Silvestrovský běh ve Zlíně vyhráli triatlonisté Jan Volár a Helena Kotopulu

Zajímavého vítěze má 11. ročník Silvestrovského běhu ve Zlíně. Tím se stal třicetiletý triatlonista z Hradce Králové Jan Volár. Ten dosáhl v závodu dlouhém 10 kilometrů, který se běžel na obrátkové trati po cyklostezce z Vršavy do Kostelce a zpět, času 32:25. Na druhé pozici skončil se ztrátou 40 sekund Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running), bronz si pověsil na krk Andrej Višněvský ze Zlína (Sri Chinmoy Marathon Team, 34:23). Čtvrtý byl Adam Hustý (AK Zlín/SKOB Zlín, 34:28), zlínský matador Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice, 35:03) obsadil páté místo.

JANA VOLÁRA DO ZLÍNA POZVALI KAMARÁDI PAVEL HRADIL A FILIP VÁCLAVÍK

"Do Zlína mě pozvali kamarádi z domácího triatlonového klubu Titan Trilife Pavel Hradil a Filip Václavík, kteří se v polovině prosince zúčastnili Vánočního půlmaratonu v Hradci Králové. Proto jsem jim jejich návštěvu na východě Čech v Silvestrovském běhu na Moravě oplatil,“ vysvětloval svoji účast v krajském městě Jan Volár.

Ten se pro start na Vršavě ale rozhodl až na poslední chvíli den před závodem v pátek. 

"V zajímavém desetikilometrovém běhu jsem samozřejmě chtěl uspět. To se mi také povedlo,“ potěšilo triatlonistu a běžce z Hradce Králové. 

Vývoj měl pod kontrolou. "Od začátku jsem na čele běžel společně s Filipem Vabrouškem. V průběhu 8. kilometru jsem se však od mého největšího soupeře odpoutal a poté jsem si v klidu doběhl pro první místo,“ radoval se z povedeného výsledku Volár. 

Ve Zlíně se mu líbilo. "Ovšem trasa byla pro mě pocitově docela kopcovitá,“ nezapíral. 

Pobyt v krajském městě si však užíval. "Zejména, když jsme večer u Filipa Václavíka společně se Silvestrem slavili můj triumf ve zlínském Silvestrovském běhu,“ byl s misí na Moravě maximálně spokojený 30letý Jan Volár.    

K NEJLEPŠÍM PATŘILI HLAVNĚ ZKUŠENÍ BĚŽCI

Také na dalších příčkách skončili kvalitní vytrvalci. Jan Kábela (SP Malenovice, 37:00) doběhl do cíle šestý, Jiří Klement z Lubné (Dressme.cz) ve stejném čase sedmý, veterán z Hulína František Dosoudil (Fénix sport, 37:25) osmý, Jiří Daněk z Uherského Hradiště v čase 37:55 devátý, Radim Derka z Přerova (38:18) desátý, další matador Pavel Červenka (SP Malenovice, 39:10) jedenáctý, malenovický Ironman Petr Vabroušek (Titan Trilife Zlín, 39:27) dvanáctý, Marek Chmela z Prakšic (Valachbajk Team, 39:32) třináctý, Jakub Plhoň (Mattoni Freerun Zlín, 39:34) čtrnáctý a Tomáš Dittrich (Cyklogat, 39:37).

HELENA KOTOPULU SI SILVESTROVSKÝ BĚH UŽÍVALA

Na loučení se sportovním rokem 2022 bude také ráda vzpomínat Helena Kotopulu (CSG TRI Team), jež vyhrála závod žen. V něm zaběhla čas 39:17. Stříbrnou příčku vybojovala se ztrátou 2 minut a 12 sekund Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín), třetí pozici obsadila Adéla Stavinohová (AK Zlín, 43:30). Petra Macková (STG Zlín, 46:08) skončila čtvrtá, Gabriela Bajteková (Zbyňovar, 49:52) byla pátá. 

Kotopulu tak obhájila prvenství ve zlínském Silvestrovském běhu z roku 2021.

"Silvestrovský běh si pokaždé chci užít. Vždy si říkám, ať poslední hodiny ve starém roce stojí za to,“ těšila se na závod Helena Kotopulu. 

Na Vršavě se jí líbilo, jaká byla kolem závodu pozitivní atmosféra.

"Až na bolest lýtka, která mě trochu limitovala, se mi běželo super. Ve čtvrtek jsem to totiž přehnala s posilováním,“ přiznala Kotopulu. 

Ta se v sobotním Silvestrovském běhu víc než na porážení žen soustředila na to, aby předběhla co nejvíc mužů.

"Ale v poklidném duchu,“ tvrdí. 

