Štěpánský běh ve Zlíně ovládli triatlonisté Filip Václavík a Helena Kotopulu

Filip Václavík (Titan Trilife Zlín) a Helena Kotopulu (CSG Tri Team) zvítězili ve 33. ročníku Štěpánského běhu ve Zlíně. Oba tak obhájili prvenství ve zlínském Štěpánském běhu z loňského roku.

Tradičního vánočního silničního hlavního 10 kilometrů dlouhého závodu se v Přílukách zúčastnilo 106 mužů a 25 žen. Letos ho doprovázelo příznivé počasí. Teploměr ukazoval kolem 8 °C.

"Kromě toho si na 3,3kilometrové trati zazávodilo dalších 27 běžců a 28 běžkyň. Takže to byl náš další početně obsazený závod," byl s účastí spokojený jeden z pořadatelů ze spolku Běhy Zlín Jiří Prokop.

Václavík se na trati rozložené do tří okruhů, prezentoval časem 33:34. Pro druhé místo si doběhl se ztrátou 38 sekund Filip Vabroušek z týmu Sykora running, bronz bral za čas 34:45 Vojtěch Šanda (Titan Trilife Zlín).

"Zlínský Štěpánský běh je na konci roku můj tradiční závod. Navíc si v něm testuji aktuální formu v období vánočních svátků," přiznal Filip Václavík.

V Přílukách chtěl běžet co nejúsporněji, ale na co nejlepší výsledek. To se mu podařilo.

"Hned po startu jsme se společně s Filipem Vabrouškem probojovali do čela. Vpředu jsme běželi až do 5. kilometru. V tomto úseku jsem zrychlil tempo a od mého největšího soupeře jsem se odpoutal. Do 8. kilometru jsem si na první příčce vytvořil zhruba pětačtyřicetisekundový náskok. Poté jsem zvolnil a v pohodě jsem si doběhl do cíle pro první místo," upozornil na klíčové momenty Václavík.

Ten byl spokojený také s výsledným časem.

A jak povedený výsledek oslavil?

"S klubovými kolegy jsme se odpoledne byli vyplavat ve zlínských lázních. Večer jsem si dal další dávku vánočního cukroví a relaxoval jsem s nohama nahoře," prozradil ještě sedmadvacetiletý Filip Václavík.

Mezi muži se do první desítky výsledkové listiny ještě vešli další kvalitní vytrvalci Zlínský matador Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice, 34:50) skončil čtvrtý, Petr Kučera z Grymova (35:02) byl pátý, Jan Kábela (SP Malenovice, 36:13) doběhl šestý, Přemysl Žaludek (Cyklogat Zlín, 36:32) sedmý, Richard Brázda (2BWinner Team, 37:07) osmý, Jiří Daněk z Uherského Hradiště (37:23) devátý a František Dosoudil z Hulína (Fénix sport, 37:28) desátý.

Mezi ženami Helena Kotopulu vybojovala prvenství za čas 38:56. Stříbrnou příčku obsadila Lucie Miklišová (Titan Trilife Zlín). Ta byla v cíli pomalejší o 2 minuty a 47 sekund. Třetí byla Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín, 42:18). Markéta Laciková brala za čas 43:26 čtvrté místo, Jana Žaludková ze Zlína doběhla v čase 45:15 na páté pozici.

"Štěpánský běh ve Zlíně je pro mě a moje děti už každoroční klasika, Do Příluk se chodíme odreagovat od vánočních návštěv a vyběhat vánoční dobroty. Bohužel mladší syn Nikos letos lehl s kašlem a tak jsme závodili jenom já a starší syn Mikis," prozradila Kotopulu.

Ta si myslela, že na začátku závodu přepálila tempo.

"Pondělní běh mi ale sedl a po celý průběh závodu se mi běželo dobře. Na trati jsem si však občas vzpomněla na nedělní návštěvu rodičů v Holešově a na spoustu snězeného jídla a cukroví u nich. S tím ale bojujeme všichni," byla v Přílukách velmi dobře naladěná Helena Kotopulu.

Na Štěpánský běh v krajském městě se však speciálně nepřipravovala.

"Ten se vždy koná po mém posezónním volnu. Momentálně trénuji s minimem intenzit. Ovšem letos na podzim mám naběháno trochu víc kilometrů, protože se připravuji na Isramana v Izraeli, který se uskuteční na konci ledna," přiznala vytrvalkyně ze Zlína.

Triumf v Přílukách neslavila.

"Neslavil ho ani Mikis, který vyhrál tříkilometrový závod. Odpoledne jsme oba šli na plavecký trénink. Já jsem pak večer šla do práce," svěřila se ještě Kotopulu.

V Přílukách se konal také 3,3 kilometru dlouhý závod. V mužích ho ovládl časem 11:12 věkem ještě junior Mikis Kotopulu (Titan Trilife Zlín). Mezi ženami se ze zisku prvního místa radovala věkem starší žačka Monika Železníková z Babic (Biatlon Halenkovice), která dosáhla času 12:38. Kotopulu i Železníková také obhájili první příčky z roku 2021.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V HLAVNÍM 10 KILOMTRŮ DLOUHÉM ZÁVODU VE ŠTĚPÁNSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2022:

  • Muži do 39 let: Filip Václavík (Titan Trilife Zlín) 33:34
  • Muži do 49 let: Petr Kučera (Grymov) 35:02  
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 34:50
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 42:03
  • Junioři: Adam Linhart (AK Zlín) 38:30  
  • Ženy do 39 let: Lucie Miklišová (Titan Trilife Zlín) 41:43
  • Ženy do 49 let: Helena Kotopulu (CGS Tri Team) 38:56
  • Ženy nad 50 let: Simona Grulichová (Přerov) 47:31 
  • Juniorky: Tereza Šandová (SBŠ Ostrava) 49:19

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V 5 KILOMETRŮ DLOUHÉM ZÁVODU VE ŠTĚPÁNSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2022:

  • Muži do 39 let: Jakub Pachula (Ostrava) 12:03
  • Muži do 49 let: Zbyněk Raška (SP Malenovice) 14:06
  • Muži do 59 let: Pavel Březina (Mattoni Freerun Zlín) 19:35
  • Muži nad 60 let: Pavel Seifer 18:13
  • Junioři: Mikis Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 11:12
  • Ženy do 39 let: Petra Petrašová 14:15
  • Ženy do 49 let: Luisa Linda Radecká (SKP Zlín) 15:55
  • Ženy nad 50 let: Libuše Dosoudilová (Solario Team) 19:24
  • Juniorky: Monika Železníková (Biatlon Halenkovice) 12:38

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 33. Štěpánský běh / Milan Mikšík