Milan Zvonek tajně myslel na umístění v elitní pětce. Andrej Višněvky se na trati trápil

Region – Milan Zvonek to dokázal. V sobotním Festivalovém půlmaratonu MONET + Zlín 2019 chtěl skončit v TOP 10. Zisk čtvrtého místa a výsledný čas 1:18.00 je proto jeho skvělým počinkem. Velkou krizi měl naopak Andrej Višněvský.

"Ráno před závodem jsem se byl rozcvičit v práci," prozradil čtvrtý v absolutním pořadí v mužích v letošním Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně Milan Zvonek.

Ten v posledním týdnu vylaďoval formu jedním tempovým tréninkem ve zvlněném terénu a několika kratšími běhy s krátkými intenzivními úseky.

"Do závodu jsem šel s představou běžet na pocit a soupeře moc neřešit. Hlavně jsem si chtěl hlídat pitný režim, abych se neuvařil jako loni," svěřil se vytrvalec z Valašska, který se od startu neustále pohyboval na třetí až čtvrté pozici. 

"V závěru na mě ale přišla menší krize a tím jsem přišel o zisk bronzové příčky. Rozhodující byl 16. kilometr, kde se mi Petr Minařík vzdálil a tím jsem se zlomil," upozornil na rozhodující moment souboje o třetí místo Zvonek, jemuž sobotní horko moc nesedělo.

"Podmínky ovšem byly pro všechny stejné,. Kdyby ale bylo chladnější počasí, tak by i výsledné časy byly výrazně lepší," myslí si reprezentant týmu Zvonek Sport Valašské Klobouky.

"S konečným výsledkem jsem však spokojený. Chtěl jsem skončit v elitní desítce. Tajně jsem doufal v umístění v první pětce. Takže zisk čtvrté příčky mi udělal velkou radost," potěšilo Milana Zvonka.

V minulosti kvalitní biker, který v juniorských letech dokonce porazil i olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého teprve před rokem a půl odložil horské kolo do sklepa a začal se věnovat běhu.

"V součastném období jsem si na běhu vypěstoval slušnou závisle¨nezapírá Zvonek.

A jak sobotní výsledek oslavil? "Půlmaraton jsem součastně se svými narozeninami oslavil grilovačkou. Takže jsem po závodě ve Zlíně nakládal steaky," užíval si celý víkend Milan Zvonek.

 

Spokojený hlavně s tím, že závod vůbec dokončil, byl Andrej Višněvský. Ten díky času 1:26:17 vybojoval jedenáctou příčku.

"V týdnu v úterý jsem navštívil skvělého fyzioterapeuta Radka Ondru. A také jsem odpočíval po náročném běžeckém květnu," informoval, co dělal těsně před Festivalovým půlmaratonem Višněvský.

Ten šel do závodu s jasnou taktikou. A to poslouchat tělo, protože v náročných podmínkách nemělo smysl sledovat čas.

"Byl to však můj nejtěžší půlmaraton v životě. Hodně to bolelo. Do 10. kilometru to bylo dobré. Od 11. kilometru jsem ale na trati trpěl. Velkou krizi jsem měl na 15. kilometru a od tohoto úseku jsem musel závod doklusat. Už jsem neměl síly na finiš," přiznal Andrej Višněvský.

Lubomír Hotař