Ondřeje Veličku v Czechia Backyardu lákalo zlepšit si loňský výsledek

V Holešově se konal 2. ročník unikátního závodu Czechia Backyard Ultra Run. Stříbrnou příčku v něm obsadil Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem (www.ultramaratonec.cz). Jeden z nejlepších českých ultramaratonců v holešovském zámeckém parku uběhl 41 okruhů a naběhal tam 274,95 kilometru. 

Prvenství vybojoval Jaroslav Kopřiva z Pacetluk (Rohálov bike team, Hostýn Trail). Ten zdolal 42 okruhů a naběhal celkem 281,65 kilometru.

 Ondřeje Veličku netradiční formát holešovského závodu velmi zaujal.

,,Zúčastnil jsem se už jeho prvního ročníku, který se uskutečnil v loňském roce. Ten se konal v listopadu, kdy ale na můj vkus nebyly příznivé podmínky. Byla zima, většinou se běželo ve tmě a trať byla velmi podmáčená a blátivá. Proto jsem to chtěl zkusit znovu a hlavně v lepších podmínkách. Rovněž mě lákalo zlepšit si svůj výsledek, kdy jsem v roce 2023 naběhal 207,89 kilometru. Důležité také bylo, že mě letos v průběhu závodu podporovala přítelkyně Barča,“ vysvětluje Velička.

Speciálně se však na unikátní závod nepřipravoval.

,,Trénoval jsem standardním způsobem. Kromě toho jsem na konci března týden běhal na Kapverdských ostrovech, kde jsem byl na dovolené s přítelkyní. Ale dovolenou jsem pojal relaxačně,“ prozradil ultramaratonec z Bystřice pod Hostýnem, který letos zatím naběhal 2106 kilometrů.

Velička v týdnu před závodem formu dolaďoval odpočinkem a hlavní důraz kladl na dlouhý spánek. V závodě pak bojoval o vítězství. Využít chtěl zkušenosti z minulého roku.

 ,,Taktiku jsem neměl připravenou žádnou. Chtěl jsem běhat, jak nejlépe to půjde,“ přiznává Ondřej Velička.

Začátek byl pro něho nudný.

 ,,Nerad běhám v davu a první den byl pro mě utrpení. Druhý den startovní pole prořídlo a už se mi běhalo lépe. Po 24 hodinách zůstalo v závodě 8 běžců, ale nejzajímavější část nastala po 30 hodinách, kdy jsme v závodě zůstali jenom s Jaroslavem Kopřivou a s ním jsem bojoval o první příčku,“ upozorňuje Velička.

 Na trati neměl žádnou  větší krizi.

 ,,Až v závěru závodu, kdy už jsem nedokázal běžet rychle. Ale je logické, že jsem byl po 40 hodinách běhání unavený,“ zavzpomínal reprezentant Bystřice pod Hostýnem.

 Po závodě se potřeboval pořádně vyspat. Ovšem v pondělí v práci nebyl v nejideálnějším mentálním rozpoložení.

,,Nedokázal jsem se soustředit a nebyl jsem úplně ve své kůži. Ale večer jsem si zašel na masáž a už to bylo lepší,“ svěřil se Ondřej Velička.

Stříbrný borec z letošního holešovského Czechia Backyardu dlouho odpočívat nebude.

 ,,Už v neděli 2. června se postavím na start maratonu v německém Salzkottenu, kam jezdím už spoustu let. Jsem zvědavý, jak se mi podaří dostat z únavy z Holešova a jaký v Německu zaběhnu čas,“ nedokáže odhadnout Velička.          

Start závodu, jehož autorem principu je Garry ,,Lazarus Lake“ Cantrell z amerického Tennessee, byl v pátek 17. května v areálu koupaliště v Holešově, ve 12 hodin. Konec závodu byl ráno před 6 hodinou v neděli 19. května.

 ,,Účastníci se společně postavili v celou hodinu na start každého běžeckého okruhu, který měl délku 6706 metrů. Celý okruh museli uběhnout v limitu 60 minut. Poté se museli opět postavit na start okruhu v celou další hodinu. Vítězem se stal ten běžec, který se jako poslední postavil na start okruhu a dokončil ho. Ostatní účastníci měli technicky DNF. Ve výsledcích je u všech běžců uvedeno, jakou vzdálenost uběhli,“ vysvětluje základní kritéria unikátního závodu jeden z pořadatelů Bob Komín.

 ,,Pokud vytrvalci nestihli start přesně v celou hodinu, tak byli diskvalifikováni. Pozdní start nebyl možný,“ dodal ještě Komín.

Závod se běhal na okruhu se startem u holešovského koupaliště. Odtud se pokračovalo do parku na stezku, kde se vytrvalci vydali vlevo směrem k zámku. Oběhli vodní tok, proběhli kolem startu/cíle a pokračovali rovně až na konec parku k asfaltové cyklostezce, na ní odbočili vpravo a pak běželi až na konec parku. Tam byla obrátka a odtud se vytrvalci vrátili po stejné trase do prostoru startu/cíle, kde už nepokračovali k zámku, ale ukončili okruh v zázemí koupaliště.

Závodu se zúčastnilo celkem 41 vytrvalců, z toho bylo 34 mužů a 7 žen.

V holešovské zámecké zahradě závodili běžci z Česka, Slovenska, Polska a Ukrajiny.                                                       

Lubomír Hotař