÝ KROS

Dalším letošním podnikem ze seriálu Běhy Zlín bude Kašavský kros. Ten se v Kašavě koná v sobotu 8. října. Online přihlásit se do něho je možné na www.behyzlin.cz.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII V HLAVNÍM DESETIKILOMETROVÉM ZÁVODU VE STROJAŘSKÉ DESÍTCE 2022:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 34:04 
  • Muži do 49 let: Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 36:11
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 36:13
  • Muži nad 60 let: Leoš Ernest (Titan Meniskus Lukov) 50:09
  • Junioři: Ondřej Hubáček (KESBUK) 40:30
  • Ženy do 39 let: Silvie Zvonková (Zvonek Spot Valašské Klobouky) 43:21
  • Ženy do 49 let: Mária Sýkorová (Sykora running) 44:21
  • Ženy nad 50 let: Jitka Bařinková (Zlín) 48:40
  • Juniorky: Julie Kvasničková (Triatlon Brusné) 50:36

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V PĚTIKILOMETROVÉM ZÁVODU VE STROJAŘSKÉ DESÍTCE 2022:

  • Muži do 39 let: Jiří Kolařík (BS Slopné) 19:31
  • Junioři: Jiří Solař (Solario team) 21:44
  • Ženy do 39 let: Erika Petříková (Coliery Cross Fit Olomouc) 27:44
  • Ženy nad 40 let: Libuše Dosoudilová (Solario team) 30:53
  • Juniorky: Hedvika Bláhová (BTT Libochovice) 24:54

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 39. Strojařská desítka / Milan Mikšík