Proběhl 15. ročník Slopenské desítky

Na tradiční termín koncem prázdnin se vrátil 15. ročník Slopenské desítky, která byla po prázdninové pauze 7. závodem našeho zlínského běžeckého seriálu. Závod pořádaný Miroslavem Švihelem byl současně započítáván do MARATONSTAV Českého poháru v běhu do vrchu a za svou 15-ti letou historii přilákal v neděli 25. srpna do obce Slopné u Vizovic zatím svou nejvyšší účast 157 běžců včetně 29 žen.

Před ním si ale ještě zazávodily děti a mládež a ve 13:30 byl od kostela odstartován hlavní závod. Navzdory původní předpovědi déšť nepřišel a náročnost závodu na 10 km s převýšením 380 m umocnilo teplé a dusné předbouřkové počasí s teplotou kolem 27°C. Někteří závodníci navíc měli v nohách Běh na Svatý Hostýn, který se konal o den dříve.

Po krátké rovince na kraj obce začala asfaltová cesta stoupat a na čele se oddělila cca 20-ti členná skupina. I ta se ale díky rychlému tempu v mírném stoupání po cestě mezi loukami rychle natahovala a po náběhu na polní cestu na 1,5 km už na čele běžel osamocen Jonáš Hubáček následovaný Pavlem Dvořákem. Od okraje lesa v terénu následoval prudší výběh až na 2,5 km. Dále se běželo členitým terénem, kdy po sérii krátkých mírných výběhů a seběhů závodníci vystoupali  na nejvyšší bod trati (630 m n.m.) na 4 km. Po prudším 300 metrovém seběhu trasa mírně klesala až na 6 km a poté následovalo několik krátkých, ale prudších stoupání. Poslední bylo na 7 km a odtud se už jen sbíhalo do cíle, nejdříve stále v lese na 8 km, kde se trať opět napojila zpět na úvodní polní a následně asfaltovou cestu. V sebězích Jonáš Hubáček (HOB Řetechov) získaval náskok, který navyšoval a do cíle na fotbalovém hřišti TJ Sokol Slopné 100 m od startu za povzbuzování ze svahu obsypaného diváky doběhl jako první v čase 37:23. Se ztrátou 56 vteřin doběhl za 38:19 2. Pavel Dvořák (AC Prostějov), který v sobotu běžel Hostýn, kde obsadil 4. místo. Třetí doběhl František Vagenknecht (Nová Paka) – 39:39. I ten si den předtím vyběhl na Hostýn, kde skončil na 5. místě. Celkově čtvrtý se umístil první junior Martin Čmelík (Leskovec) – 40:12 a pátý Svatopluk Janečka (TJ SKI Velké Karlovice) – 40:50.

Nejlepší ženou byla celkově 62. Martina Latináková (Zvonek Sport Valašské Klobouky), která zvítězila za 51:48 s bezpečným náskokem 91 vteřin před Dagmar Vrajíkovou (Otrokovice) – 53:19. Třetí ženou v cíli byla o chvilku později Vendula Skoupá (Sykora running) – 53:35, 4. Renata Michálková (TJ Slovan Luhačovice) – 54:33 a 5. s malým odstupem byla Jitka Bařinková (Zlín) – 54:41.

Nejstarším účastníkem byl 71-ti letý Oldřich Šmída (TJ Maratonstav Úpice) – 53:49, naopak nejmladším 9-ti letý Vojtěch Bulička (AK Kroměříž) – 1:07:24.

V čase hlavního závodu si v okolí hřiště zazávodili příchozí na kratších tratích a letošní novinkou byl závod rodinných štafet. Po doběhu posledního závodníka z desítky si ještě na závěr zazávodily úplně ty nejmenší děti. A protože byly příznivé povětrnostní podmínky, mohlo i letos vzlétnout letadlo, které při několika zdařilých průletech zasypalo dětské účastníky na hřišti kily bonbónů.

Dalším, v pořadí 8. závodem seriálu, bude v sobotu 21. září na kopci nad Zlínem 36. ročník Strojařské desítky, která se letos běží současně jako Mistrovství ČR veteránů na 10 km. Samozřejmě si ale mohou přijít zazávodit všichni zájemci. Trasa s mírně zvlněným profilem vede od zastávky autobusu č. 31 Maják točna po asfaltové lesní cestě přes rozcestí U Boudy na Salaš a zpět. 

Upozornění – prezentace nebude jako jindy v Hospodě U Hřiba, ale v areálu firmy ERGO VH u silniční správy. Start je v 11 hodin.

Těšíme se na Vaši účast!