Kovářská pětka ve Zlíně: V Baťovském areálu byli nejrychlejší Filip Vabroušek a Eva Kučerová

Třiadvacetiletý Filip Vabroušek ovládl 8. ročník městského běhu Kovářská pětka ve Zlíně. Člen týmu Sykora running dosáhl v závodu dlouhém 5 kilometrů, rozděleném do tří okruhů, na trati v bývalém Baťovském areálu, času 16:02. Druhou pozici obsadil se ztrátou 9 sekund Erik Machů z Nedašova, bronzový doběhl Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 16:31). Čtvrtý byl díky času 16:55 Jiří Červenka, pátý skončil Jan Kábela (oba SP Malenovice, 17:09).

FILIP VABROUŠEK V CENTRU ZLÍNA TRIUMFOVAL UŽ POČTVRTÉ

Filip Vabroušek formu na Kovářskou pětku dolaďoval den před závodem rozklusáním na cyklostezce podél řeky Dřevnice. V bývalém Baťovském areálu chtěl obhájit prvenství z roku 2016, 2018 a 2021.

"Hned po startu jsem se probojoval na první příčku a pobyt na vítězné pozici jsem měl až do cíle pod kontrolou. Na začátku jsem zvolil ostřejší tempo, s přibývajícími kilometry jsem trochu zvolnil, nicméně dařilo se mi držet průměrné tempo 3:09 na kilometr,“ prozradil malenovický vytrvalec.

Závod v krajském městě si užíval.

"Bylo ideální počasí, nepršelo, nefoukal vítr. Navíc mě na trati nepotkala žádné krize,“ pochvaloval si Vabroušek.

Toho v sobotu čeká jeden z nejdůležitějších podzimních závodů.

"V Praze se postavím na start Akademického mistrovství republiky v přespolním běhu. Závod se poběží v oboře Hvězda. V něm bych chtěl samozřejmě také uspět,“ plánuje Filip Vabroušek.

ERIK MACHŮ SE NA KOVÁŘSKOU PĚTKU CHYSTAL PĚT LET

Spokojený byl také stříbrný v cíli Erik Machů.

"Na Kovářskou pětku jsem se chystal 5 let. Ale až letos mi to konečně vyšlo. Trať v Baťovském areálu jsem neznal. Ovšem už při rozklusání jsem se cítil výborně,“ líbilo se ve Zlíně atletovi z Nedašova.

Ten po prvním okruhu běžel na třetím místě. "Ve druhém okruhu jsem se probojoval na stříbrnou příčku a už jsem na ní zůstal,“ informoval Erik Machů.

EVA KUČEROVÁ MĚLA PŮVODNĚ VE ZNOJMĚ KOŠTOVAT VÍNO

Závod žen vyhrála v čase 19:41 Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín), před Jarmilou Hastíkovou z Veselí nad Moravou, jež bylo v cíli o 25 sekund pomalejší. Třetí místo brala za čas 20:42 Helena Chromeková ze Slavičína (Slawex runners), čtvrtá skončila Iveta Brachtlová (21:40), pátá doběhla Nella Jaklová (SK Edie Team Vsetín, 21:45).

"Původně jsem start v Kovářské pětce neplánovala. S kamarády jsem měla strávit víkend na koštu vín ve Znojmě. Proto jsem se na závod speciálně nepřipravovala. Za poslední dva měsíce mám měsíčně naběháno méně kilometrů, než v měsících od ledna do srpna,“ přiznala 38letá Eva Kučerová.

"O to víc jsem byla překvapená, že jsem v Baťovském areálu zaběhla druhý nejrychlejší čas na pětikilometrové trati v kariéře. Zejména, když se v centru Zlína běželo po kostkách, několikrát se přebíhaly koleje a na trati byla ostrá zatáčka,“ divila se vytrvalkyně z Lukova.

Mezi ženami měla od 3. kilometru vývoj závodu pod kontrolou.

"Do čela jsem se probojovala na začátku druhého kola. Na startu jsem totiž "trochu zaspala“ a několik soupeřek mi uteklo,“ upozornila letošní ženská vítězka Kovářské pětky.

A jak se letošní nejrychlejší žena v Baťovském areálu za svůj výkon odměnila?

"Večer jsem si doma dala horkou vanu se sklenkou vychlazeného prosecca,“ byla v sobotu celý den velmi dobře naladěná Eva Kučerová.

V INDIÁNSKÉM BĚHU BYLI NEJRYCHLEJŠÍ JIŘÍ UVÍRA A DENISA TOMÁNKOVÁ

Letošní novinkou Kovářské pětky byl indiánský běh. Díky němu si zájemci v klidu mohli vyzkoušet trať i poznat atmosféru kolem již tradičního listopadového závodu v krajském městě. V něm byl na 1900 metrové trati mezi muži nejrychlejší Jiří Uvíra (7:30). Mezi ženami dosáhla na nejrychlejší čas Denisa Tománková (8:10).

V BAŤOVSKÉM AREÁLU SI ZAZÁVODILA SPOUSTA BĚŽCŮ

V letošní Kovářské pětce pořádanou Kovárnou VIVA ve spolupráci se spolkem Běhy Zlín si v hlavním 5kilometrovém závodu zazávodilo 161 běžců a běžkyň. V indiánském běhu se představilo dalších 22 běžců. Ve Zlíně měly svoje závody na tratích 180 metrů a 360 metrů také děti.

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE MIKULÁŠSKÝ BĚH

Kovářská pětka byla zařazená do seriálu Běhy Zlín 2022. Dalším závodem z tohoto seriálu bude zlínský Mikulášský běh, který se koná v sobotu 3. prosince. Veškeré informace k tomuto závodu jsou na webu www.behyzlin.cz.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V KOVÁŘSKÉ PĚTCE 2022:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 16:02 
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 17:09
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 17:14
  • Muži nad 60 let: Vlastimil Bukovjan (KESBUK) 19:23 
  • Junioři: Tobiáš Tlusták (škola Slovenská Zlín) 19:44
  • Ženy do 39 let: Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín) 19:41
  • Ženy do 49 let: Jarmila Hastíková (Veselí nad Moravou) 20:06
  • Ženy nad 50 let: Jitka Bařinková (Dia Zlín) 21:49
  • Juniorky: Nella Jaklová (SK Edie Team Vsetín) 21:45

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 8. Kovářská pětka / Milan Mikšík