Noční běh ve Zlíně: V okolí malenovického hradu dominovali Filip Vabroušek a Jitka Špičáková

Domácí borec Filip Vabroušek vyhrál 2. ročník Franz Josef Kaiser Nočního běhu ve Zlíně – Malenovicích. V závodu dlouhém 6,2 kilometru, dosáhl času 22:17. Stříbrnou příčku vybojoval Jan Maděrič. Atlet z Uherského Hradiště byl v cíli pomalejší o 1 minutu a 19 sekund. Třetí místo obsadil mladý běžec Martin Křížka (AK Zlín, 23:51), čtvrtý skončil Jiří Flašar (Biatlon Halenkovice, 23:56), pátý byl Jan Kábela (SP Malenovice, 24:03). 

Filip Vabroušek dopoledne před závodem programoval a odpoledne se byl 4 kilometry rozklusat. Pak vyrazil na start.

"Od začátku závodu jsem chtěl běžet vpředu. To se mi podařilo. Už po 50 metrech jsem se probojoval na první místo a na něm jsem zůstal až do cíle,“ upozornil malenovický vytrvalec. 

Ten prostředí v okolí hradu v Malenovicích dobře zná. 

"Také proto se mi běželo velmi dobře. V seběhu do cíle se mi podařilo ještě zrychlit tempo,“ pochvaloval si Filip Vabroušek.    

V závodu žen zvítězila časem 25:55 Jitka Špičáková z Olomouce v barvách zlínského týmu AD Sport, druhá do cíle doběhla Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek, 27:45), bronz brala Tereza Zalabáková (27:51), obhájkyně loňského prvenství Kateřina Mikulíková si do Buchlovic odvezla za čas 28:57 zisk čtvrtého místa, Hana Laciková (Staříč, 29:14) byla pátá. 

"Závod mě překvapil. Nečekala jsem, že bude tak náročný. V běhu v terénu s čelovkou jsem musela být pořád soustředěná na podmínky na trati. A to mě trochu zpomalovalo,“ přiznala Jitka Špičáková.

Běžkyně z Hané přesto v Malenovicích mezi ženami bez problémů potvrdila roli největší favoritky.

"Od startu jsem běžela na první pozici, ale netušila jsem, jak jsou na tom další soupeřky. Ani jsem se neodvážila podívat na hodinky, kolik už jsem uběhla kilometrů. Hlavně jsem si hlídala pevnou půdu pod nohama,“ svěřila se Špičáková. 

Noční atmosféra v Malenovicích se jí líbila. 

"Byla skvělá. Navíc, když jsem vyběhla na nejvyšší místo na trati a poté se vracela k malenovickému hradu, okouzlil mě pohled na nádherně osvětlený Zlín,“ užívala si od začátku do konce závod vytrvalkyně z Olomouce. 

V Malenovicích si v Charitativním běhu zazávodily také její dvě dcery. 

"Po něm měly čtyřletá Anežka a dvouletá Ivanka radost z perníkové medaile a dalších odměn, které dostaly po doběhu do cíle. Obě si pak ještě zaskákaly ve skákacím hradu, který ani po mém doběhu do cíle nechtěly opustit,“ prozradila ještě s úsměvem Jitka Špičáková.        

Závod v Malenovicích byl posledním pátým z letošního pětidílného seriálu Franz Josef Kaiser Nočních běhů 2023. Doprovázelo ho nádherné počasí. Teplota se pohybovala kolem 20°C. 

Letošního malenovického Franz Josef Kaiser Nočního běhu se v devíti kategoriích zúčastnilo 58 mužů, 44 žen a 13 tandemů Mix.

Start i cíl závodu byl u hradu v Malenovicích. První část trasy vedla po stezkách v blízkém lese, druhá část po cyklostezce.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V FRANZ JOSEF KAISER NOČNÍM BĚHU VE ZLÍNĚ – MALENOVICÍCH 2023:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Malenovice) 22:17
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 24:03 
  • Muži nad 50 let: Miroslav Bětík (J. E. M. M. Bětíci) 25:31   
  • Junioři: Martin Křížka (AK Zlín) 23:51 
  • Ženy do 39 let: Jitka Špičáková (AD Sport) 25:55
  • Ženy do 49 let: Luisa Linda Radecká (SKP Zlín) 33:17
  • Ženy nad 50 let: Hana Laciková (Staříč) 29:14
  • Juniorky: Elen Kaňová (Biatlon Halenkovice) 33:21  
  • Tandemy Mix: Kateřina Šafránková, Tomáš Šafránek 27:21

Lubomír Hotař

Fotogalerie - Noční Zlín - Malenovice 2023 / Milan Mikšík