Kašavský kros – 10. závod

V sobotu 12. října uspořádal Valachbajk team v Kašavě 4.ročník běžeckého závodu Kašavský kros. Letos byl tento závod poprvé součástí seriálu Běhy Zlín. Opět bylo objednáno téměř letní počasí. Pro hlavní závod byla připravena 16 km trať se 700 m převýšením a pro ty, co si na ni netroufli, její zkrácená verze na 7,5 km se 300 m převýšením. V dopoledních hodinách se konaly závody dětí, kterých bylo celkově přes 50, na tratích od 100 m do 1,3 km. Hlavní závod startoval těsně po poledni. Předcházela mu totiž zazpívaná česká státní hymna a poté minuta ticha, v rámci státního smutku za mistra Karla Gotta. Kratší trasa startovala o půl hodiny později. Dlouhou trasu doběhlo 66 a krátkou 61 běžců.

Na dlouhé trase hned na první kopec všem poodběhla trojice Ondra Minařík, Svaťa Janečka a Milan Zvonek a stejně to vypadalo i po druhém kopci. Ve třetím kopci si vypracoval náskok Zvonek pronásledován Janečkou (Ski – Turist Velké Karlovice) a třetím Minaříkem z pořádajícího Valachbajk teamu. Ještě před nejvyšším stoupáním na Vrzavé skály se na druhé místo posunul Minařík a toto pořadí vydrželo až do cíle, kde se z vítězství v čase 1h 14m 23s mohl radovat Milan Zvonek (Zvonek sport Valašské Klobouky). S větším odstupem na 4. místě doběhl Jan Kábela (SP Malenovicce) a na 5. místě Vlastimil Bukovjan (KESBUK Team). Vítězkou mezi ženami se stala Šárka Vodičková (Mártyho Afro Cirkus) v čase 1h 36m 40s. Na druhém místě doběhla Dagmar Vrajíková (-) před třetí Vendulou Skoupou (Sykora running). Čtvrtá v cíli byla Veronika Brázdová (Valachbajk team) a pátá Martina Doleželová (Bike team Sazovice).

Na krátké trase zpočátku vedl Petr Bečica. Do druhého kopce nastoupil Dalibor Jedlička následovaný Petrem Pospíšilem a toho pořadí zůstalo až do cíle. Dalibor Jedlička (SSK Vítkovice) zvítězil časem 33m 33s, druhý Petr Pospíšil (-) 33m 46s, třetí Petr Bečica (Valachbajk team) 34m 06s. První žena kratší trasy Petra Kocourková (Zděchov) doběhla v čase 40m 22s. Druhá doběhla Denisa Tučníková (-) a třetí Mirka Zichová (Slawex runners).

V cíli na každého čekalo bohaté občerstvení a po vyhlášení výsledků všech kategorií ještě bohatá tombola. Největší odměnou pro pořadatele byli nadšení závodníci, kteří se nebáli do kašavských kopců přijet a zaběhat si v krásné přírodě Valašska (Martin Hečko).

Foto: Lidka Polišenská https://polida.rajce.idnes.cz/

Dalším závodem seriálu je už tuto neděli 20. října Běh přes valašské kotáry, který se i když tomu název nenapovídá, běží v centru Zlína. Možnost předem se přihlásit je do 17.10. – viz. kompletní informace v propozicích.