Kovářskou pětku v Baťovském areálu vyhráli Tomáš Navrátil a Jana Žaludková

Zlín – Skvělá konkurence se sešla v 6. ročníku městského běhu Kovářská pětka ve Zlíně.

Závod mužů vyhrál jednatřicetiletý člen týmu AK Kroměříž / ONěmec.cz Tomáš Navrátil. Ten dosáhl na 5kilometrové trati rozložené do tří okruhů v bývalém Baťovském areálu, času rovných šestnáct minut. Stříbrnou příčku obsadil s pětadvacetisekundovou ztrátou domácí Jan Kolárik (Edhouse.cz), pro třetí místo si doběhl Filip Vabroušek (Sykora running, 17:02). Čtvrtou pozici vybojoval Jiří Červenka (SK Jaroslavice, 17:21), pátý v cíli byl Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 17:22).

"V Kovářské pětce jsem ještě nikdy nestartoval. V sobotu jsem však tento rychlý závod zvolil místo samostatného tréninku doma v Kroměříži,“ přiznal Tomáš Navrátil, který od začátku udával tempo.

"Necelý první okruh se mně ještě drželi Jan Kolárik a Filip Vabroušek. Po 1500 metrech už jsem ale zůstal na čele sám a za vodičem na kole jsem si doběhl pro vítězství,“ užíval si pobyt ve Zlíně Navrátil.

Toho však trochu mrzelo, že pořadatelům v sobotu nepřálo počasí, když bylo chladno a deštivo "Přesto se na start postavilo hodně běžců a v Baťovském areálu panovala dobrá atmosféra,“ líbilo se reprezentantovi AK Kroměříž Tomášovi Navrátilovi.

Závod žen ovládla 44letá Jana Žaludková ze Zlína (20:50). Druhá v pořadí Mária Sýkorová na ni měla v cíli manko šest sekund. Zisk bronzové pozice potěšil Dagmar Vrajíkovou z Otrokovic (21:00), Jitka Jeřábková (Mattoni Freerun Zlín, 21:10) skončila čtvrtá a Petra Jenyšová (Kesbuk, 21:31) obsadila páté místo.

"Pořád mě bolí noha. Proto jsem dlouho nezávodila. Bydlím ale pět minut od Baťovského areálu, tak jsem si zašla krásný a dobře organizovaný závod vyzkoušet. Sice jsem věděla, že moje rychlost nebude ideální, ale od úvodního kilometru se mi dařilo hlídat odstup od ostatních soupeřek,“ potěšil zisk zlaté příčky a zároveň obhajoba loňského prvenství Janu Žaludkovou.

Letošní Kovářské pětky, kterou tradičně pořádala Kovárna Viva se zúčastnilo 167 běžců a běžkyň. Zazávodily si také 3 štafety. Na juniorské 1900 metrů dlouhé trati se představilo 26 atletů. Ve Zlíně na tratích 180 metrů a 360 metrů poměřilo síly také 36 dětí.

"Těší mě, že se zájem o Kovářskou pětku každý rok zvyšuje,“ pochvaloval si jeden z organizátorů závodu Zbyněk Rozsypal.

Závod byl součástí seriálu Běhy Zlín. Dalším podnikem bude 7. prosince Mikulášský běh v Loukách.

Lubomír Hotař

Zlínsko / Foto: Milan Mikšík