Z prvenství v Jarním běhu Zlínem se radovali Tomáš Navrátil a Tereza Svobodová

Tak už je to konečně zase tady! 96 dnů dlouhé čekání na další letošní závod ze seriálu Běhy Zlín sobotním Jarním během Zlínem skončilo. Na startu v Loukách se ve všech kategoriích sešlo 153 vytrvalců.

"Závod v Loukách se nám podařilo připravit a zorganizovat včetně povolení od zlínského magistrátu za rekordní tři týdny," upozornil jeden z pořadatelů Bob Komín. Trať vedla po cyklostezce a polní cestě okolo řeky Dřevnice z Louk do Malenovic a zpět. Absolutním vítězem se nakonec stal Tomáš Navrátil. Reprezentant AK Kroměříž a týmu Onemec.cz dosáhl v pětikilometrovém závodu na rovinaté trati, času 14:51. Stříbrnou příčku obsadil s osmnáctisekundovou ztrátou Filip Václavík, třetí místo bral za čas 15:29 Pavel Hradil (oba Titan Trilife Zlín). V hodně nabité a zajímavé konkurenci mužů skončil ještě Filip Vabroušek (Sykora running, 15:39) čtvrtý, Martin Čmelík (SK Hranice, 16:04) pátý, František Dosoudil (Fenix sport, 16:25) šestý, Jiří Červenka z SK Hranice (16:18) sedmý, Matěj Nekoranec (Titan Trilife Zlín, 16:19) osmý, Jan Kábela (16:27) devátý a Filip Tomanec (oba SP Malenovice, 16:32) desátý.

Závod žen ovládla Tereza Svobodová (17:48), před Janou Macháčovou (obě Titan Trilife Zlín), jež byla v cíli o čtyřiatřicet sekund pomalejší. Bronzová doběhla domácí Jana Žaludková (18:55). Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín, 19:24) byla čtvrtá a kroměřížská Veronika Brázdová (Valachbajk Team) získala za čas 19:33 páté místo. 

"Do Zlína jsem se vydal konečně pořádně se rozdýchat v normálním závodě. Také mě na okraji krajského města lákalo potkat se a změřit síly se známými soupeři," pronesl před startem Tomáš Navrátil. Ten správně odhadl, že o první místo bude bojovat s mladými reprezentanty domácího triatlonového klubu Titan Trilife. "Závod jsem začal s rezervou a chvíli jsem byl na čele s Filipem Václavíkem. Ale v náběhu do terénu a na obrátce v Malenovicích už jsem měl na vedoucí pozici mírný náskok. Pobyt na zlaté příčce jsem pak udržel až do cíle. Ve druhé polovině závodu jsem ale musel běžet po trávě a vyhýbat se k obrátce běžícím běžcům," prozradil vytrvalec Hané. Reprezentant AK Kroměříž a týmu Onemec.cz se však na Jarní běh Zlínem speciálně nepřipravoval. "Formu ladím na 27. června, kdy ve Slavkově u Brna poběžím v rámci mistrovství republiky desítku na dráze. Pobyt ve Zlíně byl však pro mě příjemným zpestřením dlouhého tréninkového období," pochvaloval si Navrátil.

"Ani já jsem na závod ve Zlíně nijak speciálně neladila formu. Naopak ještě v pátek večer jsem se necítila dobře ani při lehkém klusání. Do závodu jsem proto šla bez většího očekávání," nezapírala Tereza Svobodová. Ráno už ale byla v lepším rozpoložení a dvě hodiny před závodem si dala zmrzlinu. To byla známka, že se vůbec nestresovala. "Před důležitým závodem bych to samozřejmě nikdy neudělala," tvrdí. Svobodovou v nezpevněném terénu podržely silniční boty. "Před startem totiž hodně běžců řešilo dilema, jakou zvolit obuv. Začátek a konec závodu se běžel po asfaltu a zbytek v terénu po trávě, hlíně a blátě. Tyto starosti mi však odpadly, protože všechny páry mých crossových Salomonů mám doma v Chrudimi," prozradila reprezentantka zlínského Titan Trilife Teamu, jež se necelé úvodní tři kilometry pohybovala vpředu společně s klubovou kamarádkou Janou Macháčovou. "Jana mi po startu trochu utekla a já jsem se ji dlouho snažila dostihnout. To se mi také podařilo. 1,5 kilometru před cílem jsem zrychlila tempo a definitivně jsem se posunula na první místo. Na vítězné pozici už jsem pak zůstala," radovala se v Loukách spokojená Tereza Svobodová. Triumf podél řeky Dřevnice pak oslavila společným klubovým vyklusáním a vyplaváním v bazénu ve zlínských lázních.

"Narychlo zorganizovaný vložený závod do letošního seriálu Běhy Zlín, který se konal na nové trati, se povedl. Nejvíc mě potěšil velký zájem běžců. Přálo nám i slunečné počasí," pochvaloval si jeden z  pořadatelů Bob Komín. Jeho tým neustále upozorňoval na dodržování vládních nařízení. "V zázemí v areálu firmy Eurovia v Loukách jsme rozmístili informační tabule a plakáty s pravidly současného chování na závodech. Rozestupy, nošení sportovních šátků, roušek i desinfekci rukou běžci i jejich doprovod dodržovali a zvládali," děkoval všem účastníkům Komín. 

Dalším závodem seriálu Běhy Zlín 2020 bude v sobotu 13. června od 9 hodin miomoveRun ve Slavičíně. Na Valašsku pořadatelé v čele s Barborou Malaníkovou připravili tři závody (20 km, 10 km a 5 km). A hned ve středu 17. června se uskuteční na atletickém oválu na Stadionu mládeže ve Zlíně Zlínská pětka na dráze. Závod v krajském městě startuje v 18 hodin. Na oba je možně přihlásit se online na stránkách Běhy Zlín.              

Výsledky

Muži do 39 let: Tomáš Navrátil (AK Kroměříž / Onemec.cz) 14:51
Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 16:27
Muži do 59 let: František Dosoudil (Fenix sport) 16:25
Muži nad 60 let: Ivo Jurygáček (Malenovické podhradí) 22:18
Junioři: David Sedlařík (Titan Trilife Zlín) 20:15

Ženy do 39 let: Tereza Svobodová (Titan Trilife Zlín) 17:48
Ženy do 49 let: Jana Žaludková (Zlín) 18:55
Ženy nad 50 let: Šárka Dědicová (Zlín) 23:33
Juniorky: Renáta Flašarová (Biathlon Halenkovice) 23:01.

Lubomír Hotař