Ve Zlíně se poběží 41. ročník Strojařské desítky. Start závodu je v ulici K Majáku

V sobotu 21. září se ve Zlíně koná 41. ročník Strojařské desítky. Start 10kilometrového silničního závodu, který má převýšení 153 metrů, je v ulici K Majáku u točny MHD č. 31 (poblíž Správy a údržby silnic), v 10 hodin. V 10 hodin odstartuje také 5 kilometrů dlouhý závod.

 ,,Hlavní závod se poběží na certifikované trati po zvlněné lesní asfaltové silnici od Majáku přes rozcestí U Boudy směrem na Salaš. Obrátka bude na konci cyklostezky u závory. Cíl bude opět na Majáku. Obrátka v pětikilometrovém závodu bude na rozcestí u Boudy,“ informuje jeden z pořadatelů Jiří Prokop.

Přihlásit se je možné online a to do středy 18. září. V tomto případě je startovné 300 Kč. Na místě v sobotu v den závodu je startovné 500 Kč. Mládež do středy 18. září zaplatí startovné 100 Kč, v sobotu 200 Kč.

Sobotní prezence bude probíhat poblíž místa startu na Březnické ulici v areálu stavební firmy ERGO VH mezi 8.30 a 9.40 hodinou. Parkování je možné v areálu Správy silnic. Odtud je to jenom 100 metrů k prezenci.    

,,V hlavním desetikilometrovém závodě jsme vyhlásili 4 kategorie mužů, 3 kategorie žen, dále pak kategorie pro juniory a juniorky. Na pětikilometrové trati se bude závodit ve 2 kategoriích mužů, 2 kategoriích žen a v kategorii juniorů a juniorek. Na zkrácených tratích si můžou zazávodit také děti,“ prozradil ještě Prokop.  

V loňském roce zlínskou Strojařskou desítku vyhrál Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running), který první příčku vybojoval v čase rovných 34 minut. V závodě žen zvítězila Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín, 41:23).

Zpestřením tohoto závodu bude spolupráce se studenty 2. ročníku oboru praktická sestra ze SŠPHZ a VOŠ Uherské Hradiště. Budoucí zdravotníci budou běžcům měřit tlak a pulz před a po zátěži. Naměřené hodnoty si zaznamenávají do tabulky. U každého běžce si zapíší rok narození, pohlaví, trať a čas, za který ji uběhl. Budou pak porovnávat vliv různých faktorů na měřené hodnoty. Děvčata a chlapci pak data zpracují ve spolupráci s žáky z průmyslovky a použijí výstup ve výuce a na soutěžích (středoškolská odborná činnost).

Běžci dostanou za odměnu lístek s naměřenými hodnotami. "Kromě toho, že si budeme hrát s daty, tak si holky a kluci procvičí měření tlaku ještě před tím, než se dostanou na praxi do nemocnice, do ostrého provozu. Takže každý ochotný běžec, co nám propůjčí svoji paži tak trošku přispěje ke zvýšení kvality naší péče," popsala důvody Šárka Slunéčková, učitelka SŠPHZ a VOŠ Uherské Hradiště. Šárka Slunéčková je také běžkyně z Bílovic a pravidelně ji můžete potkávat na startu běžeckých akcí Běhy Zlín i dalších akcích v regionu.

Lubomír Hotař, Markéta Fussová