Silvie Zvonková, Jana Žaludková a Lucia Friedlaenderová mají ve Festivalovém půlmaratonu různé ambice

Zlín – V sobotním Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně se představí některé zajímavé ženy ze Zlínského kraje, které mají naději na přední umístění. Silvie Zvonková z Valašských Klobouk, zlínská Jana Žaludková a Lucia Friedlaenderová z Mladcové mají ovšem různé ambice.

Ve Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně se o co nejlepší výsledek určitě pokusí Silvie Zvonková z Valašských Klobouk.

"Zaplacené startovné na půlmaraton v krajském městě jsem dostala jako dárek k Vánocům od manžela Milana. Prý ať mám v roce 2019 nějakou novou sportovní výzvu,“ prozradila Zvonková.

Ta se začala běhu pořádně věnovat až loni v listopadu. První půlmaraton v kariéře absolvovala na začátku března v Přílukách. V něm zaběhla čas 1:32:06. Na povzbudivý výsledek ale dosáhla už na konci února v Prusinovicích, kde si v Rohálovské desítce zaknihovala čas 41:49.

"V tomto období mě navíc hodně motivovala manželova maratonská příprava. Došlo to tak daleko, že jsem se přihlásila na květnový Pražský maraton a v hlavním městě jsem zaběhla čas 3:21:52. Pak jsem se ještě vrátila ke kolu a vyhrála jsem bike maraton Hradní okruh v Brumově,“ svěřila se jedna z nejlepších bikerek v regionu.

Reprezentantka klubu Zvonek Sport Valašské Klobouky se na půlmaraton v krajském městě těší. "Ideální by bylo, kdyby se závod běžel v chladnějším počasí. V těchto podmínkách bych možná vylepšila svoje půlmaratonské maximum z Příluk. V Zlíně je však hlavně v Baťově areálu spousta zatáček. Navíc se v některých úsecích běží po kostkách,“ líčí svůj záměr před sobotním startem 21,1 kilometrů dlouhého závodu vytrvalkyně z Valašska Silvie Zvonková.

Ve startovním poli Festivalového půlmaratonu ve Zlíně se letos po roční odmlce znovu objeví také zkušená domácí vytrvalkyně Jana Žaludková. Ta v premiérovém ročníku závodu v krajském městě v roce 2016 vyhrála časem 1:31:20 kategorii čtyřicátnic. O rok později díky času 1:31:09 v této společnosti znovu kralovala. Loni v závodu nestartovala.

"V sobotu nemám zajištěné hlídání mých tří dětí. Proto na ně v průběhu závodu budu myslet, ať se jim nic nestane,“ nezastírá Žaludková.

Ta v součastném období sportuje a závodí hlavně pro radost. "V závodu nemám žádné velké ambice. Na rozdíl od minulých ročníků, kdy jsem si sáhla na dno sil, bych ho ale chtěla absolvovat v pohodě,“ plánuje běžkyně ze Zlína, která se na domácí půlmaraton nijak speciálně nepřipravovala.

"Formu jsem ladila pomocí léčby krystaly u Davida Holíka z Velíkové. Krystaly mi totiž pomáhají léčit zranění, bolest a odstraní bloky v těle,“ prozradila závěrem Jana Žaludková.

Zajímavou postavou v ženském startovním poli ve Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně bude Lucia Friedlaenderová. Také vytrvalkyně z Mladcové, která má ráda dlouhé trailové běhy má o motivaci postarané. 
"V domácím prostředí mě láká porovnat si půlmaratonský čas s loňským ročníkem závodu. Loni jsem v kategorii třicátnic skončila díky času 1:42:02 na pátém místě,“ přiznala Friedlaenderová.

Ta od ledna do 24. května naběhala 970 kilometrů a při tom překonala zhruba 18 000 výškových metrů.

"K tréninkům využívám každou volnou chvíli. Většinou při nich naběhám okolo 10 kilometrů. A o víkendech absolvuji nějaké závody,“ prozradila běžkyně z krajského města, jež si otestovala formu na začátku května v 100kilometrovém podniku Vsetínský špacír. Ten zvládla v čase 14 hodin a 44 minut.

"V půlmaratonu ve Zlíně se mi líbí, že je závod rozložený do dvou okruhů. Přitom mě můžou opakovaně podporovat diváci i moji příznivci. Také by mě potěšilo, kdyby bylo okolo 15 stupňů a nesvítilo slunce,“ přeje si Lucia Friedlaenderová, která si letos v březnu zaběhla v Přílukách osobní půlmaratonský rekord 1:33.30.

"V sobotním 21,1 kilometrovém závodu budu spokojená, když se mi podaří pokořit hranici 1 hodiny a 40 minut,“ přiznala Friedlaenderová.

Lubomír Hotař