Strojařskou desítku jednoznačně ovládl Andrej Višněvký. V závodě žen obhájila prvenství Eva Kučerová

Jednačtyřicátý ročník Strojařské desítky ve Zlíně vyhrál Andrej Višněvský ze Zlína (Fyzio Step). V obrátkovém silničním 10 kilometrů dlouhém závodě, s převýšením 153 metrů, na certifikované trase mezi zlínským Majákem, rozcestím U Boudy, Salaší a zpět, se blýskl časem 33:41.

Druhé místo vybojoval obhájce prvenství z loňského roku Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora runing), který byl pomalejší o 1 minutu a 45 sekund, třetí byl Jakub Vodárek z Otrokovic (vseproakci.cz, 35:46), čtvrté místo obsadil Jiří Červenka (SP Malenovice, 36:45), na páté pozici do cíle doběhl v čase 36:53 zlínský vytrvalec hájící barvy týmu SKI Turist Velké Karlovice Svatopluk Janečka.

 ,,Jak jsem očekával, tak se po startu na první místo probojoval Filip Vabroušek. V úvodních 3 kilometrech měl Filip přede mnou zhruba 30metrový náskok. Ten jsem už u obrátky v Salaši stáhnul. Druhá polovina trasy se běžela většinou do kopce a tento profil mi seděl. Proto jsem se posunul na první příčku a náskok na vítězné pozici jsem navyšoval až do cíle,“ upozornil na rozhodující momenty Andrej Višněvský.

Toho navíc překvapil výsledný čas.

 ,,Že Strojařskou desítku zaběhnu pod 34 minut, jsem opravdu nečekal,“ divil se Višněvský.

V závodě žen zvítězila Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín), která dosáhla času 43:18. Stříbrnou příčku vybojovala Jana Žaludková (SP Malenovice, 44:51), bronz brala za čas 46:21 Hana Laciková (Démonky staříčských štol), čtvrté místo obsadila v čase 48:46 Markéta Laciková ze stejného týmu, pátá skončila Marcela Sklenářová (Mattoni Freerun Zlín, 49:17).

 Pro Evu Kučerovou to byl po 4 měsících první závod.

 ,,Kvůli svalovému zranění jsem nemohla 12 týdnů vůbec trénovat. Ovšem protože mám v neděli 29. září běžet maraton v Berlíně, tak jsem se do Strojařské desítky přihlásila, abych se trochu naladila na závodní atmosféru,“ vysvětluje vytrvalkyně z Lukova.

 ,,Vzhledem k náročnému profilu trasy, na které se prvních 5 kilometrů běží téměř pořád z kopce, to svádí k rychlému tempu. Proto jsem si hlídala, abych nepřepálila začátek,“ přiznala Kučerová, která ve Strojařské desítce obhájila prvenství z loňského roku.

 V sebězích jí však chyběla rychlost.

,,Naopak do kopců se mi běželo překvapivě velmi dobře,“ prozradila v cíli 40letá Eva Kučerová.

Ta měla o motivaci postaráno, protože na závod ji přijeli povzbudit manžel Honza a syn Honzík.    

V rámci Strojařské desítky se konal také 5kilometrový závod. V něm mezi muži první příčku vybojoval Max Matyáštík (Titan Trilife Zlín, 17:37). Závod žen ovládla Magdaléna Wojatschke (Beskydský Dogmaraton Team, 22:09).

,,V letošní Strojařské desítce zařazené do seriálu Běhy Zlín 2024 si v hlavním 10kilometrovém závodě zazávodilo 83 vytrvalců. Na pětikilometrové trase poměřilo síly dalších 16 běžců. Svoje závody měly na krátkých tratích i děti,“ prozradil jeden z pořadatelů závodu Jiří Prokop.

,,Běželo se v nádherném počasí, bylo jasno, teplota se pohybovala kolem 18 °C. Na trati nefoukal vítr. Proto nejlepší vytrvalci zaběhli velmi dobré časy,“ dodal ještě Prokop.

Dalším letošním závodem ze seriálu Běhy Zlín bude Kašavský kros. Ten se v Kašavě koná v sobotu 12. října. Online přihlásit se do něho je možné na www.behyzlin.cz. Na webu spolku Běhy Zlín jsou také vešker informace k tomuto závodu.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII V HLAVNÍM 10 KILOMETRŮ DLOUHÉM ZÁVODĚ VE STROJAŘSKÉ DESÍTCE 2024:

  • Muži do 39 let: Andrej Višněvský (Fyzio Step) 33:41
  • Muži do 49 let: Jiří Světinský (AK Hluk) 37:02
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 36:53
  • Muži nad 60 let: Dušan Cencinger (SP Malenovice) 44:19
  • Junioři: Štěpán Veselý (OB Vizovice) 42:11
  • Ženy do 39 let: Markéta Laciková (Démonky staříčských štol) 48:46
  • Ženy do 49 let: Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín) 43:18
  • Ženy nad 50 let: Hana Laciková (Démonky staříčských štol)) 46:21
  • Juniorky: Tereza Žaludková (SP Malenovice) 50:34

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V 5 KILOMETRŮ DLOUHÉM ZÁVODĚ VE STROJAŘSKÉ DESÍTCE 2024:

  • Muži: Gabriel Bílý 21:18
  • Junioři: Max Matyáštík (Titan Trilife Zlín) 17:37
  • Ženy: Magdaléna Wojatschke (Beskydský Dogmaraton Team) 22:09
  • Juniorky: Lucie Žaroská (Mattoni FreeRun Zlín) 24:56

Lubomír Hotař