Ve Slopenské desítce triumfovali Andrej Višněvský a Eva Kučerová

Vytrvalec ze Zlína Andrej Višněvský vyhrál 19. ročník Slopenské desítky. Ve Slopném v 10 kilometrovém krosovém závodu s převýšením 380 metrů, zaběhl čas 38:48. Druhé místo obsadil otrokovický vytrvalec Matěj Beníček (KESBUK), který měl v cíli manko 64 sekund, třetí byl Martin Holub (Columbus, 39:59).

 Andrej Višněvský přijel do Slopného obhájit prvenství z loňského roku.

"V létě jsem byl ale dvakrát nemocný a v srpnu jsem v porovnání s loňským rokem v tomto období naběhal o 100 tréninkových kilometrů míň. Takže mi před odjezdem na Valašsko chyběla lepší pohoda,“ svěřil se před startem Višněvský. 

Ovšem ani jeho největší soupeř Matěj Beníček nebyl úplně odpočinutý. V nohách pořád ještě měl náročný ultra trailový závod Hostýnskou osmu. 

"Nicméně hned po startu jsme se s Matějem probojovali na přední pozice. Od 2. kilometru, kde začalo nejtěžší stoupání, jsem se pak na první příčce osamostatnil. Naštěstí i v sebězích jsem zůstal na čele také sám, proto jsem měl závěr závodu klidný. Měl jsem však dojem, že běžím pomaleji, než v loňském roce. Ve skutečnosti jsem si v porovnání s loňským rokem zlepšil čas o 4 sekundy. Vzhledem ke zdravotním problémům jsem tak z výsledku ve Slopném nadšený,“ radoval se v cíli Andrej Višněvský.     

Do první desítky výsledkové listiny se probojovalo dalších 5 běžců ze Zlínského kraje. 

Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice, 41:23) skončil pátý, Filip Bukovjan z Otrokovic (KESBUK, 41:29) doběhl šestý, Jiří Červenka (SP Malenovice, 41:54) sedmý, Daniel Kögler (Valachbajk Team, 42:13) obsadil 8. pozici a Jan Kábela (SP Malenovice, 42:58) si zaknihoval 10. příčku.    

Závod žen ovládla Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín, 46:47), před Petrou Petrášovou, jež byla v cíli pomalejší o 1 minutu a 55 sekund, bronzová skončila v čase 50:38 Jana Žaludková ze Zlína, Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 51:01 byla čtvrtá a Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek, 51:08) obsadila pátou příčku. 

Pro Evu Kučerovou je Slopenská desítka jedním z nejoblíbenějších závodů ze seriálu Běhy Zlín. A to i přesto, že je její trať kvůli dlouhému stoupání hodně náročná.

"Na závod do Slopného jsem se vrátila i s manželem Honzou po 2 letech,“ prozradila Kučerová. 

Ta na Valašsku v neděli zúročila ještě naběhané kilometry v kopcích při trénincích na Hostýnskou osmu. Také v Hostýnských vrších se jí v polovině srpna s týmovým parťákem Liborem Reichem dařilo.

"Ve Slopném jsem se mezi ženami do čela dostala už v průběhu 1. kilometru. Pobyt na prvním místě jsem pak udržela až do cíle,“ upozornila běžkyně z Lukova. 

Tu ale v posledních dnech trochu trápí bolest chodidla.

"Navíc jsem v sebězích v terénní části závodu několikrát špatně došlápla. Přesto jsem si zlepšila osobní rekord na trati Slopenské desítky. Výsledný čas tak byl pro mě milým překvapením,“ potěšilo Evu Kučerovou. 

Na Valašsku se líbilo také jejímu 4,5letému synovi Honzíkovi.

"Honzík se letos už po několikáté ve Slopném zúčastnil dětského závodu.  Po něm ještě s větším nadšením vyhlížel letadlo, které tam vždy na závěr dne rozhazuje dětem na fotbalové hřiště bonbóny,“ odjížděla ze Slopného s celou svoji rodinou domů do Lukova spokojená Eva Kučerová.             

19. ročník Slopenské desítky, který pořádal vytrvalec Miroslav Švihel se svojí rodinou a svými přáteli, byl zařazený do Krakonoš Českého poháru v běhu do vrchu 2023. Závod byl také součástí letošního seriálu Běhy Zlín. 

Pořadatelé připravili také závody pro děti. Děti si také mohly zdarma zaskákat na skákacím hradě a posbírat sladkosti shozené z letadla na fotbalové hřiště ve Slopném.   

Do cíle hlavního desetikilometrového závodu doběhlo celkem 121 běžců a běžkyň.

Dalším závodem ze seriálu Běhy Zlín bude Strojařská desítka ve Zlíně. Ta se koná v sobotu 16. září. Registrovat se do ní je možné online na www.behyzlin.cz      

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII VE SLOPENSKÉ DESÍTCE 2023:

  • Muži do 39 let: Andrej Višněvský (Zlín) 38:48  
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 42:58
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 41:13 
  • Muži do 69 let: Pavel Liška (Ústí nad Orlicí) 48:39
  • Muži nad 70 let: Miroslav Kováč (Trenčín) 54:46   
  • Junioři: Ondřej Pavelka (Slopné) 43:00
  • Ženy do 34 let: Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek) 51:08 
  • Ženy do 44 let: Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín) 46:47 
  • Ženy do 54 let: Jana Žaludková (Zlín) 50:38
  • Ženy do 64 let: Eva Klampflová (Vrchaři Vrchlabí) 57:21

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 19. Slopenská 10 / František a Zbyněk Raškovi