V Nočním běhu na Rusavě naběhali nejvíc kilometrů Marek Chmela a Lucia Friedlaenderová

Marek Chmela (Valachbajk team) vyhrál 8. ročník Franz Josef Kaiser Noční běh na Rusavě. Vytrvalec z Prakšic na Uherskohradišťsku zdolal v 12hodinovém závodě v okolí rusavského SKI areálu, který startoval v sobotu 20. července ve 20 hodin a skončil v neděli 21. července ráno v 8 hodin, 22 okruhů.

Chmela v závodě v Hostýnských vrších uběhl 94,6 kilometru a zdolal 4700 výškových metrů. Stříbrnou příčku obsadil Michal Rouchal (Popojedem), který uběhl 20 okruhů, na bronzové pozici skončil stejným výkonem Michal Petreň (CZSA).

Marek Chmela se na závod speciálně nepřipravoval.

,,Týden před startem na Rusavě jsem si zazávodil v kopcovitém terénu v 15kilometrovém závodě v Popově. Potom jsem v následujícím týdnu naběhal ještě zhruba 25 kilometrů,“ svěřil se vytrvalec z Prakšic v barvách kašavského Valachbajk teamu.

Na Rusavě startoval už popáté.

,,Letos jsem tady chtěl vyhrát svoji kategorii a v absolutním pořadí se umístit co nejlíp,“ přiznal.

K povedenému výsledku mu nahrálo i příznivé počasí.

,,Nebylo tak horko, jak v předchozích letech,“ prozradil Chmela.

V průběhu závodu průběžné časy v jednotlivých okruzích nesledoval. Běžel spíš na pocit.

,,Po dokončení 9 okruhu jsem se dozvěděl, že do té doby nejlepší dva běžci ukončili závod a já jsem se probojoval na první příčku. Proto jsem v této pasáži závodu začal přemýšlet o dobrém výsledku. Ale konec byl ještě daleko. A protože se v noci trochu ochladilo, tak se mi běželo dobře. Menší spánková krize na mě přišla až v 17 okruhu, ale naštěstí trvala jen krátce. Ovšem po dokončení tohoto okruhu jsem se od kamarádů dozvěděl, že druhý běžec v pořadí Michal Rouchal je těsně za mnou. Tak jsem zrychlil tempo. Nechtěl jsem přijít o vítězství,“ přiznal Marek Chmela.

Ten však na konci závodu zjistil, že Michal Rouchal uběhl o 2 okruhy méně.

,,Ani nevím, jestli mě kamarádi chtěli ,,vyhecovat“, nebo se špatně podívali do průběžných výsledků. Musím jim ovšem poděkovat, protože 22 okruhů bych neuběhl. Děkuji také manželce Ivaně, která mě po celý průběh závodu podporovala,“chválí svůj doprovod Chmela.

V cíli absolutní mužský vítěz doplnil tekutiny a potom si užil pobyt na stupních vítězů.

,,Při cestě domů jsme se zastavili na zmrzlinu. Doma jsem si pak dal oblíbenou rybu a potom jsem 2 hodiny prospal. Odpoledne jsem odpočíval na naší zahradě,“ užíval si i zbytek neděle letošní vítěz Nočního běhu na Rusavě Marek Chmela.

Zlatou příčku v závodě žen vybojovala výkonem 18 okruhů Lucia Friedlaenderová, druhá doběhla Anna Valachová (Nedostižný lenochod, 17 okruhů), třetí byla Johana Damková (Ostrava, 16 okruhů).

,,Na Noční běh na Rusavě se ráda a opakovaně vracím. Nejen proto, že mám tento závod blízko domova, ale v tomto závodě mi vyhovují opakující se okruhy. Proto je minimální pravděpodobnost, že na rusavské trase zabloudím, což se mi občas stává. Taky je to ideální závod pro mámy s malými dětmi, protože od nich večer před jejich spánkem odchází a ráno, než se děti vzbudí, tak jsou mámy zpátky doma“ vysvětluje svoji účast na Rusavě Lucia Friedlaenderová.

Na Rusavě se jí běželo dobře.

,,Pochopitelně s pokročilou noční dobou jsem samozřejmě tempo zpomalovala. Hlavu jsem měla nastavenou na 17 okruhů. Ty jsem ale dokončila v neděli ráno před 7. hodinou, tak by byla škoda ještě jeden nepokořit, i když hlava protestovala,“ prozradila slovenská vytrvalkyně ze Zlína.

Výraznější krize ji potkala v průběhu 13. okruhu.

,,Tento úsek jsem prakticky ,,prospala“. Naštěstí souboj s mikrospánkem netrval dlouho. Ve zbytku závodu už to bylo o štěstí, že moje tělo poslouchalo a mohla jsem se až do konce držet svého plánu,“ potěšil povedený výsledek na Rusavě Lucii Friedlaenderovou.

Pro prvenství v závodě pětičlenných až šestičlenných štafet si doběhli Vendula Mizerová, Táňa Hrbasová, Kateřina Jelínková, David Gajdošík, Barbora Kubíčková, Ondřej Gajdošík (Jsme tu omylem, 20 okruhů).

První místo v závodu tříčlenných až čtyřčlenných štafet vybojovali Martin Orlovský, Adam Říha, Miroslav Šrámek (TJ Drslavice, 28 okruhů).

Závod dvoučlenných štafet ovládli Stanislav Třasoň s Radkem Vaculíkem (Pat a Mat na tripu, 23 okruhů).

V rámci Nočního běhu na Rusavě se konal také 5kilometrový závod. V něm mezi muži zvítězil Jiří Flašar (Biatlon Halenkovice, 20:31). Mezi ženami doběhla na první pozici Markéta Fussová (Mattoni FreeRun Zlín, 27:32).

Jeden kopcovitý okruh v okolí rusavského SKI areálu měřil 4,3 kilometru a měl převýšení 230 metrů.

V sobotu na startu závodu ve 20 hodin bylo příjemné počasí, bylo skoro zataženo, teplota se pohybovala kolem 22 stupňů. V neděli ráno v 8 hodin, kdy závod skončil, bylo na Rusavě jasno a teplota se pohybovala kolem 23 stupňů.

Noční běh na Rusavě pořádal spolek Běhy Zlín. Další letošní Noční běh ve Zlínském kraji se uskuteční v pátek 27. září v Malenovicích.

TOP 10 MUŽŮ V NOČNÍM BĚHU NA RUSAVĚ 2024:

  1. Marek Chmela 94,6 kilometru
  2. Michal Rouchal 86 kilometrů
  3. Michal Petreň 86 kilometrů
  4. Jakub Huryta 86 kilometrů
  5. Filip Vojkovský 86 kilometrů
  6. Tomáš Baďura 86 kilometrů
  7. Jakub Plhoň 77,4 kilometru
  8. Martin Očadlík 77,4 kilometru
  9. Vojtěch Goláň 77,4 kilometru
  10. Martin Suchanek 73,1 kilometru

TOP 5 ŽEN V NOČNÍM BĚHU NA RUSAVĚ 2024:

  1. Lucia Friedlaenderová 77,4 kilometru
  2. Anna Valachová 73,1 kilometru
  3. Johana Damková 68,8 kilometru
  4. Martina Šimková 68,8 kilometru
  5. Anna Balážová 64,5 kilometru

Lubomír Hotař