V Kašavském krosu se z prvenství radoval Andrej Višněvský. V závodu žen byla suverénní Pavlína Poláčková

Jednatřicetiletý Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín) vyhrál hlavní 16 kilometrů dlouhý závod v 6. ročníku Kašavského krosu. Zlínský vytrvalec v něm zaběhl čas 1:15:49. Druhou pozici obsadil se ztrátou 53 sekund Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice), třetí příčku vybojoval Fryštáčan Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín, 1:18:19).

Zbývající pozice v první desítce výsledkové listiny obsadili samí kvalitní běžci. Ondřej Minařík z Držkové (Valachbajk Team, 1:19:27) skončil čtvrtý, Jiří Červenka (1:21:51) pátý, Jan Kábela (oba SP Malenovice, 1:22:59) šestý, Lukáš Tobola (Kašavský mlýn, 1:23:08) sedmý, otrokovický Filip Bukovjan (KESBUK, 1:23:42) osmý, Marek Chmela z Prakšic (Valachbajk Team, 1:24:16) devátý a Pavel Červenka (SP Malenovice, 1:25:45) desátý.  

Trať vedla z Kašavy směrem pod vrchol Vančice. Poté letos nově přes místo pádu bombardéru z druhé světové války k Vlčkovskému rozcestí, po loukách podél hlavní silnice do Kašavy. Dále na vrchol Na Sykorce, potom k posezení U Míků, záhy na vrchol Sobolice, Vinohrádek, poté kolem kašavského kostela k základní škole a na Vrzavé skály. Nově pokračovala po hřebeni až k vyhlídkovému místu před Kopnou. Teprve potom začala klesat dlouhým seběhem přes Kamrlicu, chatovou oblast a pastviny až pod poslední kopec v závodu Fišerku. Odtud se běželo do cíle. Start i cíl závodu byl před kašavským Obecním domem. 

Na pořádání Kašavského krosu se podílela spousta dobrovolníků včetně kašavských hasičů. Ředitelem závodu byl Zdeněk Langer.

ANDREJ VIŠNĚVSKÝ SI V KAŠAVĚ ZAZÁVODIL POPRVÉ V KARIÉŘE

Andrej Višněvský má v říjnu skvělou formu. Po triumfech na začátku měsíce ve zlínském Běhu na 2 míle a ve Zlínském podzimním půlmaratonu ovládl také Kašavský kros. 

"V Kašavě jsem běžel poprvé. Věděl jsem, že je tento závod velmi oblíbený, proto jsem si ho chtěl vyzkoušet. Na říjen se konal ve skvělém počasí. Bylo teplo a běžel se po relativně suché trati,“ pochvaloval si Višněvský. 

Ten po startu běžel těsně za Radkem Šíblem a Ondrou Minaříkem, kteří běželi na čele. 

"Po prvním stoupání v následném seběhu se však pořadí začalo trhat. Šíbl si na první příčce vytvořil zhruba 40metrový náskok. Toho se mi později v průběhu 5. kilometru ve druhém stoupání na Kašpárky podařilo předběhnout.  V dalším seběhu jsem si ale myslel, že se Fryštáčan vrátí na čelo. Nestalo se tak a ve zbytku závodu už jsem si pobyt na zlaté pozici udržel až do cíle,“ upozornil na klíčové momenty vytrvalec ze Zlína. 

"Ovšem díky neznalosti trati jsem nevěděl, co mě na ní od 6. kilometru čeká. V průběhu 10. kilometru jsem cítil velkou únavu. Výběh na Vrzavé skály byl můj nejtěžší kopec v běžecké kariéře. Odměnou na Vrzavých skálách však bylo proběhnutí skalními útvary a výhledy na krásnou podzimní přírodu. Na 14. kilometru jsem už začal věřit, že kašavský závod vyhraju,“ přiznal Andrej Višněvský.

V Kašavě se mu líbilo.

"Byl to krásný zážitek. Značení trasy byla naprosto precizní, Skvěle organizované byly i dětské závody. K tomu bohatá tombola, pro běžce místní domácí koláčky a hlavně perfektní zázemí. Proto se do Kašavy všichni běžci budou rádi vracet,“ děkoval organizátorům Višněvský.

PAVLÍNA POLÁČKOVÁ SE NA ZÁVOD PŘIPRAVOVALA NA KOLE

V 16kilometrovém závodu žen suverénně zvítězila ve skvělém čase 1:28:23 šestadvacetiletá Brňačka Pavlína Poláčková (AK Drnovice), před Evou Kučerovou z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 1:38:40), bronz brala za čas 1:42:20 Martina Doleželová ze Sazovic (NAPARIDERS). Čtvrtá byla Jana Žaludková ze Zlína (1:44:28), pátá do cíle doběhla Vendula Skoupá ze Slavičína (Sykora running, 1:44.:32).

Pavlína Poláčková letos dokončila dvě vysoké školy. Poté si chtěla užít poslední studentské prázdniny. V létě hodně cestovala a přecházela hory. V září nastoupila do zaměstnání. Proto omezila běžecké tréninky. Víc počítala najeté kilometry v autě a výškové metry při túrách. Do Kašavy se ale těšila.

"Na tento závod jsem se připravovala v Brně. Ovšem protože bylo krásné počasí, tak hlavně na kole. Na běh bude spoustu času přes zimu,“ vysvětlovala Brňačka v barvách AK Drnovice. 

Závod v podhůří Hostýnských vrchů ji zaujal už minulý rok, kdy v něm skončila na druhém místě. Hlavně proto, že se v Česku tolik krosových podniků na tak dlouhé trati nekoná. Vyhovovaly jí také brutální kopce na trati. 

