Mikulášský běh ve Zlíně vyhráli Tomáš Navrátil a Tereza Svobodová. Pro nadaci Krtek se vybralo téměř čtvrt milionu korun

Tomáš Navrátil vyhrál 35. ročník Mikulášského běhu ve Zlíně. Reprezentant AK Kroměříž dosáhl v sobotním závodu dlouhém 10 kilometrů, času 33:21. Stříbrnou příčku obsadil Filip Václavík (Titan Trilife Zlín). Ten byl v cíli pomalejší o 11 sekund. Třetí byl Radoslav Šíbl z Fryštáku (Ekodrill Zlín, 34:03).

TOMÁŠ NAVRÁTIL SE PRO START V LOUKÁCH ROZHODL AŽ V PÁTEK

"Pro start ve zlínském Mikulášském běhu jsem se rozhodl až den pře závodem v pátek,“ přiznal Tomáš Navrátil.

Ten tušil, že jeho největšími soupeři budou Filip Václavík a Radek Šíbl.

"To se také potvrdilo,“ prozradil.

Závod po desetiminutovém čekání na startu na čerty odstartoval ostrým tempem Radek Šíbl.

"V prvním okruhu jsme se s Šíblem a Filipem Václavíkem ve vedoucí tříčlenné skupině prostřídali v udávání tempa. Kolem 7. kilometru Šíbl začal ztrácet. Filipovi Václavíkovi se mi podařilo poodběhnout na polní pěšině asi kilometr před cílem. V závodu jsem ovšem pravděpodobně uspěl díky botám se vzorkem, Filip ho totiž odběhl v karbonových silničkách,“ myslí si Navrátil.

Kroměřížskému vytrvalcovi se také líbil doprovodný program v Loukách.

"Ten byl skvělý. Rovněž mě potěšila vybraná částka pro nadaci Krtek,“ chválil pořadatele 34letý Tomáš Navrátil.

DALŠÍ BĚŽCI DOSÁHLI NA SKVĚLÉ ČASY

Ve velmi nabité konkurenci v první desítce výsledkové listiny ještě skončili: Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 34:23) čtvrtý, Jiří Červenka (SP Malenovice, 35:09) pátý, Vojtěch Šanda (Titan Trilife Zlín, 35:16) šestý, zlínský vytrvalec Přemysl Žaludek (Cyklogat, 35:51) sedmý, Jan Kábela (SP Malenovice, 36:28) osmý, Jiří Daněk z Uherského Hradiště v čase 37:20 devátý a Pavel Červenka (SP Malenovice, 37:27) desátý. 

TEREZA SVOBODOVÁ SE NA ZÁVOD SPECIÁLNĚ NEPŘIPRAVOVALA

Také v závodu žen se v Loukách na startu sešla spousta kvalitních běžkyň. Nakonec v něm dominovaly reprezentantky zlínského triatlonového klubu Titan Trilife. Zvítězila v čase 40:48 Tereza Svobodová, před Lucií Miklišovou. Ta se prezentovala časem 41:23. Bronzovou pozici vybojovala díky času 42:12 Petra Jenyšová z otrokovického KESBUK Teamu. Čtvrté místo brala Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 42:20), pátá doběhla Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 42:51). 

Tereza Svobodová Mikulášský běh absolvovala bez speciální přípravy. Zaběhla si ho v rámci tréninku na letní triatlonovou sezonu.

"Navíc špatně snáším zimu a chladné počasí. Často mi totiž zmodrá ret a to i při plavání v krytém bazénu. Proto v zimních závodech od sebe nic neočekávám,“ přiznala.

Po startu si Svobodová chvíli hledala místo v početném poli běžců.

"Snažila jsem se chytit někoho s rozumným tempem. To se mi také podařilo a hned od začátku jsem běžela za týmovým kolegou Danielem Tkáčem. Ten se mě ale chtěl zbavit a v průběhu 3. kilometru, kdy se z asfaltu přebíhalo na blátivou pěšinu, se mi Tkáč vzdálil,“ prozradila Svobodová.

Na trati se necítila nejlíp.

"Byla zima a pálily mě průdušky. Chtěla jsem ovšem mezi ženami udržet pobyt na první pozici. Lucie Miklišová byla ale jen kousek za mnou. Proto jsem ve zbytku závodu dřela dál a nakonec jsem slavila vítězství,“ radovala se v cíli vytrvalkyně Titan Trilife Zlín.

Za první příčku dostala obrovský pytel plný chipsů.

