Milan Zvonek rozhodl Kašavský kros v průběhu šestého kilometru. Před startem závodu se zpívala česká hymna, zazněly kostelní zvony a uctila se památka Karla Gotta

Kašava – Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouk) vyhrál 4. ročník Kašavského krosu. V závodu dlouhém 16 kilometrů s celkovým převýšením 700 metrů, zaběhl čas 1:14:23. Stříbrnou příčku obsadil s pětadevadesátisekundovou ztrátou Ondřej Minařík z Držkové (Valachbajk Team), třetí místo vybojoval Svatopluk Janečka (Ski-Turist Velké Karlovice, 1:16:55). Jan Kábela (SP Malenovice, 1:20:21) bral čtvrté místo a veterán Vlastimil Bukovjan skončil v čase 1:22:51 pátý.

Před startem hlavního závodu se zpívala česká hymna, poté zazněly zvony z místního kostela a také se minutou ticha uctila památka Karla Gotta.

"Brzy po startu jsem se probojoval společně s Ondrou Minaříkem a Svaťou Janečkou do čela. Moji největší soupeři nasadili ostré tempo a já jsem se jich snažil udržet. Rozhodující moment nastal v průběhu šestého kilometru, kdy jsem zrychlil a posunul se na první příčku,“ upozornil Milan Zvonek.
Tomu se závod v Kašavě i skvělá atmosféra okolo něho líbila. ,,Byl jsem překvapený, jaké mají v okolí Kašavy kopce. V tomto prostředí pořadatelé připravili pestrou a zajímavou trať,“ prozradil ještě valašskokloboucký vytrvalec Zvonek.     

Trať krosového podniku v Hostýnských vrších vedla z Kašavy směrem pod vrchol Vančice, Sobolici, Vinohrádek, Vrzavé skály a kopec Fišerku. Start i cíl byl před kašavským Obecním domem.

16kilometrový podnik žen ovládla rodačka z Mikulova žijící v Brně Šárka Vodičková (Mártyho Afro Cirkus, 1:36:40), před Dagmar Vrajíkovou z Otrokovic, jež byla v cíli o čtyřicet sekund pomalejší. Bronzová doběhla Vendula Skoupá ze Slavičína (Sykora running, 1:39:17). Obhájkyně loňského prvenství v Kašavě Veronika Brázdová z Kroměříže (Valachbajk Team, 1:44:06) byla čtvrtá a Martina Doleželová (Bike Team Sazovice, 1:52:39) obsadila pátou pozici.

"V Kašavě jsem v minulosti pracovala a mám tam spoustu známých a přátel. Okolí obce ale pořádně neznám a tak mě lákalo vyzkoušet si místní závod,“ vysvětlovala svoji účast nejlepší žena ze Zlínského kraje ve výsledkové listině Dagmar Vrajíková.

 Ta na začátku října startovala v Košickém maratonu. ,,V Kašavě jsem ještě měla unavené nohy. Proto bylo mým hlavním záměrem na hodně těžké trati se spoustou náročných kopců a prudkých seběhů, ale také s nádhernými výhledy, hlavně ve zdraví doběhnout do cíle,“ přiznala krosařka z Otrokovic, která do třetího kilometru mezi ženami běžela na vedoucí pozici.

"V tomto úseku mě ale předběhla Šárka Vodičková. Druhé místo, přestože mě každý kopec bolel, jsem však měla pod kontrolou,“ byla se svým výkonem i výsledkem spokojená Dagmar Vrajíková.

V Kašavě uspořádali také 7kilometrový závod. V něm v mužích zvítězil Dalibor Jedlička (SSK Vítkovice, 33:33). Mezi ženami vybojovala díky času 40:22 zlatou příčku Petra Kocourková ze Zděchova.

V rámci 4. ročníku Kašavského krosu se hodnotila i kategorie VLKADRŽ – závod o nejlepší běžce s trvalým pobytem ve Vlčkové, Kašavě a Držkové.

V tomto měření sil šestnáctikilometrový podnik ovládli Ondřej Minařík (Držková) a Milana Michalíková z Kašavy. Na sedmikilometrové trati byli nejlepší Petr Pospíšil (Kašava) a Kateřina Maděrová (Ulička Team Kašava).

V Kašavě se konaly také oblíbené dětské běhy. V nich všechny děti dostaly nějakou cenu. 

Medailisté mezi dospělými dostali medaile, věcné ceny a dřevěné medaile. Absolutní mužský vítěz Milan Zvonek a nejlepší žena Šárka Vodičková si navíc ještě odvezli dřevěné plakety.

Letošního Kašavského krosu se ve všech kategoriích včetně dětí zúčastnilo v ideálním slunečném počasí 180 běžců a běžkyň.

Vojtěch Folta, Johana Šarmanová, David Holub, Barbora Šarmanová, Libor Železník, Eliška Krčmová, Nikol Zvonková, Martin Petřík, Monika Železníková, František Ponížil, Tomáš Holub.  

Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 1:13:10.
Lada Vaněčková (SK Zlín - Štípa) 1:42:36.

Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 1:12:55.
Vendula Skoupá (Slavičín) 1:43:20.

Petr Šťastný (Mártyho Afro Cirkus) 1:13:14.
Veronika Brázdová (Sýkora Running) 1:39:03.

Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 1:14:23.
Šárka Vodičková (Mártyho Afro Cirkus) 1:36:40.