 "Letošní Kašavský kros jsem si chtěla hlavně užít. Vzhledem k omezenému množství tréninků jsme nečekala žádné zázraky,“ plánovala Poláčková. 

Závod začala opatrně, protože věděla, co jí na trati čeká. Ovšem už od startu se mezi ženami probojovala na první pozici. Neměla ale přehled o vývoji závodu za ní. 

"V závěru jsem proto byla trochu nervózní, jestli se ke mně nějaká soupeřka nepřibližuje. Nakonec jsem byla překvapená, s jak velkým náskokem jsem zvítězila,“ divila se Pavlína Poláčková. 

Vytrvalkyni z Brna se dařilo držet optimální tempo. Na trati se stačila ještě kochat krásnými výhledy na přírodu v okolí Kašavy. 

"Větší krizi jsem měla až v předposledním kopci při výběhu ke skalám. Krize se mě bohužel držela až do cíle. Nohám se opravdu už nechtělo,“ prozradila. 

"V cíli jsem pak byla ráda, že mám závod za sebou a že se můžu po náročném běhu konečně posadit,“ nezapírala Pavlína Poláčková.

NA SEDMIKILOMETROVÉ TRATI DOMINOVALI JAN BEČICA A VERONIKA BRÁZDOVÁ

V Kašavě uspořádali také 8kilometrový závod. V něm mezi muži vybojoval prvenství Jan Bečica (Valachbajk Team, 35:34). Mezi ženami na zlaté příčce do cíle doběhla v čase 43:45 rovněž reprezentantka domácího Valachbajk Teamu Veronika Brázdová.

O MEDAILE SE BOJOVALO I V KATEGORII VLKADRŽ 

V rámci 6. ročníku Kašavského krosu se hodnotila i kategorie VLKADRŽ – závod o nejlepší běžce s trvalým pobytem, nebo rodáky z Vlčkové, Kašavy a Držkové. 

V tomto měření sil šestnáctikilometrový podnik ovládl Ondřej Minařík (Držková, Valachbajk team, 1:19.27). V osmikilometrovém závodu mezi muži doběhl na prvním místě Radim Mahďák (42:44), mezi ženami získala cenu za první příčku Natálie Marcoňová (oba Kašava, 47:15).  

V KAŠAVĚ SI ZAZÁVODILO 207 BĚŽCŮ

V letošním Kašavském krosu si v obou závodech ve všech kategoriích a také v závodech dětí zazávodilo celkem 207 běžců a běžkyň. V hlavním 16kilometrovém závodu se představilo 85 vytrvalců, na 8kilometrové trati poměřilo síly 54 běžců. V 10 dětských kategoriích bojovalo o co nejlepší výsledek 68 kluků a holek. Na startu se sešla spousta kvalitních vytrvalců. Závodu přálo slunečné počasí. Teplota se pohybovala kolem 18 °C.

ZÁVOD SE OPĚT VYDAŘIL

"Letošní ročník Kašavského krosu se opět vydařil. Organizačně všechno klapalo na jedničku. Během závody nebyly žádné komplikace ani zranění. Atmosféra u kašavského Obecního domu neměla chybu. Bezchybně pracovali všichni pořadatelé a dobrovolníci. Skvělá byla spolupráce se všemi partnery a hodně nám pomohla podpora obce Kašava,“ děkuje za pořadatele Tomáš Minařík. 

SERIÁL BĚHY ZLÍN POKRAČUJE PROVODOVSKÝM BĚHEM

Kašavský kros byl zařazený do celoročního seriálu Běhy Zlín. Dalším závodem z tohoto seriálu bude 5. ročník Provodovského běhu. Závod v Provodově se koná v pátek 28. října. Online registrace je možná na webových stránkách Běhy Zlín. Příští ročník Kašavského krosu se uskuteční v sobotu 7. října 2023.  

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V HLAVNÍM 16KILOMETROVÉM ZÁVODU V KAŠAVSKÉM KROSU 2022:

  • Muži do 39 let: Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín) 1:15:49
  • Muži do 49 let: Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 1:18:19
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 1:16:42 
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 1:34:22
  • Junioři: Filip Stupka (Slečinky Napajedla) 1:35:46
  • Ženy do 39 let: Pavlína Poláčková (AK Drnovice) 1:28:23
  • Ženy do 49 let: Jana Žaludková (Zlín) 1:44:28
  • Ženy nad 50 let: Marie Tomanová (X-Trail Orlová) 2:11:36

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V 8KILOMETROVÉM ZÁVODU V KAŠAVSKÉM KROSU 2022:

  • Muži do 39 let: Jan Bečica (Valachbajk Team) 35:34
  • Muži do 49 let: Radek Středulinský (Vycher) 37:30
  • Muži do 59 let: Julius Pšenica (SK ZaFaR Frenštát pod Radhoštěm) 39:49
  • Muži nad 60 let: Vlastimil Bukovjan (KESBUK) 37:07
  • Junioři: Radim Mahďák 42:44
  • Ženy do 39 let: Veronika Brázdová (Valachbajk Team) 43:45
  • Ženy do 49 let: Mirka Zichová (Slawex Runners) 44:47
  • Ženy nad 50 let: Zdenka Lichková 1:00:05
  • Juniorky: Julie Kvasničková (Triatlon Brusné) 44:41

VÍTĚZOVÉ DĚTSKÝCH KATEGORIÍ:

Jakub Šimík, Aleš Hub, Anna Špilerová, David Holub, Veronika Šíblová, Martin Huťka, Johana Šarmanová, Matěj Doležel, Kristýna Huťková, Oliver Hroš.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 6. Kašavský kros 2022 / František a Zbyněk Raška