Zlínskou pětku na dráze vyhráli Tomáš Navrátil a Silvie Zvonková

Běžci Tomáš Navrátil (AK Kroměříž) a Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky) ovládli Zlínskou pětku na dráze.

Navrátil se blýskl v pětikilometrovém závodu, který byl pátým podnikem seriálu Běhy Zlín 2020, časem 15:44. Stříbrný Filip Vabroušek za ním v cíli zaostal o osmatřicet sekund. Ze zisku třetí pozice se radoval Martin Čmelík (SK Hranice, 16:54). Radek Sadil z Chomýže skončil v čase 16:58 čtvrtý a přerovský veterán v barvách AK Kroměříž Tomáš Blaha byl díky času 17:01 pátý. "Vrátil jsem se ze čtyřdenního soustředění v Ústí nad Orlicí, kde jsem odběhal tři těžké tréninky. Poté jsem doma dva dny před závodem jenom lehce trénoval, a protože se mi Zlínská pětka na dráze hodila do tréninkového plánu před blížícím se mistrovstvím republiky v běhu na 10 kilometrů na dráze, tak jsem se rozhodl do krajského města přijet," vysvětloval Tomáš Navrátil. 
Ten ale nebyl s konečným časem spokojený. "Závod jsem rozběhl příliš rychle. První kilometr jsem zaběhl za 2:55. To mě od třetího kilometru poznamenalo. Trochu mě také mrzí, že na zlínském oválu nebyl soupeř, se kterým bych se na čele prostřídal. Snad desetikilometrový závod na českém šampionátu rozběhnu rozumněji," věří Navrátil.

Silvie Zvonková vracející se ke sportování po mateřské pauze vybojovala zlatou příčku zásluhou času 20:21. Druhá v pořadí domácí Dita Ryšková zaběhla čas o dvaapadesát sekund pomalejší, bronzová Martina Latináková ze Sehradic (Zvonek Sport Valašské Klobouky) dosáhla času 21:25. Adéla Stavinohová doběhla čtvrtá (21:39) a Jitku Bařinkovou (obě Zlín, 21:44) potěšilo páté místo. "Po porodu syna Oskara trénuji tři měsíce. S tréninkem mi pomáhá manžel Milan. Je to ale těžké skloubit přípravu s výchovou tří dětí," přiznala Silvie Zvonková. A právě manžel ji přesvědčil, aby se postavila na start Zlínské pětky na dráze. "Po desetikilometrovém slavičínském miomoveRun mě sice ještě bolely nohy, ale závod v krajském městě jsem brala jako test mojí aktuální formy. Na zlínském oválu jsem se chtěla rychlostně posunout a také pořádně si vyzkoušet nové super tenisky, které jsem dostala jako porodné za syna. Navíc jsem na dráze nikdy neběžela, a proto jsem se na závod těšila. Ale protože jsem den strávila v klasickém kolečku praní, úklid, vaření a kojení, tak jsem si nepřipravovala žádnou taktiku. Mým mottem bylo: vystartuj a mazej," měla zjevně velmi dobrou náladu Zvonková. Vytrvalkyně z Valašska běžela od startu do cíle na první příčce. "Až na závěr, kdy mě zradily hodinky, a já jsem si myslela, že už je konec, se mi běželo skvěle. V závěru jsem zvolnila a začala vyklusávat. Bylo mi však divné, že ostatní běží dál. Ovšem ani toto zaváhání mě nepřipravilo o vítězství.," potěšil povedený výsledek ve Zlíně Zvonkovou. Reprezentantka Valašských Klobouk záhy výhru oslavila v autě při půlhodinové cestě domů a pak už se zase věnovala miniškolce tří malých Zvonků.

"Závodu, který byl náhradou za na podzim přesunutý Běh olympijského dne, se na oválu Stadionu mládeže ve Zlíně, ve všech kategoriích zúčastnilo 104 běžců," upozornil jeden z pořadatelů Bob Komín. Dalším závodem zařazeným do letošního seriálu Běhy Zlín bude ve středu 15. července zlínská Strojařská desítka. Start bude ve Zlíně v ulici K Majáku, točna MHD č 31. (poblíž Správy a údržby silnic), v 18 hodin.

Muži do 39 let: Tomáš Navrátil (AK Kroměříž/Oněmec. cz) 15:44  
Muži do 49 let: Tomáš Blaha (AK Kroměříž) 17:01 
Muži do 59 let: František Dosoudil (Fenix Sport) 17:42
Muži nad 60 let: Miroslav Švihel (BS Slopné) 22:21  
Junioři: Jáchym Kouba (SK Přerov) 18:37 

Ženy do 39 let: Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 20:21
Ženy do 49 let: Dita Ryšková (Zlín) 21:13
Ženy nad 50 let: Iveta Viceníková (neregistrovaná) 28:44
Juniorky: Natálie Pavlenková (AK Zlín) 25:04.

Lubomír Hotař