"Ty sice moc nemusím, ale moji přátelé si na nich pochutnali. Já jsem si po závodu pochutnala na horkém čaji, banánu, perníkové medaili, koláčkách a teplé polévce,“ svěřila se dvaadvacetiletá Tereza Svobodová, která už se těší na další podobný závod ve Zlíně, na Štěpánský běh v Přílukách.

NA PĚTIKILOMETROVÉ TRATI DOMINOVALI ADAM LINHART A BARBORA ŽALUDKOVÁ

V Loukách uspořádali také pětikilometrový závod. V něm mezi muži vybojoval první místo Adam Linhart (AK Zlín, 19:29), druhý byl Tomáš Dittrich (Cyklogat, 19:49), třetí skončil Tomáš Dvořák (Titan Trilife Zlín, 20:12). Závod žen ovládla věkem ještě juniorka Barbora Žaludková (22:22), před Klárou Machalíčkovou (obě AK Zlín, 22:52), bronzová doběhla Tereza Žaludková ze Zlína (23:04).

PRO NADACI KRTEK SE VYBRALO 216 400 KČ

"Letošní Mikulášský běh ve Zlíně, při němž se na pro Nadační fond dětské onkologie Krtek vybralo téměř čtvrt milionu korun, se vydařil. V rámci akce se vybralo 116 400 Kč. Hlavní partner závodu s Cyrilem pro Krtka slavičínská rodinná firma Krajči plus věnovala 100 000 Kč,“ děkoval jeden z pořadatelů Bob Komín.

V LOUKÁCH SI ZAZÁVODILO 279 VYTRALCŮ  A 120 DĚTÍ

"Rekordní byla účast. Vždyť v obou závodech doběhlo do cíle 279 běžců a běžkyň. Na desetikilometrové trati to bylo 159 vytrvalců, v pětikilometrovém závodu pak dalších 120 běžců. V Loukách si také zazávodilo ještě 120 dětí. Ty absolvovaly zhruba 1 kilometr dlouhý běh s 11 překážkami, který připravila tréninková skupina Spartan Holešov. Každé dítě i všichni dospělí dostali v cíli krásné perníkové medaile od Mikuláše a čertů,“ byl se vším maximálně spokojený další z organizátorů Jiří Prokop.

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE ŠTĚPÁNSKÝ BĚH

Po zlínském Festivalovém půlmaratonu druhý nejpočetněji obsazený běžecký závod v krajském městě pořádal spolek Běhy Zlín vedený sportovním nadšencem Jiřím Prokopem. Dalším závodem z letošního seriálu Běhy Zlín bude v pondělí 26. prosince Štěpánský běh v Přílukách. Pořadatelé v něm vypsali 10 kilometrů dlouhý závod a 3,3kilometrový závod. Oba odstartují u tamního fotbalového hřiště v 10 hodin. Veškeré informace jsou na www.behyzlin.cz. 

GALERIE VÍTĚZŮ V HLAVNÍM 10 KILOMTROVÉM ZÁVODU V MIKULÁŠSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2022:

  • Muži do 39 let: Tomáš Navrátil (AK Kroměříž) 33:21
  • Muži do 49 let: Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 34:03
  • Muži do 59 let: Pavel Červenka (SP Malenovice) 37:27
  • Muži nad 60 let: Jiří Petr (Zlín – Kudlov) 46:29
  • Junioři: Ondřej Hubáček (KESBUK) 38:20
  • Ženy do 39 let: Tereza Svobodová (Titan Trilife Zlín) 40:48
  • Ženy do 49 let: Mária Sýkorová (Sykora running) 42:20
  • Ženy nad 50 let: Marie Tomanová (X – Trail Orlová) 54:25
  • Juniorky: Sofie Lysáčková 52:37

GALERIE VÍTĚZŮ V 5 KILOMTROVÉM ZÁVODU V MIKULÁŠSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2022:

  • Muži do 39 let: Petr Bečica (Valachbajk Team) 20:45
  • Muži do 49 let: Alois Mališka (SDH Provodov) 21:50
  • Muži do 59 let: Michal Pelíšek (Mattoni Freerun Zlín) 22:10
  • Muži nad 60 let: Miroslav Paulďuro (Triatlon Vladko) 26:58
  • Junioři: Adam Linhart (AK Zlín) 19:29
  • Ženy do 39 let: Kamila Křupalová 23:54
  • Ženy do 49 let: Luisa Linda Radecká (SKP Zlín) 25:32
  • Ženy nad 50 let: Lenka Jandová (TSO) 27:37
  • Juniorky: Barbora Žaludková (AK Zlín) 22:22

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 35. Mikulášský běh s Cyrilem pro Krtka / Milan Mikšík