Běh letním ránem: Andrej Višněvský rozhodl v prvním kopci. Jana Žaludková doběhla do cíle silou vůle

Andrej Višněvský (Fyzio Step) zvítězil v 6. ročníku Běhu letním ránem ve Štítné nad Vláří – Popově. Zlínský vytrvalec dosáhl na Valašsku v 15kilometrovém závodě času 1:02:31.

. Tím se v Popově postaral o nový mužský traťový rekord v Běhu letním ránem. Stříbrnou příčku vybojoval se ztrátou 2 minut a 3 sekund Tomáš Štverák ze Zubří (Sportovna), třetí místo obsadil Jiří Červenka (SP Malenovice, 1:07:30).

Pro Andreje Višněvského to byla premiérová účast v popovském Běhu letním ránem. ,,Překvapilo mě, jak byl závod náročný,“ přiznává.

Běžec ze Zlína už po startu začal udávat svoje tempo.

,,Ze začátku nejdelšího stoupání, které bylo hned po prvním kilometru, byl se mnou na čele Tomáš Štverák, později Marek Brulík. V poslední třetině kopce jsem však za sebou už nikoho neměl. Ve zbytku závodu jsem ale bojoval s těžkými podmínkami a neznalostí trasy. Ovšem už bez soupeřů. Marek se navíc na trase ztratil,“ upozornil Višněvský.

Na Valašsku se mu líbilo. ,,Tento závod má díky prostředí a organizátorům rodinnou atmosféru. Navíc je místní příroda kouzelná. Bez lásky k běhu by ho ale nešlo zvládnout. Proto všichni jeho účastníci zaslouží uznání a pochvalu,“ smeká před pořadateli i ostatními běžci Andrej Višněvský.     

V závodě žen dominovala zkušená běžkyně ze Zlína Jana Žaludková, jež se na těžké trase blýskla časem 1:24:54. Druhá do cíle doběhla Markéta Laciková (Démonky staříčských štol, 1:27:32), třetí skončila Jana Toralová (Kruháč team Uherský Brod, 1:29:58).

 Jana Žaludková se v sobotu vrátila z náročné rodinné sportovní dovolené v Jeseníkách. Na těžký dopolední nedělní krosový závod v Popově se těšila. Na Valašsku závodil také manžel Přemek i dcery Barbora a Tereza.

 ,,Patnáct kilometrů v kopcích je však pro mě náročná trasa. Naštěstí většina úseků byla ve stínu v lese,“ vyhovovalo Žaludkové.

 Od začátku se jí běželo velmi dobře a lehce.

,,Posledních 5 kilometrů jsem ale cítila, že dokončit závod bude pro mě velmi náročné. Pravděpodobně mi chyběly minerály. Do cíle jsem proto doběhla jenom silou vůle. V závěru se mi motala hlava i nohy,“ přiznává Jana Žaludková.

Ta po závodě i s rodinou v Popově ještě zůstala.

 ,,Všichni jsme relaxovali na místním koupališti,“ prozradila ještě Jana Žaludková.    

V Popově pořádali také 7 kilometrů dlouhý závod. V něm mezi muži po zajímavém souboji vyhrál Martin Jurča (Mattoni FreeRun Zlín, 36:35), před Lukášem Bařinkou (36:38), třetí byl Petr Minařík (AK Zlín, 38:15).

Sedmikilometrový závod žen ovládla díky času 36:15 Markéta Vlčková (OB Vizovice), druhé místo vybojovala Dita Drátovníková (39:10), bronz brala za čas 43:18 Markéta Chudějová.

Na Valašsku byli letos poprvé oceněni také nejlepší junioři a juniorky.

Prvenství v 7kilometrovém závodě juniorů vybojoval Lukáš Bařinka (36:38), druhé místo obsadil Petr Minařík (AK Zlín, 38:15), třetí skončil Tobiáš Tlusták (Zlín, 40:33).

V závodě juniorek na stejné sedmikilometrové trase zvítězila Markéta Vlčková (OB Vizovice, 36.15), před Barborou Žaludkovou (43:44), třetí pozici obsadila Tereza Žaludková (obě SP Malenovice, 45:02).       

Hlavní organizátor Běhu letním ránem v Popově Vlastimil Martinát byl s průběhem tradičního červencového závodu na Valašsku, kolem něhož panovala skvělá sportovní atmosféra, spokojený.

,,Přestože bylo velmi teplé počasí, tak k nám přijelo přes 100 běžců. Trať, která z velké části vedla pod korunami stromů, jim proto seděla. Důkazem je nový mužský traťový rekord v hlavním 15kilometrovém závodě, o který se postaral časem 1:02:31 Andrej Višněvský. Ale i nejlepší ženy, junioři a juniorky zaběhli kvalitní časy. Závodní den byl však náročný nejen pro běžce a běžkyně, ale i pro organizátory. Společně jsme tak uvítali a využili možnosti nabídky regeneračních drinků,“ děkuje Martinát.

Běh letním ránem byl letos podruhé zařazen do celoročního seriálu Běhy Zlín 2024.

Zároveň byl druhým závodem z letošního čtyřdílného seriálu Běhů ránem ve Štítné nad Vláří – Popově. Třetím závodem bude v neděli 15. září Běh podzimním ránem a v úterý 24. prosince se na Valašsku uskuteční Běh Štědrým ránem.  

Další závod ze seriálu Běhy Zlín se koná v neděli 25. srpna. Tím bude Slopenská desítka ve Slopném. Výhodná registrace do ní je už nyní možná na stránkách www.behyzlin.cz.

Lubomír Hotař