Ženskou vítězku také hodně potěšilo, když zjistila, že syn Mikis ovládl pětikilometrový závod.

"To mě ještě víc nakoplo a od 6. kilometru mi to proto na trati šlo samo,“ užívala si pobyt ve Zlíně Helena Kotopulu. 

Triumf oslavila tradičním a osvědčeným způsobem.

"Po závodě jsme se si šli s Mikisem vyplavat do zlínských lázní, poté jsme ještě doma vytočili nohy na kole a pak už jsme se s celou rodinou vrhli do víru decentních oslav příchodu nového roku,“ prozradila ještě poslední den v loňském roce velmi dobře naladěná Helena Kotopulu.

MIKIS KOTOPULOS PĚTIKILOMETROVÝ ZÁVOD ZVLÁDL TAKTICKY

Ve Zlíně se konal také pětikilometrový závod. V něm mezi muži vyhrál v čase 17:20 Mikis Kotopulos, před Tomášem Dvořákem (oba Titan Trilife Zlín, 17:56) a Ondřejem Hubáčkem (KESBUK, 18:03). 

"Protože jsem nevěděl, jak na tom budu po naběhaných tréninkových kilometrech, tak jsem do obrátky běžel ve volnějším tempu. Po obrátce v Kostelci jsem zrychlil a bez krize a s rezervou jsem si až do cíle pobyt na prvním místě pohlídal,“ pochvaloval si dobře zvolenou taktiku Mikis Kotopulos. 

MONIKA ŽELEZNÍKOVÁ OBHÁJILA PRVENSTVÍ Z ROKU 2021

Mezi ženami na pětikilometrové trati dominovala Monika Železníková z Babic (Biatlon Halenkovice, 19:38), před Lucií Miklišovou (19:50), třetí byla Dorota Štramberská (obě Titan Trilife Zlín, 21:22).

Monika Železníková v pětikilometrovém závodě obhájila první příčku z roku 2021.      

VE ZLÍNĚ SI ZAZÁVODILO 170 VYTRVALCŮ

V 11. ročníku Silvestrovského běhu ve Zlíně zařazeném do seriálu Běhy Zlín, se na start hlavního desetikilometrového závodu postavilo 79 mužů a 12 žen. Na 5 kilometrové trati se představilo 51 mužů a 28 žen. Celkem si tak poslední den v roce 2022 v krajském městě zazávodilo 170 běžců a běžkyň.

ZÁVODILO SE V JARNÍM POČASÍ. TEPLOMĚR UKAZOVAL 10 STUPŇŮ

Závod pořádaný triatlonovým klubem Titan Trilife Zlín a spolkem Běhy Zlín doprovázelo téměř jarní počasí. Teploměr v sobotu 31. prosince kolem poledne ukazoval 10°C.  

DALŠÍM ZÁVODEM BUDE ÚNOROVÝ BĚH JIŽNÍMI SVAHY

Prvním závodem seriálu Běhy Zlín 2023 bude Běh Jižními Svahy, který se koná v sobotu 11. února ve Zlíně. Veškeré informace o tomto závodu už jsou na webu www.behyzlin.cz.    

GALERIE VÍTĚZŮ SILVESTROVSKÉHO BĚHU VE ZLÍNĚ 2022:

10 KILOMETRŮ: 

  • Muži do 39 let: Jan Volár (Hradec Králové) 32:25
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 37:00  
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 35:03 
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 43:09
  • Junioři: Adam Hustý (AK Zlín/SKOB Zlín) 34:28 
  • Ženy do 39 let: Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín) 41:29
  • Ženy do 49 let: Helena Kotopulu (CSG TRI Team) 39:17
  • Ženy nad 50 let: Marie Tomanová (X – Trail Orlová) 53:06  
  • Juniorky: Sofie Lysáčková (SDH Hostětín) 50:45

5 KILOMETRŮ:

  • Muži do 39 let: Stanislav Chadim (TJ Jiskra Otrokovice) 19:15 
  • Muži do 49 let: Ivan Balíček (Zlín) 18:56
  • Muži do 59 let: Petr Pančocha (Tady běhají Luhačovice) 21:23
  • Muži nad 60 let: Petr Linek (Titan Trilife Zlín) 26:49 
  • Junioři: Mikis Kotopulos (Titan Trilife Zlín) 17:20
  • Ženy do 39 let: Lucie Miklišová (Titan Trilife Zlín) 19:50 
  • Ženy do 49 let: Kateřina Janovská 22:47
  • Ženy nad 50 let: Romana Hrdinová 28:07
  • Juniorky: Monika Železníková (Biatlon Halenkovice) 19:38

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 11. Silvestrovský běh ve Zlíně / Zbyněk Raška