Zlínskou lesní hodinovku ovládli zkušení běžci Pavel Cimbálník a Maja Sýkorová

Pěkné, skoro až letní počasí, provázeloo Zlínskou letní hodinovku. I to přišpělo ke skvělým výsledkům Pavla CImbálníka a Maji Sýkorové, jež zvítězili.

Pavel Cimbálník (AC Sportguides Rožnov pod Radhoštěm) vyhrál 42. ročník Zlínské lesní hodinovky. Vytrvalec ze Zašové v krajském městě uběhl za 60 minut čistého času 17 140 metrů. Stříbrnou příčku vybojoval krosař z Malenovic Filip Vabroušek (16 741 metrů), třetí pozici obsadil obhájce prvenství z loňského roku Matěj Beníček z Malenovic (KESBUK, 16 360 metrů), čtvrté místo bral za výkon 16 315 metrů Radoslav Šíbl z Fryštáku (Ekodrill Zlín, 16 315 metrů), pátý skončil Jakub Vodárek (Vseproakci.cz, 16 270 metrů). Závod pořádal spolek Běhy Zlín.

CIMBÁLNÍK BRAL ZÁVOD JAKO PŘÍPRAVU NA PERUN - SKYMARATHON

Pavel Cimbálník se na lesní hodinovku na trati na Lesní čtvrti ve Zlíně speciálně nepřipravoval. ,,V současném období veškerou moji přípravu směřuji na start na mistrovství republiky v Perun – Skymarathonu, který se koná 27. dubna v Moravskoslezských Beskydech,“ prozradil vytrvalec ze Zašové. Závod ve Zlíně chtěl ale vyhrát. ,,Po startu jsem chvíli vyčkával. Ovšem protože se začalo ve volnějším tempu, tak jsem po 200 metrech zrychlil. Můj nástup zachytili Filip Vabroušek a Matěj Beníček. S nimi jsem pak běžel vpředu až do 4. kilometru. Filip i Matěj poté z čela závodu odpadli a já jsem zůstal na prvním místě osamocen. Pobyt na vítězné pozici jsem pak udržel až cíle. V závěru mi ale docházely síly a tak jsem tempo trochu zvolnil,“ přiznal Cimbálník. Vytrvalcovi z Valašska se ve Zlíně líbilo. ,,Potěšil mě výkon i naběhané kilometry. Jenom škoda, že se závodu nezúčastnil Andrej Višněvský, který byl nachlazený. Pokud bych s ním na trati spolupracoval, možná bych dosáhl na ještě lepší výkon,“ kalkuluje 39letý Pavel Cimbálník.

MAJA SÝKOROVÁ TESTOVALA FORMU PŘED GRIZZLYMANEM

V závodě žen zvítězila Maja Sýkorová z Vizovic (Sykora running), která ho ovládla výkonem 13 770 metrů, druhá byla Karolína Lečbychová (13 260 metrů), bronz brala za výkon 13 055 metrů Markéta Laciková (Démonky staříčských štol), čtvrtou příčku obsadila Jana Žaludková (SP Malenovice, 12 710 metrů), na pátém místě byla klasifikovaná Ludmila Pompová (Canicross Zlín, 12 590 metrů).

Maja Sýkorová sportuje každý den. Zlínskou lesní hodinovku brala jako trénink na triatlonový závod Grizzlyman, který se koná 25. května. Ve čtvrtek, dva dny před závodem ve Zlíně si po náročném pracovním týdnu dopřála masáž a šla brzy spát. ,,Hodinovku na Lesní čtvrti jsem si chtěla hlavně užít, ale také zaběhnout víc kilometrů, než při mém posledním vystoupení ve Zlínské lesní hodinovce. O taktice jsem měla jasno. Nepřepálit začátek a držet co nejlepší tempo až do konce,“ prozradila s úsměvem 45letá Sýkorová. O vývoji závodu však neměla dokonalý přehled. ,,Nevěděla jsem, kolik žen běží přede mnou, tak jsem dlouho závodila sama se sebou. Až na konci závodu jsem zjistila, že běžím na prvním místě,“ přiznala vytrvalkyně z Vizovic. Domů odjížděla spokojená. ,,Nejen proto, že jsem mezi ženami vyhrála, ale také že jsem ve Zlínské lesní hodinovce překonala osobní rekord o 300 metrů,“ pochvaluje si Maja Sýkorová. Ženská vítězka po příjezdu domů chvíli odpočívala, poté se prošla po zahradě a pak si šla 1 kilometr zaplavat v domácím bazénu v chladné vodě, která měla 19 °C. ,,Grizzlyman se totiž blíží. A ten je pro mě velká výzva,“ těší se na extrémně náročného květnového polovičního Ironmana na Frýdecko-Místecku Sýkorová.

LETOS SE ZÁVODILO V LETNÍM POČASÍ

Letošní Zlínské lesní hodinovce přálo počasí. Bylo teplo, teplota se pohybovala kolem 20 °C. Závod se konal ve Zlíně na trati na Lesní čtvrti. Běžel se na kilometrovém rovinatém okruhu. Celkem se ho zúčastnilo 89 běžců a běžkyň.

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE V KVĚTNU SLAVIČÍNSKÝ MIOMOVERUN

Dalším závodem ze seriálu Běhy Zlín bude 9. ročník krosového miomoveRun ve Slavičíně. Ten se uskuteční v sobotu 11. května. Už nyní je možné se do něho přihlásit na webových stránkách www.behyzlin.cz . Tam jsou také veškeré informace.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ VE ZLÍNSKÉ LESNÍ HODINOVCE 2024:

Muži do 39 let:

Pavel Cimbálník (Zašová) 17 140 metrů

Muži do 49 let:

Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 16 315 metrů

Muži do 59 let:

Svatopluk Janečka (TJ Ski-Turist Velké Karlovice) 16 020 metrů

Muži nad 60 let:

Dušan Cencinger (SP Malenovice) 13 710 metrů

Junioři:

Tobiáš Tlusták (Zlín) 14 670 metrů

Chlapci do 15 let:

Ondřej Meravý (Jiskra Otrokovice) 11 420 metrů

Ženy do 39 let:

Karolína Lečbychová 13 260 metrů

Ženy do 49 let:

Maja Sýkorová (Sykora running) 13 770 metrů

Ženy nad 50 let:

Hana Laciková (Démonky staříčských štol) 12 540 metrů

Juniorky:

Barbora Žaludková (SP Malenovice) 12 220 metrů

Dívky do 15 let:

Anežka Vlčková 8 300 metrů

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 42. Zlínská lesní hodinovka / Milan Mikšík