V trailovém závodu MiomoveRun ve Slavičíně dominovali Zdeněk Lasák z Uherského Brodu a zlínská krosařka Jana Žaludková

Zdeněk Lasák a Jana Žaludková vyhráli 4. ročník mezinárodního trailového běhu MiomoveRun. Ten se konal v sobotu ve Slavičíně.

Zdeněk Lasák a Jana Žaludková vyhráli 4. ročník mezinárodního trailového běhu MiomoveRun. Ten se konal v sobotu ve Slavičíně.

Lasák dosáhl v závodu dlouhém 20 kilometrů rozloženém do čtyř okruhů s celkovým převýšením 536 metrů, času 1:36:07. Zbývající medailové pozice obsadili reprezentanti Kesbuk Teamu. Filip Bukovjan obsadil v čase 1:38:18 druhé místo a Matěj Beníček (1:40:46) se radoval se zisku bronzové příčky. Čtvrtý skončil Martin Čmelík (SK Hranice, 1:42:55), obhájce loňského prvenství Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 1:45:23) doběhl pátý. "Loni se mi ve Slavičíně líbilo,“ vysvětloval 34letý Zdeněk Lasák, proč se také letos znovu rozhodl zúčastnit se závodu na Valašsku. Tomu kopcovitá trať vyhovovala. Nevadilo mi ani bahno v některých úsecích. "Trochu nepříjemné ale bylo jenom slunce při stoupání na louce na konci každého okruhu,“ přiznal krosař z Uherského Brodu, který závod začal ve volnějším tempu. "Ale už po startu jsem se probojoval na první příčku. V průběhu šestého kilometru jsem zrychlil a pobyt na první pozici jsem si upevnil. A protože jsem měl na čele velký náskok, tak jsem měl vývoj závodu pořád pod kontrolou,“ užíval si pobyt na Valašsku Lasák. Vytrvalec ze Slovácka pak měl ještě hodně nabitý zbytek soboty. "Odpoledne jsem se stavil na svatbu kamarádů ve Strání a večer jsem rovněž ve Strání navštívil rodinnou oslavu šedesátin,“ prozradil ještě Zdeněk Lasák.    

V dvacetikilometrovém závodu žen získala Jana Žaludková prvenství za čas 1:59:06. Stříbrná Petra Tunysová (Slečínky Napajedla) byla pomalejší o 2 minuty a 29 sekund, třetí místo si zaknihovala Martina Latináková ze Sehradic (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 2:02:05. Vendula Machučová (Sykora running, 2:02:36) doběhla čtvrtá a Mária Sýkorová z Vizovic ze stejného týmu brala za čas 2:08:10 pátou příčku. "Byl to krásný těžký závod. Byl o trochu delší, než v loňském roce. Bahnitý terén však připomínal spíš Spartan race. Navíc podmínky ztěžovalo horko a dusno,“ upozornila Jana Žaludková. Zlínská krosařka ovšem po zkušenostech z loňského roku věděla, co ji ve Slavičíně čeká. "Proto jsem od startu do cíle zvolila svoje tempo. Také jsem dodržovala pitný režim a doplňovala energii,“ prozradila recept na úspěch na Valašsku Žaludková, jež se k pořádnému závodění v těchto týdnech vrací po téměř roční pauze. "Dlouho mě bolela noha. Bylo období, kdy jsem si myslela, že se k běhu už nevrátím. Proto jsem šťastná, že zase můžu bez bolesti běhat a závodit,“ svěřila se ještě Jana Žaludková.  

Spokojená byla i hlavní organizátorka Barbora Malaníková. "Všechno probíhalo bez problémů. Také počasí nám vyšlo. Do cíle tří našich závodů doběhlo 201 vytrvalců. Rozbahněná trať ovšem prověřila kvalitu trailového obutí všech běžců,“ konstatovala po vyhlašování výsledků Malaníková.

Dalším závodem zařazeným do seriálu Běhy Zlín 2020 bude už ve středu 17. června Zlínská pětka na dráze. Tento závod se poběží na tartanové dráze atletického Stadionu mládeže ve Zlíně. Start je v 18 hodin.

Výsledky

1. Dalibor Jedlička (SSK Vítkovice) 48:09
2. Jan Maděrič (Uherské Hradiště) 49:03
3. Marek Váňa (Hranice na Moravě) 49:24.

1. Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 58:41 
2. Veronika Bagarová (Zlín) 58:58
3. Veronika Doleželová (Slavičín) 59:06.

1. Tomáš Janek (LLB) 25:03
2. Milan Šimek (KESBUK) 25:24
3. Stanislav Tlach (šumbu) 26:26.

1. Hana Jurčíková (Uherský Brod) 29:15
2. Vendula Valeriánová (Vohubu Team) 32:54
3. Julie Dohnalová (Běhatlon Valašské Klobouky) 33:26.

Lubomír Hotař