Lukáš Kučera relaxoval u televize. Pavla Štoudková vítězství ve Zlíně oslavila dobrým obědem

Zlín – Atlet klubu Eleven Run Team Lukáš Kučera zvítězil v 72. ročníku Běhu přes Valašské kotáry – Běhu Zlínem. V 8,4 kilometru dlouhém městském závodu, rozloženém do šesti okruhů, dosáhl času 27:34. Stříbrnou příčku vybojoval s třináctisekundovou ztrátou René Sasyn z Dukly Praha, třetí místo bral za čas 28:33 další reprezentant týmu Eleven Run Martin Kučera.

,Přestože mi místní trať se spoustou zatáček nevyhovuje, tak do Zlína jezdím často. Líbí se mi totiž atmosféra okolo Běhu přes Valašské kotáry,“ přiznal osmatřicetiletý Lukáš Kučera, který po startu zvolil vyčkávací taktiku.

"Zpočátku udávali tempo René Sasyn a Martin Kučera. Brácha ale brzy kvůli problémům slýtkovým svalem musel zvolnit a tak jsem po prvním kilometru o první pozici bojoval už jenom se Sasynem. Na zlatou příčku jsem se definitivně posunul vnáběhu do pátého kola, kdy se mi podařilo definitivně odpoutat se od svého největšího soupeře,“ upozornil na klíčový moment vytrvalec z Brna.

Toho závod hodně bolel. "Na konci sezony už jsem trochu unavený. Největší krizi jsem měl vpolovině pátého kola. Ta naštěstí po 400 metrech pominula,“ nezapíral vcíli Lukáš Kučera, který byl nakonec se svým vystoupením vkrajském městě spokojený.

"Letos to však byl ve Zlíně hodně náročný závod. Proto až přijedu domů, tak budu relaxovat u televize,“ měl těsně po doběhu do cíle jasno, jak stráví zbytek neděle Lukáš Kučera.

Do první desítky výsledkové listiny se vešli čtyři běžci ze Zlínského kraje. Jan Kábela (SP Malenovice, 30:45) skončil šestý, Jiří Daněk zUherského Hradiště (30:51) sedmý, Jiří Červenka (SK Jaroslavice, 30:55) osmý a Jan Maděrič (Uherské Hradiště, 31:36) obsadil desátou pozici.

Závod žen ovládla teprve šestnáctiletá Pavla Štoudková zAK Olymp Brno, jež na 2,8 kilometrové trati dosáhla času 10:10. Druhá byla spatnáctisekundovým mankem Kateřina Hálová zpořádajícího AK Zlín, bronzovou příčku vybojovala Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín, 10:51). Monika Železníková zBabic (Biathlon Halenkovice, 11:47) doběhla čtvrtá a Jitka Bařinková ze Zlína brala za čas 12:07 páté místo.

"Byl to můj druhý start ve Zlíně. Loni jsem tady ještě v barvách ASK Blansko skončila na stříbrné pozici. A protože se mi tady líbí, tak jsem se rozhodla znovu postavit se na start říjnového zlínského městského běhu,“ vysvětlovala svoji účast vkrajském městě Pavla Štoudková.

Té se vyplatilo do Zlína přijet. "Mým cílem bylo porazit Kateřinu Hálovou. To se mi také podařilo,“ pochvalovala si mladá atletka Olympu Brno.

Svěřenkyně trenéra Jiřího Sequenta na začátku závodu zvolila volnější tempo. "V polovině druhého kola jsem ale zrychlila a tím jsem si vypracovala zhruba dvacetimetrový náskok na Hálovou. Ten se mi pak podařilo udržet až do cíle,“ radovala Štoudková, která triumf ve Zlíně také schutí oslavila. "Dám si dobrý oběd a po něm dobrý zákusek,“ nezapírala ještě před vyhlašováním výsledků letošní ženská vítězka Valašských kotárů Pavla Štoudková.