Eva Kučerová si zazávodila v Berlínském maratonu. V Německu ji nadchla fantastická atmosféra

Berlínský maraton letos oslavil 50. ročník. V hlavním městě Německa si zazávodila také Eva Kučerová z Lukova.

,,Maraton v Berlíně byl mým čtvrtým maratonem v kariéře a prvním ze série World Marathon Majors. Je to série 6 velkých a nejprestižnějších světových maratonů v Tokiu, Bostonu, Londýně, Berlíně, Chicagu a New Yorku. Za jeho dokončení získá vytrvalec unikátní medaili Six Star,“ vysvětluje reprezentantka týmu Mattoni FreeRun Zlín Eva Kučerová.

Na tyto maratony je ale těžší se kvalifikovat, než je uběhnout.

 ,,Nejčastější způsob, jak se do nich kvalifikovat, je mít štěstí při losování nebo zaběhnout dobrý čas v některých z předchozích maratonů. Já jsem si účast v Berlíně zajistila díky kvalitnímu času v loňském maratonu v Košicích,“ prozradila Kučerová.

Letošní Berlínský maraton byl nejpočetněji obsazeným maratonem na světě.

 ,,Atmosféra tak obrovského závodu se nedá popsat, to se musí zažít. Podél celé 42kilometrové trasy byli diváci, kteří všechny běžce neustále povzbuzovali. Finiš pod Braniborskou bránou byl naprosto nezapomenutelným zážitkem,“ užívala si závod vytrvalkyně z Lukova.

Podmínky pro závod byly ideální. Svítilo slunce a bylo kolem 10°C. Trasa byla neskutečně rychlá.

 ,,Trochu mě ovšem mrzí, že jsem kvůli dlouhé pauze zaviněné svalovým zraněním nemohla v létě 3 měsíce trénovat. Proto jsem v Německu nezaběhla kvalitní čas. S výsledkem jsem ale spokojená,“ tvrdí 40letá Eva Kučerová, která v Německu zaběhla čas 3:18:30.

 Letošního Berlínského maratonu se podle pořadatelů zúčastnilo rekordních 58 212 běžců a běžkyň ze 161 zemí.

Lukovská vytrvalkyně v něm obsadila 8814. místo, mezi ženami skončila na 1142. příčce.

Eva Kučerová si po závodě pobyt v Německu ještě prodloužila.

 ,,Po maratonu jsme s manželem a synem Honzíkem odpočívali v berlínském akvaparku Tropical Islands,“ svěřila se ještě běžkyně z Lukova.

Ta v současném období už spřádá plány před startem v dalším velkém maratonu. Na Velikonoční pondělí 21. dubna 2025 poběží Bostonský maraton. Do něho už splnila kvalifikační limit a pořadatelé její účast potvrdili.                               

Lubomír Hotař