V Provodovském běhu byli suverénní zkušený matador Svatopluk Janečka a sedmnáctiletá Valentina Batani

Zlínský matador Svatopluk Janečka v barvách klubu TJ SKI Turist Velké Karlovice ovládl 5. ročník Provodovského běhu. V hlavním závodu dlouhém 11 kilometrů dosáhl času 48:31. Druhé místo obsadil se ztrátou 1 minuty a 14 sekund otrokovický vytrvalec Filip Bukovjan (KESBUK), bronzovou příčku vybojoval Šimon Sláma (OOB TJ Slovan Luhačovice, 50:02). Čtvrtý do cíle doběhl v čase 51:01 Tomáš Frýdl ze Vsetína, pátý skončil Jiří Červenka (SP Malenovice, 51:09).

JANEČKA O PRVENSTVÍ ROZHODL NA KONCI 3. KILOMETRU

Svatopluk Janečka má v posledních týdnech formu. Nedávno se zviditelnil v závodu Běhej Valachy ve Velkých Karlovicích i v tradičním zlínském závodu Běh přes Valašské kotáry. Dařilo se mu rovněž v Provodově, kde první polovina trasy vedla do kopce a druhé téměř celá z kopce. 

"Provodovský běh je pěkný, ale náročný trailový závod. Už jsem si v něm několikrát zazávodil,“ prozradil Janečka. 

Taktiku měl postavenou na rychlém začátku.

"Hned po startu jsem si hlídal pobyt na čelních pozicích. Na první příčku jsem se probojoval na konci 3. kilometru a už jsem na ní zůstal,“ upozornil zlínský vytrvalec hájící barvy Velkých Karlovic.

Krize ho žádná nepotkala.

"Od začátku se mi dařilo držet svižné tempo. Při seběhu jsem si ale občas trochu odpočinul. Pobyt na prvním místě jsem však měl od 4. kilometru pod kontrolou,“ pochvaloval si v cíli 50letý Svatopluk Janečka, který po závodu relaxoval při sledování televize u zápasu Konferenční ligy 1. FC Slovácko – 1. FC Köln.

Vítěz v Provodově ale dlouho odpočívat nebude. Už tuto sobotu 5. listopadu se postaví na start běhu na 2 míle v Přílukách a v sobotu 12. listopadu si zazávodí v centru Zlína v Baťovském areálu v Kovářské pětce. 

BATANI RELAXOVALA NA BRIGÁDĚ

Závod žen vyhrála teprve 17letá Valentina Batani (SKOB Zlín, 56:20). Stříbro brala za čas 59:35 Kateřina Ryšánková z Babic u Uherského Hradiště (Klimatex Running Team), třetí byla Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 1:00:42). Čtvrtá skončila Olga Valeriánová (VO-HU-BU team, 1:06:52), pátou pozici obsadila Mirka Zichová ze slavičínského týmu Slawex Runners (1:08:00).

Valentina Batani reprezentuje zlínský klub orientačních běžců. V Provodově si prodloužila běžeckou sezonu a v hlavním závodu poměřila síly také se svojí mamkou Hanou Batani.

"Na závod jsem se však speciálně nepřipravovala. Letos jsem celý rok pravidelně běhala, takže jsem v Provodově spoléhala na naběhané kilometry. V týdnu jsem si ale byla několikrát lehce zaklusat,“ přiznala vytrvalkyně z Mladcové. 

Ta nemá v oblibě dávat si před žádným závodem konkrétní cíle.

"Ovšem z každého závodu chci mít dobrý pocit a hlavně si ho chci naplno užít. V Provodově jsem ale neměla připravenou žádnou taktiku. Chtěla jsem běžet, jak to půjde,“ plánovala Batani. 

Že zvítězila v závodu žen, se dozvěděla až od moderátora v cíli.

"Po startu se všichni běžci snažili držet svižné tempo. To se však v prvním stoupání změnilo, kde spoustě závodníkům začaly docházet síly, a museli zpomalit. V této pasáži se startovní pole roztrhalo. Já jsem však nesledovala, na jaké pozici běžím,“ tvrdí mladá zlínská běžkyně. 

Počasí i provodovská trať se jí líbila. 

"Počasí na běh bylo ideální. Nebyla zima, ani horko, ani nepršelo. Rozbahněné cesty, ani klády na trase v lese mi nevadily, protože jsem z orientačního běhu na běh v terénu zvyklá. Nicméně na začátku při prvním větším stoupání jsem si uvědomila, že mě v dalším průběhu závodu čeká ještě mnohem delší a těžší stoupání. Říkala jsem si, proč jsem se vlastně rozhodla tento závod běžet. Negativní myšlenka mě však naštěstí brzy přešla. Touha doběhnout do cíle byla silnější,“ svěřila se Valentina Batani. 

Po náročném závodu odpočívala až večer.

"Odpoledne jsem ještě byla na brigádě,“ měla Batani v pátek 28. října hodně nabitý program.

PĚTIKILOMETROVÝ ZÁVOD VYHRÁLI MARTIN PERNIČKA A JARMILA HASTÍKOVÁ 

V Provodově uspořádali také pětikilometrový běh. V něm mezi muži zvítězil Martin Pernička (SKOB Zlín, 20:25). Mezi ženami se ze zisku zlaté příčky radovala Jarmila Hastíková. Běžkyně z Veselí nad Moravou dosáhla času 22:01.

V PROVODOVĚ SI ZAZÁVODILO 156 VYTRVALCŮ 

V 5. ročníku Provodovského běhu si letos v obou závodech zazávodilo celkem 156 vytrvalců. 

Závod pořádal UnArt Provodov, p.s. ve spolupráci se spolkem Běhy Zlín. Letos byl poprvé v historii zařazený do běžeckého seriálu Běhy Zlín 2022.  

GALERIE VÍTĚZŮ V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH V HLAVNÍM 11KILOMETROVÉM ZÁVODU V PROVODOVSKÉM BĚHU (28. října 2022):

  • Muži do 39 let: Filip Bukovjan (KESBUK) 49:45
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 51:57
  • Muži nad 50 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 48:31
  • Junioři a dorostenci: Šimon Sláma (OOB TJ Slovan Luhačovice) 50:02
  • Ženy do 39 let: Kateřina Ryšánková (Klimatex Running Team) 59:35
  • Ženy nad 40 let: Olga Valeriánová (VO-HU-BU team) 1:06:52
  • Juniorky a dorostenky: Valentina Batani (SKOB Zlín) 56:20

GALERIE VÍTĚZŮ V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V 5KILOMETROVÉM ZÁVODU V PROVODOVSKÉM BĚHU (28. října2022): 

  • Muži do 39 let: Jakub Novák (Slawex runners) 22:02
  • Muži do 49 let: Alois Mališka 22:30
  • Muži nad 50 let: Roman Bublák (Nesmíš to vzdát !!!) 21:13
  • Junioři a dorostenci: Martin Pernička (SKOB Zlín) 20:25
  • Ženy do 39 let: Petra Petrasová 24:02
  • Ženy nad 40 let: Jarmila Hastíková (Veselí nad Moravou) 22:01
  • Juniorky a dorostenky: Lucie Klobušická 26:17

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 5. Provodovský běh / Milan Mikšík