Přijďte si zasportovat. Ve Zlíně se v okolí Burešova koná 36. ročník Josefského běhu

Spolek Běhy Zlín pořádá v sobotu 18. března 36. ročník Josefského běhu pro Poradenské a krizové centrum.

,,Závod se uskuteční v okolí Burešova. Start hlavního desetikilometrového tradičního březnového krosového podniku v krajském městě, rozloženého do dvou okruhů, je na nádvoří Čiperovy vily. Z tohoto areálu trať povede zahrádkářskou osadou. Poté po lesní cestě směrem na Štákovy paseky. Po kilometru následuje stoupání Štákovými pasekami až na lesní šotolinovou cestu nad Příluky. Tam se odbočí doleva a potom se po zpravené cestě poběží zpět do cíle na nádvoří Čiperovy vily. Vytrvalci tento okruh absolvují dvakrát, informuje jeden z pořadatelů Bob Komín.

,,Pro běžce jsme připravili také pětikilometrový závod. Také ten se poběží střídavě po lesní a šotolinové cestě. Půjde o jeden fáborkami vyznačený okruh, prozradil další z pořadatelů Jiří Prokop.

Organizační tým ze spolku Běhy Zlín vypsal 5 mužských a 4 ženské kategorie. V okolí Burešova si zazávodí i junioři a juniorky. Na kratších tratích můžou poměřit síly i děti.

Prezence druhého letošního závodu ze seriálu Běhy Zlín bude probíhat v místě startu od 8.30 do 9.45 hodin. Startovné při online registraci do čtvrtku 16. března je 150 Kč. Později a na místě v den závodu 250 Kč. V místě prezence ale není možné parkovat. K dispozici bude parkoviště před Kauflandem na Vršavě. Očekáváme, že se závodu zúčastní zhruba 250 vyznavačů krosového běhu.

Účastníci akce mají možnost dobrovolně darem podpořit Poradenské a krizové centrum Zlín při online registraci nebo na místě. ,,Výtěžek z letošního zlínského Josefského běhu bude věnován Poradenskému a krizovému centru ve Zlíně, jehož jedna část sídlí v Čiperově vile na Burešově,“ upozornil Bob Komín. 

Součástí programu je i doprovodný program pro rodiny s dětmi. Chystáme pro děti hravé a zábavné úkoly, za jejichž splnění obdrží drobnou odměnu. Také se uskuteční dětské běžecké závody, které proběhnou po doběhu hlavního závodu. A máme pro děti i jedno opravdu velké překvapení. Přijďte celá rodina, těšíme se na vás,“ poznamenal za pořadatelský tým Bob Komín.

Loňský Josefský běh ve Zlíně mezi muži vyhrál vytrvalec z Malenovic Matěj Beníček (KESBUK), který dosáhl v desetikilometrovém závodu času 36:10. V závodu žen zvítězila Barbora Macurová (Salomon/2B Winner, 40:52). V pětikilometrovém závodu se z prvenství mezi muži radoval Mikis Kotopulos (Titan Trilife Zlín, 20:09). Mezi ženami na stejné trati vybojovala první příčku Monika Železníková z Babic. Mladá atletka ze Slovácka zaběhla čas 22:34.

PROGRAM JOSEFSKÉHO BĚHU 2023:

Sobota 18. března:

8:30 – 9.45 prezence a registrace běžců.

10:00 start závodu na 10 kilometrů a na 5 kilometrů

11:15 start dětských závodů

11:30 vyhlášení vítězů Josefského běhu 2023