Czechia Backyard Ultra Run: Jaroslav Kopřiva v holešovském zámeckém parku naběhal 241 kilometrů

Vytrvalec z Pacetluk Jaroslav Kopřiva (Rohálov Bike Team) zvítězil v 1. ročníku unikátního závodu Czechia Backyard Ultra Run, který se konal v Holešově. Kopřiva v holešovském zámeckém parku uběhl 36 okruhů a naběhal tam celkem 241,42 kilometrů. Druhé místo obsadil Michal Činčiala (Norseman Endurance Team, 234,71 kilometru), bronzovou pozici vybojoval Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem (www.ultramaratonec.cz, 207,89 kilometru). 

Jaroslav Kopřiva se pravidelně zúčastňuje ultramaratonů v Česku i v zahraničí. 

"Protože se závod v Holešově konal blízko mého bydliště, tak jsem chtěl zkusit něco nového. Také jsem se nechal vyhecovat kamarády, se kterými chodívám běhat,“ vysvětluje svoji účast v holešovském Backyardu Kopřiva. 

Speciálně se však na něho nepřipravoval.

"Pouze jsem se snažil týden před závodem naspat co nejvíc hodin a jednou jsem si byl s kamarádem Romanem Pavlíčkem proběhnout trať. A den před závodem jsem se díval na youtube na závod s Patrikem Hrotkem,“ svěřil se ultraběžec z Pacetluk. 

Ten měl před startem před sebou tři mety.

"První byla nejprve zdolat 100 kilometrů, druhá překonat svoje maximum a to uběhnout 168 kilometrů a třetí vyzkoušet si, co v holešovském zámeckém parku vydržím,“ přiznává Jaroslav Kopřiva. 

Taktiku měl postavenou na spolupráci na trati s kamarády z Hostýn Trailu a v každém okruhu chtěl zaběhnout čas kolem 43 minut. Rovněž si dával pozor, aby nepřepálil tempo. 

"Závod se pro mě vyvíjel ideálně. Se všemi soupeři jsme se na trati pořád vzájemně povzbuzovali. S přibývajícím časem ale soupeřů ubývalo a v závodu jsem zůstal už jenom s elitními ultramaratonci. Až jsme v něm zbyli pouze s Michalem Činčialou. Oba jsme byli dokonce blízko k českému rekordu v Backyardu. Michal měl ovšem problémy se žaludkem, přesto se mi snažil k českému rekordu pomoct. Rekord jsem i díky němu nakonec pokořil,“ raduje se Kopřiva. 

V holešovském zámeckém parku ho potkaly dvě větší krize.

"První jsem měl spací nad ránem v sobotu. Tu jsem ale přepil Red Bullem. Druhou jsem měl v sobotu večer, kdy mě bolel kotník. Od bolesti mi pomohl doktor Luďa Klapil a masér Mira Řeha,“ děkuje Jaroslav Kopřiva. 

Backyarda v Holešově si užíval.

"Na trati mi dodával sílu Fanklub z Rohálov Bike Teamu. Motivovala mě také přítelkyně Verča s dcerou Leontýnkou,“ svěřil se Jaroslav Kopřiva, který tento týden odpočívá, ale už o víkendu půjde protáhnout nohy do Hostýnských kopců. V nich bude ladit formu na Pražskou stovku, která se koná v sobotu 2. prosince.    

Z regionálních vytrvalců skončil ještě Daniel Brázdil z Liptálu (174,36 kilometru) sedmý, Jakub Plhoň (Mattoni FreeRun Zlín, 147,53 kilometru) jedenáctý, Patrik Bartík (KESBUK, 127,41 kilometru) sedmnáctý, Roman Pavlíček (Hostýn Trail, 127,41 kilometru) osmnáctý a Josef Barot ze Slavkova pod Hostýnem (Hostýnská stezka, 120,71 kilometru) dvacátý.

Závod žen vyhrála výkonem 114 kilometrů Pavla Hornická, před Marcelou Čadovou (114 kilometrů), třetí byla Anna Valachová (100,59 kilometru).   

Start závodu, jehož autorem principu je Garry "Lazarus Lake“ Cantrell z amerického Tennessee, byl v pátek 17. listopadu v areálu koupaliště v Holešově, v 10 hodin. V Česku šlo o první závod tohoto typu. Konec závodu byl před 23 hodinou v sobotu 18. listopadu. 

"Účastníci se společně postavili v celou hodinu na start každého běžeckého okruhu, který měl délku 6706 metrů. Celý okruh museli uběhnout v limitu 60 minut. Poté se museli opět postavit na start okruhu v celou další hodinu. Vítězem se stal ten běžec, který se jako poslední postavil na start okruhu a dokončil ho. Ostatní účastníci měli technicky DNF. Ve výsledcích je u všech běžců uvedeno, jakou vzdálenost uběhli,“ vysvětluje základní kritéria unikátního závodu jeden z pořadatelů Bob Komín.

"Pokud vytrvalci nestihli start přesně v celou hodinu, tak byli diskvalifikováni. Pozdní start nebyl možný,“ dodal ještě Komín. 

Závod se běhal na okruhu se startem u holešovského koupaliště. Odtud se pokračovalo do parku na stezku, kde se vytrvalci vydali vlevo směrem k zámku. Oběhli vodní tok, proběhli kolem startu/cíle a pokračovali rovně až na konec parku k asfaltové cyklostezce, na ní odbočili vpravo a pak běželi až na konec parku. Tam byla obrátka a odtud se vytrvalci vrátili po stejné trase do prostoru startu/cíle, kde už nepokračovali k zámku, ale ukončili okruh v zázemí koupaliště.

Závodu se zúčastnilo celkem 86 vytrvalců, z toho bylo 72 mužů a 14 žen. 

V holešovské zámecké zahradě si zazávodili běžci z Česka, Slovenska, Polska, Dánska, Ukrajiny, Velké Británie a Španělska.

Lubomír Hotař

Fotogalerie - Czechia Backyard Ultra Run 2023