Silvestrovský běh ve Zlíně vyhrál popáté v řadě Tomáš Navrátil. Mezi ženami dominovala Tereza Svobodová

Zlín – Tomáš Navrátil (AK Kroměříž / ONěmec. cz) opanoval 9. ročník Titan Trilife Silvestrovského běhu ve Zlíně. V tomto závodu v krajském městě triumfoval už popáté v řadě. Navrátil dosáhl na trati vedené po cyklostezce z Vršavy do Kostelce a zpět, času 31:59.

Stříbrný Milan Zvonek za ním v cíli zaostal o 2 minuty a 45 sekund. Bronzovou pozici obsadil Filip Vabroušek (Sykora running, 35:20).

"Na Silvestrovský běh do Zlína jezdím od roku 2015, kdy jsem začal běhat. Je to pro mě silvestrovská klasika. Navíc ho pořád vyhrávám,“ znovu si užíval pobyt na Vršavě Tomáš Navrátil.

Kroměřížský vytrvalec začal závod ve svižném tempu. "Dlouho jsem byl na čele s Radimem Grebikem. Sice jsem věděl, že Radim běží pětikilometrový závod. Ale i tak jsem chtěl být po 5 kilometrech první. Grebik ale držel tempo 3:06 až 3:08 na kilometr a pět kilometrů zvládl líp než já. Potom jsem už pokračoval na prvním místě sám a snažil jsem se zaběhnout rychlý čas. V cíli se mi pak podařilo pokořit hranici dvaatřiceti minut,“ byl se svým výkonem v krajském městě velmi spokojený Navrátil.

V první desítce výsledkové listiny se ještě zviditelnili další známí vytrvalci. Jiří Klement z Lubné (Titan Trilife Zlín, 35:40) skončil čtvrtý, Svatopluk Janečka (SKI Turist Velké Karlovice, 35:43) pátý, domácí Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, 35:59) šestý, Zdeněk Lasák z Uherského Brodu (36:15) sedmý, Jan Kábela (SP Malenovice, 36:46) osmý, Bronislav Matouch (Jisva Zlín, 37:01) devátý a Filip Tomanec z Lutoniny (37:17) desátý.

Na loučení se sportovním rokem 2019 bude ráda vzpomínat Tereza Svobodová (Titan Trilife Zlín), jež závod žen vyhrála díky času 38:23. Druhé místo vybojovala se ztrátou 2 minut a 33 sekund její klubová kolegyně Helena Kotopulu, bronz putuje do Vizovic zásluhou Márie Sýkorové (Sykora running, 41:44). Martina Latinková ze Sehradic (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 43:05) skončila čtvrtá a Michaela Topic (Vivatravel.cz) brala za čas 43:54 pátou pozici.

"Podobně jako při nedávném Štěpánském běhu v Přílukách, tak se mi i na Silvestra v okolí Vršavy dařilo držet svoje tempo. Už jsem nebyla přejezená z vánoc. Naopak jsem byla výborně naladěná a pocitově se mi běželo skvěle. Dopředu mě navíc hnala skutečnost, že závod pořádal můj klub a že se můžu předvést na domácí půdě. Velkou motivací pro mě byla velká podpora na trati i mimo trať a také šampaňské za první místo v cíli,“ pochvalovala si Tereza Svobodová.

Ve Zlíně uspořádali také pětikilometrový závod. V tom mužském zvítězil v čase 15:28 Radim Grebik z pořádajícího zlínského Titan Trilife Teamu. Mezi ženami vybojovala zlatou pozici domácí Dita Ryšková (20:57)

9. ročníku Titan Trilife Silvestrovského běhu ve Zlíně zařazeného do seriálu Běhy Zlín, se v hlavním desetikilometrovém závodu zúčastnilo 105 mužů a 26 žen. Na 5kilometrové trati se představilo 37 mužů a 30 žen. Celkem si tak poslední den v roce 2019 v krajském městě zazávodilo 198 běžců a běžkyň.

Prvním závodem seriálu Běhy Zlín 2020 bude Běh Jižními Svahy, který se koná 15. února.

Lubomír Hotař

Zlínsko / Foto: Milan Mikšík