Ohlédnutí za sezónou 2019

Do prvního závodu nového ročníku zlínského běžeckého seriálu zbývá už jen pár dní. V mezičase se tak ještě můžete ohlédnout za rokem 2019 a přečíst si souhrn 36. ročníku.

V kalendáři závodů přibyl Kašavský kros uspořádaný Valachbaj teamem, čímž celkový počet závodů v seriálu stoupl na 15. Na nich startovalo celkem 2463 účastníků. Uvítali jsme nárust počtu žen, kterých přišlo celkem 671. Do průběžného pořadí bodovalo celkem 1167 běžců, z nichž bylo 383 žen. 

Typ závodů byl často výrazně odlišný – od nejkratší trati 3,3 km na Štěpánském běhu až po 3 půlmaratony a o něco kratší Kašavský kros. Běhali jsme po asfaltu, lesních pěšinách, loukách, areálem bývalého Svitu až po tartanové dráze při Běhu Olympijského dne. Společně jsme tak při závodech naběhali na 23 918 kilometrů.

Stoupající zájem o závody se projevil ve významném zvýšení průměrného počtu závodníků ze 134 v roce 2018 na 164 v roce 2019. Největší zásluhu na tom měl charitativní Mikulášský běh, kde si vás na tratích 5 a 10 km přišlo zaběhat celkem 345. Díky Vám a sponzorům se podařilo získat částku 200 000 Kč, která byla před startem předána Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek z Brna.

Ve většině kategoriích bylo o konečném vítězi rozhodnuto už v průběhu sezóny. Napínavé to ale bylo v kategorii ženy 19-39 let, kdy se na první místo prosadila Martina Latináková (ZVONEK SPORT Valašské Klobouky) až po posledním závodě poslední den roku 2019. V kategorii muži 40-49 let se také Svatopluk Janečka (TJ SKI – Turist Velké Karlovice) dostal do čela po předposledním závodě a v mužích 19-39 let Milan Zvonek (ZVONEK SPORT Valašské Klobouky) po 13. závodě.

MB – Svatopluk Janečka (TJ SKI – Turist Velké Karlovice)
MC – Bronislav Matouch (JISVA Zlín)
MD – Miroslav Švihel (BS Slopné)

Minimálně 10 závodů, které se započítávaly do průběžného a konečného pořadí, se zúčastnilo celkem 40 závodníků. Všech patnáct závodů odběhli jen Martin Hečko a Petr Bečica (oba Valachbajk team) a Dalibor Jedlička (SSK Vítkovice).

V soutěži týmů v 1. závodě – Běhu Jižními svahy zvítězil Titan Trilife Zlín, který dokázal z 15. závodů seriálu vyhrát celkem 5x. Od 2. závodu ale zužitkoval svou převahu, vyrovnané výsledky a celkem 5 vyhraných závodů Valachbajk team a převzal vedení. To také udržel až do konce a zvítězil s výrazným náskokem 2678 bodů před 2. Sykora running, který byl nejlepší ve dvou závodech seriálu. Obhájci putovního poháru pro nejlepší tým - Zvonek sport Valašské Klobouky s jedním vítězstvím v sezóně tentokrát obsadili konečné 3. místo. Po jednom vítězství si připsaly týmy Běžecký klub Lysá p. Makytou a KES BUK Team.

Pohár pro absolutní vítězku se po 6. závodě v červnu dařilo držet obhájkyni Lucie Friedlaenderové (Sykora running). Lucia ale z časových důvodů 2. polovinu sezóny vynechala a na prvním místě se po dalších závodech střídaly její týmová kolegyně Vendula Skoupá a Mária Sýkorová. Od 12. závodu už na prvním místě zůstala po započítání 10 nejlepších výsledků Mária Sýkorová.

V soutěži o nejlepšího muže byl po prvních závodech v čele Milan Zvonek. Toho od 6. až do 10. závodu vystřídal Martin Hečko (Valachbaj team). Po 11. a 12. závodě se na první místo prosadil ještě Jan Kábela (SP Malenovice), ale od 13. závodu si titul nejlepšího muže vyběhal a už nepustil Milan Zvonek (ZVONEK SPORT Valašské Klobouky).

Jak jste se už mohli na FB dočíst, uvažujeme, že vyhlášení seriálu Běhy Zlín za rok 2019 místo tradičního způsobu po vyhlášení Josefského běhu uděláme nově formou běžeckého společenského večera 13. nebo 14. března. Tato novinka je stále v řešení a o výsledku Vás budeme co nejdříve informovat.