Zacvičte si online s Ironmankou Helenou Kotopulu

Rozhovor / Se zajímavým nápadem, jak si zpříjemnit a také vyplnit a hlavně překonat nepříjemné období karantény přišla zlínská triatlonistka Helena Kotopulu. Jedna z nejlepších českých Ironmanek, účastnice havajského Ironmana v roce 2017, cvičí online zdarma pro všechny sportovce i nesportovce. Cvičení je zdravotní i posilovací. Většinou se jedná o vícekloubové cviky.

Napadlo mě to na začátku karantény. Přemýšlela jsem, jak lidem pomoct. Zpočátku jsem však bojovala se studem a obavou, jestli se cvičení bude líbit. Naštěstí se setkávám s kladnými ohlasy, což mi dělá velkou radost.

Na mém facebooku. Cvičení probíhá každý den online od 17.30 do 18.30 hodin. Je vhodné pro všechny generace od malých dětí až po zdatné seniory a seniorky. Píší mi lidé, že cvičí i s malými dětmi. Pravidelně si zacvičí i moje 70letá maminka. Vždy dávám na výběr z dvou až tří variant podle obtížnosti. Stačí mít jenom zájem udělat něco pro svoje zdraví a kondici. 

Je rozdělené na dvě části. Začíná desetiminutovým rozehřátím těla, pak se 40 minut posiluje. Každý cvik vždy nejprve ukážu a upozorním na časté chyby. Samozřejmě dbám na jeho správné provedení. Cvičení je volené tak, aby se dalo absolvovat s tím, co k němu máme doma k dispozici. A aby bylo funkční vícekloubové, kde je nutné zapojit a sladit celé tělo. Začíná od velkých svalových skupin až po ty nejmenší. Pokračuje uvolněním a končí strečinkem. 

Pet láhve s vodou jako činky. Balónek malý, nebo plyšák, žíněnka, malá stolička, nebo kyblík a velká židle s madlem. 

S lidmi posiluji každý den. Těm bych ale doporučila posilovat obden. Cvičení zůstává nahrané na mém facebooku. Proto ti, kteří ho nestihnou online, tak si ho můžou kdykoliv pustit. S lidmi se střídavě věnuji dva dny posilování a jeden den zdravotnímu cvičení. A protože karanténa bude pravděpodobně trvat ještě dlouho, tak je nutné udržovat si kondici. Ta je důležitá pro celé tělo, ale i pro hlavu. Stačí se alespoň trochu protáhnout. Svaly totiž mají tendenci ochabovat.

Volila bych procházky prokládané během. Aktivnější sportovci by měli běhat častěji. Já dva dny běhám a jeden den posiluji. Udržuji se v provozním režimu, kdyby náhodou začala závodní sezona. Svižnější procházka lesem je dobrá volba na udržení hlavně duševní pohody. Procházku se svými dvěma dětmi absolvuji každý den.  Když se u toho posbírá i pár pet lahví a odpadků, které se v lese povalují, mám z ní dobrý pocit. 

Samozřejmě pevné zdraví a psychickou pohodu. A děti aby zvládaly domácí samostudium a dospělí běžné denní starosti. A všichni v klidu překonali omezené možnosti zábavy bez známých a kamarádů. K tomu všemu je sport velkým pomocníkem.