Noční běh v Holešově vyhráli Pavel Dvořák a Jarmila Hastíková

Pavel Dvořák (Atletika Alojzov) zvítězil v 7. ročníku Franz Josef Kaiser Nočního běhu v Holešově, V závodu dlouhém 10 kilometrů, dosáhl času 38:37. Druhý do cíle doběhl se ztrátou 56 sekund Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem, bronzovou pozici vybojoval v čase 41:09 Ivan Balíček ze Zlína.

„Noční běh v Holešově jsem běžel poprvé, proto jsem po startu na neznámě trati chvíli vyčkával. Až při výběhu ze zámecké zahrady jsem se rozhodl posunout se na první místo. Poté se mi v následujícím dlouhém táhlém kopci podařilo na první pozici vybudovat rozhodující náskok. Za mnou zůstal s několikasekundovou ztrátou jenom Ondra Velička,“ prozradil Pavel Dvořák. „Velička byl však těsně za mnou a tak jsem musel běžet naplno i v seběhu terénem z kopce. Až v náběhu zpět do zámeckého parku jsem věděl, že první příčku udržím a poslední kilometr jsem si užíval,“ přiznal Dvořák.

Ten se ve tmě v okolí Holešova obával, že se na prvním místě bude na trati těžko orientovat.

„Obavy byly zbytečné. Trať byla perfektně značená a také počasí bylo v sobotu pozdě večer ideální,“ pochvaloval si Pavel Dvořák.

Z regionálních vytrvalců skončil ještě František Dosoudil (Solario team, 41:41) čtvrtý, Miroslav Bětík z Pozlovic (J. E. M. M. Team Bětíci, 42:07) pátý, Jakub Plhoň (Mattoni FreeRun Zlín, 42:32) šestý, Lukáš Foltýn (STG Zlín, 42:33) sedmý a Vojtěch Bajer (Titan Trilife Zlín, 43:19) osmý.

Závod žen vyhrála časem 44:07 Jarmila Hastíková z Napajedel, před Terezou Zalabákovou z Holešova, jež byla v cíli pomalejší o 4 minuty a 44 sekund, třetí skončila Martina Doleželová ze Sazovic (NAPARIDERS, 49:11), Jitka Bařinková (Dia Zlín, 50:49) byla čtvrtá, pátou příčku brala za čas 51:28 Věra Vystrčilová ze Sazovic.

„Noční běh v Holešově byl pro mě další nová a krásná zkušenost. A protože mě nadchnul už dubnový Noční běh v Kroměříži, tak jsem se do Holešova moc těšila. Nevěděla jsem však, do čeho jdu, noční kros jsem ještě neběžela,“ přiznala 42letá Jarmila Hastíková.

Ta ještě v sobotu dopoledne závodila na Slovensku. V Plaveckém Štvrtku také vyhrála, ale trochu tam šetřila síly

Holešovská trať ji sedla. „Trochu jsem ale na ní zaváhala. Zhruba 2 kilometry před cílem jsem ztratila čelovku, musela jsem ji rychle najít, zvednout a znovu nasadit. Také jsem maličko zabloudila a ztratila jsem asi 10 sekund. První místo jsem však udržela,“ upozornila Hastíková.

V Holešově se jí líbilo. „Zejména, když mě u trati podporoval manžel a potkala jsem se tady s některými známými běžci. Velké poděkování patří také pořadatelům a všem, kteří se podílejí na organizování nočních běhů na Zlínsku,“ užívala si pobyt na Kroměřížsku běžkyně z Napajedel Jarmila Hastíková.

Sobota pro ni byla hektickým dnem. Kromě toho, že vyhrála dva závody, tak se její manžel Kamil zúčastnil Gravelového závodu v Sudoměřicích a její dcera Laura, která je věkem ještě mladší žákyně vstřelila v dresu 1. FC Slovácko hned ve svém prvním duelu svůj první gól v mistrovském zápase starších žákyň na hřišti Lokomotivy Brno.

Desetikilometrový závod v Holešově byl druhým z letošního pětidílného seriálu Franz Josef Kaiser Nočních běhů 2023. Doprovázelo ho příjemné počasí. Teplota se pohybovala kolem 20 stupňů.

Letošního holešovského Franz Josef Kaiser Nočního běhu se v osmi kategoriích zúčastnilo 103 běžců a běžkyň a 10 tandemů Mix.

Start i cíl závodu byl na holešovském atletickém stadionu. Okruhová trasa vedla směrem na Želkov a Dobrotice.

Další letošní Franz Josef Kaiser Noční běh se koná v sobotu 15. července a neděli 16. července na Rusavě. Tam vytrvalce čeká hlavní závod na 12 hodin. Na Rusavě připraví také 5kilometrový závod a rodinný 400 metrů dlouhý Charitativní běh.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII FRANZ JOSEF KAISER NOČNÍHO BĚHU V HOLEŠOVĚ 2023:

  • Muži do 39 let: Lukáš Foltýn (STG Zlín) 42:33
  • Muži do 49 let: Pavel Dvořák (Atletika Alojzov) 38:37
  • Muži nad 50 let: František Dosoudil (Solario Team) 41:41
  • Junioři: Vojtěch Bajer (Titan Trilife Zlín) 43:19
  • Ženy do 39 let: Tereza Zalabáková (Holešov) 48:51
  • Ženy do 49 let: Jarmila Hastíková (Napajedla) 44:07
  • Ženy nad 50 let: Jitka Bařinková (Dia Zlín) 50:49
  • Juniorky: Amálie Eiflerová (Vracov) 1:08:40
  • Tandemy Mix: Kateřina Šafránková, Tomáš Šafránek 44:25

Lubomír Hotař

Fotogalerie - Noční Holešov 2023 — Zlínsko / Foto Milan Mikšík