Ve Slopenské desítce Jonáš Hubáček málem zabloudil. Martině Latinákové udělaly radost děti Michal a Lenka

Slopné – Kvalitní konkurence se sešla v 15. ročníku Slopenské desítky. Vítězství na Valašsku v závodu dlouhém 10 kilometrů, zařazeném do Českého poháru v běhu do vrchu, vybojoval reprezentant Řetechova Jonáš Hubáček, který na kopcovité trati dosáhl času 37:23. Druhé místo obsadil s šestapadesátisekundovým mankem Pavel Dvořák (AC Prostějov), třetí byl František Vágenknecht z Nové Paky (39:39).

"Závod ve Slopném jsem naposledy běžel před šesti lety ještě jako junior. Představu o trati jsem ale měl. Naposledy jsem na ní zaběhl čas kolem 40 minut. A protože dost trénuji, tak jsem věřil, že letos budu rychlejší," šel do Slopenské desítky optimisticky naladěný Jonáš Hubáček.
 
Ten se brzy už v průběhu prvního kilometru probojoval do čela. "Poté jsem na první příčce pořád navyšoval náskok. V jednom úseku jsem však málem zabloudil. Zachránil mně ale Pavel Dvořák," děkoval svému největšímu soupeři Hubáček, kterému se závod po kotárech v okolí Slopného líbil.

"Profil trati nahoru dolů mě bavil. Jenom závěrečný seběh jsem si moc neužíval. Trochu mně píchalo v boku a nepříjemné bylo také velké dusno," přiznal v cíli krosař z Řetechova Jonáš Hubáček.

Také v dalším pořadí se ve výsledkové listině objevila zajímavá jména. Martin Čmelík z Leskovce doběhl do cíle díky času 40:12 čtvrtý, Svatopluk Janečka (Velké Karlovice, 40:50) obsadil pátou příčku, Slovák Michal Staník (BK Lysá pod Makytou, 41:33) skončil šestý, Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 41:37) sedmý a Andrej Višněvský (41:53) si do Zlína odvezl zisk osmé pozice.
 
Ve Slopném si zazávodili také ženy. Zlatou příčku mezi nimi brala Martina Latináková ze Sehradic (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 51:48), před otrokovickou Dagmar Vrajíkovou (53:19), bronz vybojovala Vendula Skoupá ze Slavičína (Sykora running, 53:35). Čtvrtá skončila Renata Michálková ze Slovanu Luhačovice (54:33), pátá doběhla zlínská Jitka Bařinková (54:41).
 
"Závod se letos konal o tři týdny dřív, než v loňském roce. To bylo také poznat na klimatických podmínkách. Nicméně přestože jsem Slopenskou desítku běžela poprvé, tak jsem si ji užila. Trať jsem totiž dobře znala, protože v okolí Slopného často trénuji. Od začátku jsem nasadila svoje tempo a to jsem držela až do konce," uvedla v cíli spokojená Martina Latináková.
 
Té navíc ve Slopném udělaly radost její děti. "Michal i Lenka skončily v závodech ve svých kategoriích na čtvrtých místech," potěšilo ještě Latinákovou.

Lubomír Hotař