Ve zlínském Běhu Emila Zátopka byli nejrychlejší Tomáš Habarta a Helena Kotopulu

Devatenáctiletý Tomáš Habarta ze Slovácké Slavie Uherské Hradiště zvítězil v Běhu na počest Emila Zátopka ve Zlíně. V závodu dlouhém 6 kilometrů, který se běžel na třech okruzích v Baťovském továrním areálu, dosáhl času 17:30. Druhý byl s šestadvacetisekundovou ztrátou Filip Vabroušek (Sykora running), bronz bral za čas 18:13 Václav Waloszek (Atletika Havířov 1965).

Habartu lákalo zazávodit si v Baťovském továrním areálu. 

"Na závod jsem se však nijak speciálně nepřipravoval. V součastném období si užívám 14denní volno. Příští týden ale začínám přípravu na halovou sezonu. V týdnu jsem si byl jenom několikrát zaklusat,“ prozradil mladý atlet z Uherského Hradiště.

Den před startem ho sužovaly střevní problémy.

"Na startu už jsem se cítil dobře,“ tvrdí Habarta. 

V centru Zlína se mu dařilo. Líbila se mu i atmosféra kolem závodu. Přestože bylo chladnější počasí, tak si pochvaloval, že ho podél trati sledovala a povzbuzovala spousta diváků.

"Od začátku se běželo velmi rychle. První kilometr za 2:45. S přibývajícími kilometry tempo mírně zpomalilo a v náběhu do 3. okruhu jsme vpředu zbyli už jenom s Filipem Vabrouškem. Od svého největšího soupeře jsem se pak odpoutal v průběhu posledního kilometru,“ upozornil na rozhodující moment s výkonem i výsledným časem v krajském městě spokojený Tomáš Habarta.

Závod žen vyhrála Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín), jež si pro první místo doběhla v čase 22:11. Stříbrná skončila Adéla Stavinohová (AK Zlín), která byla v cíli 23 sekund pomalejší. Třetí místo vybojovala Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 22:29). 

"Ve velmi rychlém prvním kole jsem se ve vedení střídala s Adélou Stavinohovou. Na začátku druhého kola jsem se probojovala na první příčku a pobyt na vítězné pozici jsem si pak až do konce závodu pohlídala. Dokonce jsem si mohla dovolit zvolnit tempo. Třetí kolo už jsem si užívala,“ uvedla v cíli spokojená Helena Kotopulu. 

V rámci Běhu na počest Emila Zátopka se uskutečnily také dětské běhy. V nich mezi nejmenšími dětmi (2016 a mladší) na 150 metrů dlouhé trati zvítězili v kategorii chlapců Metoděj Müller (TUFO CykloZákladna Otrokovice) a v kategorii dívek Liliana Viktorie Kupková (Night Run Team). Kategorii mladších dětí (2013 – 2015, 400 metrů) vyhrál Tomáš Huťka (TUFO CykloZákladna Otrokovice), mezi mladšími žákyněmi byla nejrychlejší Valerie Hostinská.  Kategorii přípravky (2010 – 2012, 800 metrů) ovládli potomci známých Ironmanů Nikos Kotopulos a Věra Vabroušková (oba Titan Trilife Zlín).

Všechny závody se konaly v rámci Dne Zlínského kraje. Závod pořádal spolek Běhy Zlín ve spolupráci se Zlínským krajem.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - Běh na počest Emila Zátopka 2022 / Milan Mikšík