Prvenství ve zlínském Mikulášském běhu vybojovali Matěj Beníček a Jitka Špičáková

Matěj Beníček (KESBUK) zvítězil ve 36. ročníku Mikulášského běhu s Cyrilem pro Krtka ve Zlíně. Malenovický vytrvalec zaběhl v sobotním 10kilometrovém závodu, čas 34:33. Druhý skončil se ztrátou 24 sekund Andrej Višněvský ze Zlína, bronzovou příčku vybojoval Filip Vabroušek (Sykora running, 36:48), čtvrtou pozici bral Radoslav Šíbl z Fryštáku (Ekodrill Zlín, 37:25), pátý byl Jiří Červenka (SP Malenovice, 37:34). 

Závod doprovázelo pravé zimní počasí. Sněžilo, foukal vítr a teplota se pohybovala kolem -3 °C. Trasa vedla kolem řeky Dřevnice, polovina po asfaltu a druhá polovina v terénu.

MATĚJE BENÍČKA POTĚŠILO, ŽE SE MU VRACÍ BĚŽECKÁ FORMA

"Těší mě, že jsem po dlouhé době zase ve formě. Poslední dva měsíce jsem v plném tréninku a připravuji se na dubnový maraton v Bratislavě,“ prozradil Matěj Beníček. 

Po společném startu pěti i desetikilometrového závodu na čele běžel Šimon Koblížek. 

"Šimona jsem se snažil pronásledovat. Těsně za mnou běžel už jenom Andrej Višněvský. V prvním kole v terénu se mi dařilo a Koblížka jsem v tomto úseku předběhl. Ve druhém kole už jsem si  hlídal mírný náskok před Višněvským, který mi ovšem vítězství nedal zadarmo,“ upozornil na rozhodující momenty vytrvalec z Malenovic. 

"Letošní zlínský Mikulášský běh byl velmi náročný. V terénu to dost klouzalo, kdo běžel v silničních botách, tak byl velmi odvážný,“ dodal ještě 29letý Beníček.

NA DALŠÍCH POZICÍCH DOBĚHLI KVALITNÍ BĚŽCI

Ve velmi nabité konkurenci v první desítce výsledkové listiny ještě skončili: David Rémond (Team Pleins Phares, 37:38) šestý, Václav Bednarský (Titan Trilife Zlín, 37:50) sedmý, Jan Bečica (Valachbajk Team, 38:08) osmý, Martin Křížka (AK Zlín, 38:42) devátý a Daniel Kögler (Valachbajk team, 39:21) desátý.

JITKA ŠPIČÁKOVÁ V ZIMNÍM OBDOBÍ MOC NEZÁVODÍ, V LOUKÁCH UDĚLALA VÝJÍMKU

Závod žen vyhrála Jitka Špičáková z Olomouce. Reprezentantka AD Sportu se blýskla časem 41:05. Stříbrnou příčku vybojovala Patra Jenyšová (KESBUK), jež byla v cíli pomalejší o 22 sekund, třetí pozici obsadila Jana Dubcová (Titan Trilife Zlín, 42:14), Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín, 43:28) doběhla čtvrtá a Ludmila Pompová (Canicross Zlín, 48:02) skončila pátá. 

Jitka Špičáková ještě těsně před začátkem závodu nevěděla, jestli v něm bude startovat.

"Byla jsem připravená startovat, ale potřebovala jsem někoho, kdo nám pohlídá děti. Ve zlínském Mikulášském běhu totiž letos závodil také manžel Roman. Děti se mi nakonec podařilo uspat v cyklovozíku a dvě minuty před startem předat našemu kamarádovi Petrovi Bludském, který se o ně vzorně postaral,“ vysvětluje a děkuje běžkyně z Olomouce.

Ta však podcenila oblečení. "Ledový vítr v kombinaci se sněžením mi na trati bral dost energie potřebné k běhu. Navíc mi jedna soupeřka těsně po startu při náběhu na most omylem stáhla rukavici. Protože jsem se pro ni musela vrátit a najít ji, tak jsem ztratila zhruba 10 sekund,“ prozradila Špičáková, která se přesto mezi ženami brzy probojovala na první příčku. Na ní pak vydržela až do cíle. 

"Trať podél a v okolí řeky Dřevnice byla zajímavá, svižná, ale rychlost komplikoval sníh, bláto a námraza. Protože v zimě na mě přichází únava, běhám pomaleji a závody příliš nevyhledávám. V Loukách jsem ve skvěle organizovaném závodu udělala výjimku. Ráda jsem také podpořila charitativní akci pro nadaci Krtek. Nyní si ale dám snad až do Silvestra od závodů klid,“ svěřila se po vyhlašování výsledků olomoucká vytrvalkyně.

Pro ni i její rodinu to byla ve Zlíně ideálně strávená sobota.

