Lesní hodinovku ve Zlíně vyhráli favorité malenovický vytrvalec Matěj Beníček a Eva Kučerová z Lukova

Matěj Beníček (KESBUK) ovládl 41. ročník Zlínské lesní hodinovky. Malenovický vytrvalec v krajském městě uběhl za 60 minut čistého času 15 670 metrů. Druhý byl domácí krosař Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 15 530 metrů), bronz vybojoval za výkon 15 300 metrů Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team).

MATĚJ BENÍČEK SI CHTĚL ZÁVOD HLAVNĚ UŽÍT

"Po závodě jsem si myslel, že se v letošním ročníku lesní hodinovky ve Zlíně sešla rekordní účast, protože 125 běžců na trati bylo poznat. Když se k tomu přidal déšť a dešťové přeháňky, které v posledních dnech sužují Zlínsko, tak se z trati staly bahenní lázně. Na ní to víc klouzalo, než se běželo. Podmínky byly velmi těžké, ale počasí během závodu bylo příjemné,“ prozradil 28letý Matěj Beníček. 

Ten má v posledních měsících tréninkové manko. Letošní ročník hodinového běžeckého závodu na Lesní čtvrti si proto chtěl hlavně užít.

"Zlínská lesní hodinovka je můj nejoblíbenější závod ze seriálu Běhy Zlín. Tak jsem ji ani letos nechtěl vynechat. Na start jsem se postavil s tím, že neočekávám žádný velký výkon a závod poběžím hlavně takticky. Úvodních 48 minut jsem se vezl za Andrejem Višněvským a díky němu jsme si na čele vypracovali náskok před ostatními soupeři. Poté jsem nastoupil a Andreje jsem předběhl,“ upozornil na rozhodující moment Beníček.

NA LESNÍ ČTVRTI ZAVRŠIL ZLATÝ HATTRICK 

Obhajoby prvenství z loňského roku na Lesní čtvrti si velmi váží. 

"Dneska jsem totiž nevěřil v dobrý výsledek, ale nakonec jsem završil ve Zlínské lesní hodinovce zlatý hattrick v posledních 3. ročnících tohoto závodu,“ pochvaloval si vytrvalec z Malenovic.

Ten měl i po závodu pestrou sobotu.

"Po něm jsem si zajel do školy pro zápočet a večer jsem relaxoval s přítelkyní při procházce se psem,“ svěřil se ještě Matěj Beníček.

DAŘILO SE TAKÉ DALŠÍM VYTRVALCŮM  

Velmi dobrými výkony se blýskli také další borci. Svatopluk Janečka (Ski Turist Velké Karlovice, 15 200 metrů) obsadil čtvrtou příčku, Tomáš Frýdl ze Vsetína (14 780 metrů) skončil pátý, Jan Bečica (Valachbajk team, 14 560 metrů) šestý, Jan Kábela (SP Malenovice, 14 400 metrů) sedmý, Lukáš Matula (Vanilkové rohlíčky, 14 380 metrů) osmý, Marek Chmela z Prakšic (Valachbajk team, 14 250 metrů) si zaknihoval zisk deváté pozice a Pavel Červenka (SP Malenovice) bral za výkon 14 000 metrů desáté místo.        

Závodu, který pořádal spolek Běhy Zlín, se konal v sobotu 15. dubna. Zúčastnilo se ho 94 mužů.

EVA KUČEROVÁ SE TĚŠILA DO LESA NA MĚKKÝ POVRCH TRATI

V závodu žen zvítězila Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín), která ho vyhrála výkonem 12 930 metrů. Stříbrnou pozici v konkurenci 31 žen vybojovala Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek, 12 280 metrů), ze zisku třetí příčky se radovala Helena Chromeková  ze Slavičína (12 150 metrů), Hana Laciková (Staříč, 12 130 metrů) brala čtvrté místo, Jitka Bařinková (Dia Zlín, 11 380 metrů) skončila pátá. 

Eva Kučerová po Bratislavském maratonu pořád ještě "vyklusává“ Hodinovka ve Zlíně na Lesní čtvrti byl po dvou týdnech její první rychlejší běh.

"Po několikaměsíčním běhání po asfaltu jsem se těšila do lesa na měkký povrch. Po vydatném dešti byl ale terén hodně měkký a závod se proměnil spíše v hodinové plácání se bahnem v lese. Takže než na sportovní výkon jsem se soustředila na to, abych na trati nespadla a udržela se na nohou. Zejména závěrečný úsek kilometrového okruhu byl velmi nepříjemný,“ přiznala trochu s úsměvem Kučerová, jež v závodu mezi ženami obhájila první místo z loňského roku. 

DO ČELA SE PROBOJOVALA V PRŮBĚHU 2. KILOMETRU

Ta se na první místo mezi ženami probojovala v průběhu druhého okruhu.

"Ovšem až do konce závodu jsem vůbec netušila, jak daleko za mnou běží ostatní soupeřky. Nicméně běželo se mi skvěle, žádná krize mě nepotkala a celý závod jsem si i v náročných podmínkách moc užívala,“ tvrdí 38letá vytrvalkyně z Lukova Eva Kučerová.

POČASÍ NEPŘÁLO, ALE ZÁVOD SE VYDAŘIL          

41. ročník Zlínské lesní hodinovky se i v ne příliš ideálním počasí vydařil. Závod se konal na trati na Lesní čtvrti. Běžel se na kilometrovém rovinatém okruhu. Celkem se ho zúčastnilo 125 běžců a běžkyň.

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE SLAVIČÍNSKÝ MIOMOVERUN

Dalším podnikem ze seriálu Běhy Zlín bude 7. ročník krosového závodu miomoveRun ve Slavičíně. Ten se uskuteční v sobotu 10. června. Už nyní je možné se do něho přihlásit na webových stránkách www.behyzlin.cz.      

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ VE ZLÍNSKÉ LESNÍ HODINOVCE 2023:

  • Muži do 39 let: Matěj Beníček (KESBUK) 15 670 metrů
  • Muži do 49 let: Tomáš Frýdl (Vsetín) 14 780 metrů
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ Ski-Turist Velké Karlovice) 15 200 metrů
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Sykora running) 12 960 metrů
  • Junioři: Martin Křížka (AK Zlín) 13 860 metrů 
  • Ženy do 39 let: Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín) 12 930 metrů
  • Ženy do 49 let: Luisa Linda Radecká (SKP Zlín) 10 920 metrů.
  • Ženy nad 50 let: Hana Laciková (Staříč) 12 130 metrů
  • Juniorky: Sofie Lysáčková (SDH Hostětín) 10 930 metrů

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 41. Zlínská lesní hodinovka / Milan Mikšík