V Kovářské pětce v Baťovském areálu obhájili prvenství Filip Vabroušek a Eva Kučerová

Skvělá konkurence se sešla na startu 9. ročníku městského běhu Kovářská pětka ve Zlíně. V závodu nakonec triumfoval Filip Vabroušek. Člen týmu Sykora running na 5 kilometrové trati v bývalém Baťovském areálu dosáhl času 15:41. Stříbrnou příčku vybojoval Jiří Petr z Kovalovic u Brna (Salomon), který byl pomalejší o 16 sekund, třetí byl v čase 16:09 zlínský vytrvalec Andrej Višněvský, čtvrtý skončil malenovický Matěj Beníček (KESBUK, 16:22), páté místo obsadil Fryštáčan Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín, 17:10).

ZÁVOD BYL VĚNOVÁN MILANOVI NOŽIČKOVI 

V rámci závodu uctili běžci památku bývalého atleta a úspěšného trenéra Milana Nožičky, který zemřel koncem října ve věku nedožitých 60 let. Na jeho počest ho absolvovaly také známé sportovní osobnosti. Mimo jiné se ho zúčastnil i přední světový tanečník Jakub Bruk, nebo mistr světa v kickboxu Robert Býček.    

FILIP VABROUŠEK V CENTRU ZLÍNA TRIUMFOVAL UŽ POPÁTÉ 

Filip Vabroušek po Otrokovickém půlmaratonu v týdnu před Kovářskou pětkou formu dolaďoval v úterý intervalovými tréninky na zlínském atletickém Stadionu Mládeže a ve čtvrtek rozklusáním na cyklostezce podél řeky Dřevnice mezi Malenovicemi a Otrokovicemi. V bývalém Baťovském areálu chtěl obhájit prvenství z roku 2016, 2018, 2021 a 2022.

"V Kovářské pětce jsem taktiku postavil na rychlém závěru,“ přiznal Filip Vabroušek. 

Ten se od startu do konce 4. kilometru na čele střídal s Jiřím Petrem. 

"Kilometr před cílem jsem nastoupil a od svého největšího soupeře jsem se odpoutal. Pobyt na první příčce jsem pak udržel až do cíle,“ upozornil na rozhodující moment čtyřiadvacetiletý malenovický vytrvalec.   

Závod v krajském městě si užíval. Rovinatá trať se spoustou zatáček v okolí zlínské Kovárny se mu líbila.  

"Bylo ideální počasí, nepršelo, nefoukal vítr. Navíc mě v závodu nepotkala žádné krize,“ pochvaloval si Vabroušek. 

Toho už tento pátek čeká jeden z nejdůležitějších podzimních závodů.

"V Praze se postavím na start Akademického mistrovství republiky v přespolním běhu. Závod se poběží v oboře Hvězda. V něm bych chtěl samozřejmě také uspět,“ plánuje Filip Vabroušek.

Z regionálních vytrvalců skončil ještě Jiří Červenka (SP Malenovice, 17:18) šestý, Filip Bukovjan (KESBUK, 17:24) sedmý, Jan Kábela (SP Malenovice, 17:30) osmý, Jakub Vodárek (vseproakci.cz, 17:35) devátý a František Klofáč (KESBUK, 17:37) desátý.  

EVA KUČEROVÁ ŽÁDNÝ VELKÝ VÝSLEDEK NEČEKALA 

Závod žen vyhrála v čase 19:47 devětatřicetiletá Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín), před Lindou Šilberskou (Titan Trilife Zlín, 20:13), třetí místo  brala za čas 20:39 Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek), čtvrtá doběhla Karolína Vaňková (21:24), pátá byla Barbora Žaludková ze Zlína (21:26). 

"V Kovářské pětce jsem žádný velký výsledek od sebe nečekala. V posledních týdnech jsem trénovala výrazně méně, než dříve. Pořád jsem ještě pořádně nezregenerovala po Košickém maratonu. Navíc jsem týden před závodem měla virózu, proto jsem netrénovala vůbec. O to víc mě těší, že jsem mezi ženami obhájila první příčku z loňského roku, i když výsledný čas jsem měla o 6 sekund horší, než v loňském roce“ přiznala Eva Kučerová. 

Na první místo se probojovala v průběhu druhého okruhu.

 "V tomto úseku jsem předběhla skvělou juniorku Lindu Šilberskou. Pobyt na první pozici jsem pak udržela až do konce závodu,“ prozradila vytrvalkyně z Lukova. 

Atmosféra kolem Kovářské pětky se jí líbila.

"Byla úžasná. Perfektní byl moderátor Ondřej Němec. V Baťovském areálu si zazávodil i můj 4letý syn Honzík, který se nejvíc těšil na perníkovou medaili v cíli,“ užívala si sobotní pobyt ve Zlíně Eva Kučerová. 

Ta po závodu s rodinou ještě navštívila Svatomartinské trhy na náměstí Míru, kde s manželem ochutnala Svatomartinské víno.    

V BAŤOVSKÉM AREÁLU SI ZAZÁVODILA SPOUSTA BĚŽCŮ   

V letošní Kovářské pětce pořádanou Kovárnou VIVA ve spolupráci se spolkem Běhy Zlín si v hlavním 5kilometrovém závodu zazávodilo rekordních 201 běžců a běžkyň. Ve Zlíně měly svoje závody na tratích 1900 metrů, 180 metrů a 360 metrů také děti. V rámci Indiánského běhu se na trati proběhlo další 32 běžců.   

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE MIKULÁŠSKÝ BĚH

Kovářská pětka byla zařazená do seriálu Běhy Zlín 2023. Dalším závodem z tohoto seriálu bude zlínský Mikulášský běh, který se koná v sobotu 2. prosince. Veškeré informace k tomuto závodu jsou na webu www.behyzlin.cz.  

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V KOVÁŘSKÉ PĚTCE 2023:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 15:41 
  • Muži do 49 let: Jiří Petr (Salomon) 15:57
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 18:01
  • Muži nad 60 let: Jiří Petr st. (Zlín – Kudlov) 23:53 
  • Junioři: Tobiáš Max Matyáštík (Titan Trilife Zlín) 17:39
  • Ženy do 39 let: Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín) 19:47
  • Ženy do 49 let: Šárka Havlíková (Mattoni FreeRun Zlín) 23:14
  • Ženy nad 50 let: Hana Laciková (Staříč) 21:36
  • Juniorky: Linda Šilberská (Titan Trilife Zlín) 20:13

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 9. Kovářská pětka 2023 / František a Zbyněk Raškovi