"V Loukách si zasportoval manžel a také obě naše děti. Dcerám Anežce a Ivance se líbil dětský překážkový běh s bohatou odměnou,“ užívala si pobyt na okraji krajského města vítězka ženského závodu 36letá Jitka Špičáková.

NA PĚTIKILOMETROVÉ TRATI DOMINOVALI ŠIMON KOBLÍŽEK A BARBORA STUPKOVÁ

V Loukách uspořádali také 5kilometrový závod. V něm mezi muži vybojoval suverénní první místo v čase 18:14 Šimon Koblížek, před Tomášem Dvořákem (oba Titan Trilife Zlín, 19:55), třetí byl Ondřej Hubáček (KESBUK, 20:25). 

Závod žen ovládla Barbora Stupková (22:20), před Lindou Šilberskou (22:55), třetí příčku obsadila Amálie Komínová (všechny Titan Trilife Zlín, 23:40). 

PRO NADACI KRTEK SE VYBRALO 222 000 KČ

"Letošní Mikulášský běh ve Zlíně, při němž se na pro Nadační fond dětské onkologie Krtek vybralo 222 000 Kč, se vydařil. V rámci akce se vybralo 122 000 Kč, hlavní partner závodu s Cyrilem pro Krtka slavičínská rodinná firma Krajči plus věnovala 100 000 Kč. Letošní finanční podpora tak byla největší v historii zlínského Mikulášského běhu. Za pět let se v Loukách pro nadaci Krtek vybralo už přes 1 000 000 Kč,“ děkuje jeden z pořadatelů Bob Komín.

V LOUKÁCH SI ZAZÁVODILO 240 VYTRALCŮ  A 80 DĚTÍ

"V obou závodech doběhlo do cíle 240 běžců a běžkyň. Na desetikilometrové trati to bylo 122 vytrvalců, v pětikilometrovém závodu pak dalších 118 běžců. V Loukách si zazávodilo ještě 80 dětí. Ty absolvovaly zhruba 1 kilometr dlouhý běh s 10 překážkami, který připravila tréninková skupina Spartan Holešov. Každé dítě i všichni dospělí dostali v cíli krásné perníkové medaile od Mikuláše a čertů,“ prozradil spokojený další z organizátorů Jiří Prokop.

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE ŠTĚPÁNSKÝ BĚH

Po zlínském Festivalovém půlmaratonu druhý nejpočetněji obsazený běžecký závod v krajském městě pořádal spolek Běhy Zlín vedený sportovním nadšencem Jiřím Prokopem. Dalším závodem z letošního seriálu Běhy Zlín bude v úterý 26. prosince Štěpánský běh v Přílukách. Pořadatelé v něm vyhlásili 10 kilometrů dlouhý závod a 3,3kilometrový závod. Oba odstartují u tamního fotbalového hřiště v 10 hodin. Veškeré informace jsou na www.behyzlin.cz. 

GALERIE VÍTĚZŮ V HLAVNÍM 10 KILOMTROVÉM ZÁVODU V MIKULÁŠSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2023:

  • Muži do 39 let: Matěj Beníček (KESBUK) 34:33  
  • Muži do 49 let: Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 37:25 
  • Muži do 59 let: Petr Vabroušek (Titan Trilife Zlín) 39:57
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Sykora running) 46:10
  • Junioři: Martin Křížka (AK Zlín) 38:42
  • Ženy do 39 let: Jitka Špičáková (AD Sport) 41:05 
  • Ženy do 49 let: Šárka Havlíková (Mattoni FreeRun Zlín) 48:31
  • Ženy nad 50 let: Petra Macková (STG Zlín) 49:45
  • Juniorky: Viktorie Erbanová (Atletika Uherské Hradiště) 52:07

GALERIE VÍTĚZŮ V 5 KILOMTROVÉM ZÁVODU V MIKULÁŠSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2023:

  • Muži do 39 let: Šimon Koblížek (Titan Trilife Zlín) 18:14
  • Muži do 49 let: Libor Reich (Mattoni FreeRun Zlín) 20:38
  • Muži do 59 let: Michal Pelíšek (Mattoni Freerun Zlín) 24:49
  • Muži nad 60 let: Ivo Jurygáček (SP Malenovice) 26:06
  • Junioři: Tomáš Dvořák (Titan Trilife Zlín) 19:55  
  • Ženy do 39 let: Barbora Stupková (Titan Trilife Zlín) 22:20
  • Ženy do 49 let: Petra Balíčková 28:10
  • Ženy nad 50 let: Jitka Zapletalová (Mattoni FreeRun Zlín) 26:10
  • Juniorky: Linda Šilberská (Titan Trilife Zlín) 22:55

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 36. Mikulášský běh / Zbyněk Raška